Dagens spring och hormoner och träning

image

Ja, det blev en liten tur idag. P.g.a runkeeperkrångel (den uppdaterade mej om tid och distans hela rundan men sen fanns bara tiden kvar och sen försvann den med) så vet jag inte hur långt det blev. Men runt 5,5 km kanske? På ca 39 minuter.  Kände mej lite seg men inte farligt. Skönt ändå att komma ut i friska luften ett tag. Kul också att många andra är ute och springer, en hel del nyårslöften plus den milda vintern skulle jag tro att det beror på.

Jag har funderat en hel del runt hormoner och löpning förresten. Nu när jag sprungit ett tag tycker jag mej märka klara mönster i formen beroende på var i månaden jag befinner mej. Så här: Dagarna före mens – seg och liksom tung. Under mens (utom kanske första dagen) – superpigg! Springer nästan bäst då. Sen har vi dagarna runt ÄL (där är jag nu) – Här blir jag supertrött och har inte alls så mycket energi. Absolut den värsta springperioden. Övrig tid är det relativt jämnt med formen.
Alltså, det tog ett tag för mej att klura ut att det låg till så här men nu när jag vet försöker jag följa kroppen och anpassa träningen efter den. Lägga pass där jag så att säja, tänker lägga på ett kol, under vissa perioder. Och som nu när det är trögare, springa lugnt men kanske lägga på lite sträcka eller någon backe för uthållighetens skull. En sak som jag också märkt är att allt efter som tiden går blir jämnare, även om det är en seg period och det känns ju himla bra.

Hur är det med er? Känner ni av hormonella förändringar?

6 tankar om “Dagens spring och hormoner och träning

 1. Ja, märker både på träning och hunger. Läste någonstans just i dagarna hur man ”bör” lägga upp träningen över månaden med tanke på detta men var sjutton var det någonstans… Får återkomma, det var intressant! Kanske särskilt om man satsar på elitnivå och liksom ska göra jämförelserundor/pass någon gång i månaden eller så.

  Gilla

  • Haha, ja, hungersmässigt märker jag också av det. Jag har en period på några dagar då jag blir fullständigt bottenlös. Det går under namnet: ”stora hungern” här hemma 🙂

   Vad intressant! Säj gärna till om du kommer på var det var.

   Gilla

 2. Jag känner också olika beroende på var i månaden jag är. Men jag kommer inte på det förrän efteråt och har inte riktigt tänkt så jättemycket på det.

  Jag är lite intresserad av det som Beatatjata skrev om hur en ska lägga upp träningen på månaden. Det skulle vara kul att veta.

  Gilla

  • Jag tror att eftersom jag är rätt hypokondrisk så känner jag av kroppens minsta signaler och tänker mycket på det. Fast jag kan i och för sej också gå och undra varför jag känner mej så trött och arg och inte alls fatta att det är mens på g..haha

   Ja, visst låter det spännande!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s