No poo: Att göra eget body butter med kokosolja

diybodybutterred

 

Jag kände mej så frusen och ruggig här på kvällen så jag tog ett bad. Efter badet smorde jag in mej i mitt eget ljuvliga body butter.

Jag vet verkligen inte när jag köpte en flaska bodylotion eller en burk body butter från butik sist! Jag gör detta istället eftersom det är så himla mycket bättre än allt annat jag provat och inte innehåller några skumma ämnen. Dessutom är det billigt och väldigt basic med bara tre ingredienser, eller egentligen bara två om en inte bryr som om att ha någon doft i. Visst funkar det bra att bara smörja in sej med kokosolja eller olja rätt av men jag brukar göra detta, det känns lite lyxigare och är roligt och enkelt att göra.

Jag gjorde en ny sats igår så jag tänkte att jag skulle passa på att dela med mej av hur jag gör:

Först och främst behöver du: kokosolja, någon neutral olja (Jag brukar ta raps men det går att använda olivolja också om en inte har något emot doften) och ev. eterisk/doft-olja (som du tål att ha på huden). 

Först mäter du upp ca 75% kokosolja och 25% av din andra valda olja och smälter ihop på svag värme på spisen. Häll sedan över det i en annan bunke och ställ i kylen på avsvalning. När blandningen har stelnat i kanterna och vätskan är vitgrumlig tar du ut det igen och tar fram elvispen. Du droppar också i den doftolja du valt. Sen är det bara att köra med elvispen tills du fått en vit, smörkrämsliknande blandning som ser ut som på bilden nedan. Klart –  Fyll på burkar och bli lenast i världen! (Det håller sej bra i rumstemperatur i flera månader)

Update: Jag ser att vissa råkar ut för för hårt alternativt för löst body butter. Jag kan omöjligen veta hur alla olika kokosoljor på marknaden beter sej men efter lite research har jag kommit fram till följande: Blir body buttret för löst? Vispa först och främst mer. Kyl ev. innan också. Om det fortfarande är löst så prova att ta mindre av den neutrala oljan nästa gång.

Blir body buttret för hårt: Smält om och addera mer neutral olja. Eventuellt går det att vispa i mer olja utan att smälta men det har jag inte provat själv.

001red

43 tankar om “No poo: Att göra eget body butter med kokosolja

 1. Jag brukar blanda kokosolja och aloe vera gel i handen och smörja ansiktet med när jag är torr. Oljor går ju inte att blanda med vad som helst men jag provade och tog 75% kokosolja och 25% (väldigt ungefärliga mått), och det blev en jämn smet. Möjligen lite stel, jag ska se hur den är när jag kommer hem. För ja, jag var tvungen att testa detta innan jag åkte till jobbet i morse, hehe 🙂
  Tack för ett bra tips!

  Gilla

 2. Jag gorde lite hudvårdsgrejer i helgen! Ett annat bra tips är att röra ihop 2mskmaizena, 2msk bikarbonat och 2msk kokosolja någon eterisk olja om man vill. Häll i tom deodorant förpackning (deostick ). In i kylen och vips har du gjort en egen deo utab aluminium och skit i! Kan dock behövas lite tid att vänja av kroppen vid aluminiumet, men jag tycker den funkar rätt bra! Om man gillar att lukta kokos…kanske finns doftfri kokosfett också annars.

  Gilla

  • Jag har testat att göra sån deo förut. Tyckte den var sjukt bra, det bästa jag testat men mina armhålor fixade inte bikarbonatet 😦 Det blev irriterat och rött. Men jag testade då att göra en med bara maizena i. Den är inte riktigt lika effektiv men funkar bra! Funderar på om jag ska testa att addera lite bikarbonat nästa gång, typ en halv tesked och se om det gör någon skillnad.

   Gilla

 3. Ping: Bästa hudvårdskombon (för både kropp och plånbok) | Charlotta Sofia springer & trimmar

 4. Ping: Body butter med citrondoft | Charlotta Sofia springer och trimmar

 5. Ping: Parfymolja | Charlotta Sofia springer och trimmar

 6. Ping: RINGBLOMMA | STORUDDEN

 7. På tal om deo så kör jag Green loves ”lemon & lemongrass”. Tålde inte heller bikarbonaten i egen deo! Bra recept på body butter oxå 🙂

  Gilla

 8. Hej. Har testat och göra eget bodybutter och resultatet blev bra …men min fråga ä om bodybuttret blir hårt dagen efter? För när jag skulle använda det nästkommande dag så var buttret väldigt hårt och jag fick värma det lite i händerna innan det blev…ska det blir så eller har jag gjort något galet?

  Gilla

  • Kokosolja har ju den egenskapen att den stelnar när det blir kall men det brukar inte bli kallt i normal rumstemperatur. Om den ändå stelnar kan du pröva att blanda i mer av den andra oljan och se också till att vispa body buttret ordentligt så att du får in mycket luft. Har svårt att tänka mej att du gjort något fel, där emot så vet jag ju inte hur alla fabrikat av kokosolja beter sej, det kan hända att det blir lite olika resultat. Hoppas du får till det! 🙂

   Gilla

 9. Testade att göra body butter igår, men den delade sig efter några timmar :/
  Har testat att vispa den igen, men den blir väldigt lös. Har använt kung markattas kokosolja…. Några tips på hur jag får den att inte dela sig!? 🙂

  Gilla

  • Vad märkligt :/ Har faktiskt aldrig varit med om att det delat sej. Mitt förslag är att kyla den ordentligt igen och sedan vispa som sjutton (i typ 10 min). Fungerar inte det heller funderar jag på om du ska testa att ta lite mindre neutral olja nästa gång? Det är svårt för mej att veta hur alla olika kokosoljor beter sej men hoppas att du ska få bättre resultat nästa gång. Lycka till! 🙂

   Gilla

 10. Ping: Charlotta Sofia springer och trimmar

 11. Ping: Julklappstips: Eget body butter (med variation) | Charlotta Sofia springer och trimmar

 12. Ping: göra enkelt body butter av kokosoljaCharlotta Sofia springer och trimmar

 13. Ser ut som att du har det i en plastbunke? Här tänker jag att det är viktigt att man använder glas/metall och inte plast om man ska hälla i den varma oljan för att svalna. Känns som att man tappa hela No Poo grejen då det finns risk att plasten avger gifter. Hur resonerar du kring det?

  Gilla

  • Jag resonerar inte så mycket, är naturligtvis medveten om att plast kan avge gifter men hade vid tillfället inget annat att använda. Jag tänker helt enkelt att en får vara good enough:)

   Gilla

 14. Ping: Några Novemberfavoriter - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar

 15. Ping: Intervju: Charlotta Holding – Bloggar om hälsa

 16. Ping: Life hacks: Kokosolja edition - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s