Vanor och hjärnkemi

image

När jag åkte tåg hit läste jag ett nummer av tidningen kupé. I den fanns en artikel som handlade om hur man byter vanor, riktigt intressant och lättförståeligt förklarat. Allt handlar egentligen om kemiska saker som händer i hjärnan, om belöningssystem. Självklart egentligen men ingenting en kanske tänker på så ofta. Istället kanske en klandrar sin egen dåliga karaktär vilket ju inte är så uppbyggande.

Kort är det så att vi funkar med triggers och belöningar. Ex: Du blir hungrig på kvällen (trigger). Du gör iordning en macka och äter den framför tv:n. Mackan ger en känsla av lugn och mys (belöning).
(Det finns så klart fancy namn på signalsubstanser o.s.v som gör det jobbet åt oss men de kommer jag inte ihåg nu).
Problemet är att hjärnan bryr sej noll om vad som är bra för oss, den är bara ute efter belöningen, sen kan detta som ger belöningen vara en cigarett eller en whiskey, en morot eller en springtur.

Jag tycker att detta är ett bra hjälpmedel när en vill byta vanor, att tänka på att det faktiskt är kemi och att det går att byta vanor. Det handlar inte alltid om dålig karaktär utan djupt invanda mönster. Mönster där hjärnan vet att den får belöning och som vi därför fortsätter med.

Jag hade ett litet hum om detta när jag började springa och använde mej därför av det. Mitt knep var att tänka 20 ggr. När 20 ggr gått var att ta en springtur en ny, inarbetad vana. Min hjärna hade lärt sej ett nytt mönster. Så ett tips alltså: Vill du ändra en vana? Ge den 20 ggr, 20 dagar. Det gör att det känns överkomligt och när de där 20 gått är du på god väg till en ny vana du vill ha.

2 tankar om “Vanor och hjärnkemi

 1. Låter klokt det där att det inte handlar om dålig karaktär utan kemi! Intressant det där med vanor egentligen. För min del är det lite drygt ett år sedan jag började träna regelbundet och nu blir jag rastlös om jag inte tränar mina pass varje vecka, då har det verkligen blivit en bra vana. Lyckades förresten tappa bort dig när du bytte blogg men nu har jag hittat rätt igen 🙂 Kramar Liza

  Gilla

  • Ja, det kan ju också vara lite skönt att luta sej emot när en bannar sej själv och tycker att en inte kan ändra något. Det är helt enkelt mer avancerat än så!
   Vad kul att du hittat tillbaka 🙂
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s