Pulled pork utan gris

Det råder ju någon slags pulled pork-feber, eller inte bara pork förresten, det är kyckling, biff och allt möjligt som tillagas på det viset. När jag var på födelsedagsbjudning hos min fina Agneta bjöd hon på pulled chicken och vi som inte åt kött fick något som kallades refried beans. Mycket gott och bra substitut. Funkar nog också istället för köttfärs till tacokvällen.
Refried beans gjorde en så här om jag minns rätt:
Fräs en lök i rapsolja, häll i en burk kidneybönor och låt dem fräsa med löken, de börjar liksom ”poppa” efter ett tag. Häll då på mer rapsolja, ca 1/2 dl och krydda med spiskummin, paprikapulver, salt och peppar. När det stekt ihop ett tag så mosar en bönorna lite så att det liksom blir till en röra.

Men i alla fall: En blir ju himla nyfiken på det där ”pulled” som vego, det doftade ju liksom gott. Nu tänker jag ju inte ställa mej och laga varken kyckling eller gris, däremot tycker jag det är jättekul att hitta vegetariska varianter på kötträtter.
Jag har någon gång fått kommentaren: ”Meh, om du inte äter kött, varför vill du äta något som SMAKAR som kött?”. Alltså, jag ser det så här: Kött smakar ju i sej själv egentligen inte så mycket, det är ofta kryddningar och marinader som ger smak. För mej spelar det ingen roll om något liknar kött, det viktiga är att jag inte äter djur.
Men jo, var var jag? Jo, en blir ju nyfiken på såna där maträtter som ”alla” äter och börjar leta vegoalternativ. Och det fanns faktiskt! En kan ju så klart göra pulled pork av sojakött eller quorn också men tydligen finns det en frukt (!) som ska ge snarlik konsistens, den där trådiga: Jackfuit. Hittade ett recept på detta HÄR och det ser ju onekligen autentiskt ut. Måste testa! Ska bara få tag på såna där jackfruit först men de ska tydligen finnas i asiatiska butiker så det ska nog gå.

Lovar att återkomma med resultat när jag provlagat!

8 tankar om “Pulled pork utan gris

 1. Jag gjorde pulled quornbitar till en kompis när jag bjöd på pulled pork på min födelsedag. Gjorde exakt samma sås som jag hällde över bitarna och så fick det stå i ugnen, dock inte lika länge som köttet. Min kompis tyckte det var jättegott!

  Gilla

 2. Refried beans låter himla gott, det ska jag testa! Jag förstår vad du menar med kommentarer om köttsubstitut. Jag är inte vegetarian men jag försöker införa så mycket vegetariskt som möjligt härhemma. Jag gillar kött ibland, men jag håller med dig om att det ofta är kryddningen som är grejen. Gjorde en grymt god chiligryta med bönor ur boken ”Grön mat: Vegetariskt varje dag från River Cottage”, väldigt fin och inspirerande. Hur länge har du varit vegetarian?

  Verkligen jättekul med vegetariska recept, jag vill hitta många nya! Har du fler tips?

  Ååå, jackfruit är jättegott! Åt jackfruit direkt från trädet på Zanzibar 2002, så HIMLA gott! Det låter som ett riktigt spännande recept! Du får jättegärna säga till om du hittar färsk jackfruit någonstans, jag har bara hittat konserverad i ett par asiatiska butiker. Jag har spanat ända sedan min resa. 🙂

  Gilla

  • Åh, den boken har jag hört talas om! Kanske borde införskaffa? Haha, har pinsamt lite vegokokböcker..typ en bara.

   Hm..vegetarian har jag varit i 7-8 år. Har faktiskt ingen riktig koll.

   Har faktiskt aldrig ätit jackfruit. Det är en jättestor fukt va? Somjag försår det så finns den på burk i två varianter: dels mogen i sockerlag och inte så mogen i saltlag. Det ör den senare en ska använda till pulled ”pork:en”.

   Vad kul at du försöker äta mer vego 🙂 Alla mattips som kommer upp här är ju vegetariska, hoppas du hittar något du gillar 🙂

   Gilla

   • Boken är fin. 🙂 Ett tips är att låna den på bibblan och se om du gillar den, det finns hur många kokböcker som helst där. Jag lagar mycket mat och försöker rensa bland mina kokböcker då och då och tänka igenom vilka jag faktiskt använder. Har några favoritkokböcker men de flesta av recepten jag använder kommer från nätet eller egna påhitt eller något jag blivit bjuden på.

    Ah, det är ett tag! Vad fick dig att bli vegetarian? Ska kolla igenom dina recept! 🙂 I perioder äter jag bara vegetariskt hemma, innan jag och min sambo flyttade ihop åt jag i princip bara vegetariskt ett par år, utom när jag blev bjuden på mat. Har fått in honom på vego-spåret och har fått honom att upptäcka att det finns mycket gott Nu efter jul känner jag dock att vi har ätit alldeles för mycket kött så jag jobbar mig tillbaka till det vegetariska med nya recept. Försöker hitta nya vardagsfavoriter som går snabbt. Känns som att jag mår bättre av vegetariskt och så blir det mycket billigare. Tänker mycket på miljön också och känner att det inte är hållbart att äta kött jämt.

    Gilla

   • Just det, ja, jackfruit har ungefär samma form och storlek (eller större) som en amerikansk fotboll så den är stor. Ah, smart att den finns i saltlag, för den i socker är väldigt söt.

    Gilla

 3. Ping: Vegetarisk pulled pork – pulled quorn | Charlotta Sofia springer & trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s