Vardagsmotion – Gör jag det tillräckligt?

image

Ett stycke vardagsmotionär, då när vintern fortfarande var grön.

Jag tror den började, en liten oro, när jag läste det här inlägget om vardagsmotion hos ”Mina träningstajts”. Där skriver hon om vardagsmotion och om sitt mål att gå 18 000 steg om dagen men att det vanligen blir 15 000. Och jag blir så impad. Och lite orolig. För mej själv…

För hur många steg går jag egentligen på en dag? Jag har verkligen ingen aning? Ja, jag springer ju och så, men utöver det? Den där vardagsrörelsen som är så viktig? Jag har en känsla av att det är lite lite? För så här: Jag har ju inget jobb som ligger på gång/cykelavstånd, det är ju annars ett naturligt tillfälle till vardagsmotion. I och för sej går jag nästan alltid om jag ska någonstans, ja, inte om jag ska långt bort eller storhandla, men annars (det har sina fördelar för hälsan att aldrig ha tagit körkort). En å andra sidan är det inte varje dag jag ska någonstans och då är mitt liv faktiskt relativt stilla..

Jag blir faktiskt rätt sugen på att damma av en stegräknare och kolla hur det står till med mitt vardagsmotionerande. Jag har hört att 10 000 steg är bra att ligga på, så ligger jag under det får jag hitta på fler sätt att vardagsaktivera mej. För jag tror verkligen att det är viktigt. För ja, jag springer och det ganska ofta (förutom under envisa förkylningsperioder som nu då). Men säj att jag springer 30 minuter till en timme av dagen, varannan dag, det är ändå ganska lite rörelse av hela min vakna dag procentuellt sett.

Hur är det med er? Tror ni att ni rör er tillräckligt i er vardag?

17 tankar om “Vardagsmotion – Gör jag det tillräckligt?

 1. Jag tror att jag rör mig ganska mkt på jobbet… Men i själva verket kanske jag mest står? Ja, en sån där stegräknare kanske vore något! Försöker komma igång med att cykla till jobbet nu igen, blir väl lite lättare nu när det blir ljusare och varmare ute. Vardagsmotion är ju viktig, men ibland blir jag så himla bekväm när det går bussar och spårvagnar överallt hela tiden…

  Gilla

  • Fast stå är ju också bra har jag hört! Det är ju t.ex. mycket bättre att ha ett sånt där höjt skrivbord.
   Jag är också en rätt bekväm person. Haha, tränar på att inte sätta mej så fort det finns möjlighet, typ när jag väntar på bussen.

   Gilla

 2. Nu när jag jobbar som kallskänka springer jag massa varje dag runt i butiken.Märkte att när jag slutade på kontor för ett år sen och började jobba som det jag gör nu, tappade jag 4 kg på 2 månader enbart för att jag bytte kontorsstolen till stående jobb!

  Gilla

 3. Jag vet att jag går minst 10-12 000 steg om dagen. Jag har köpt mig en Fitbit som jag har på armen. Den mäter steg som en stegräknare och calorier mm. Suveränt!

  Gilla

  • Ja, men det är svårt det där! Det beror ju liksom lite på vad en har för jobb också.
   Jag ska försöka bli bättre på att ta de där små vardagssvängarna. T.ex. brukar det bli så att vi väntar med att ta ut soporna, alltså inte i flera dagar, men tills vi ska någonstans och ändå ska ut. Men ja, att ta den där extra svängen istället. Såna smågrejer 🙂

   Gilla

 4. Jag rör mig inte alls tillräckligt om man ser till bara vardagsmotionen. Kommer inte upp i ”rätt” antal steg men är noga med att stå mycket på jobbet. Har nu dessutom rejäla problem med lederna vilket gör att jag begränsar mitt gående så mycket jag kan och kommer därför inte klocka särskilt många tusen steg per dag (kanske…3000 en jobbdag med kollektivtrafik och kort lunchluftning?). Försöker vara noggrannare med att få ”vardagsmotion” i hemmagymmet istället, yoga och/eller lugnt på crossen även på vilodagarna – skonsammare mot lederna än att promenera.

  Gilla

  • Vad jobbigt att lederna krånglar. Hoppas det ger med sej snart!
   Stå försöker jag också tänka på att göra mer. Jag är i grund och botten rätt bekväm och sätter mej gärna ned om det finns möjlighet. Försöker träna bort den impulsen 🙂

   Gilla

 5. Vardagsmotion är så himla viktigt. Jag är rätt duktig på det. Går mycket promenader och står gärna upp och jobbar 🙂 Man kan liksom inte kompensera dåliga vardagsmotion med tuffa träningspass på kvällen 🙂 Två olika världar!

  Gilla

  • Precis, så tänker jag också. Ok, det är bra att jag springer, men som sagt: Procentuellt sett kan en inte bara luta sej mot den rörelsen som en får då.
   Det där att stå och jobba tror jag är jättebra!

   Gilla

 6. Ping: Skosulan.com | Hur många steg tar du om dagen?

 7. Jag går 600-1000 steg en vanlig dag. Då räknar jag inte med springrundan. DEt är PATETISKT!
  Jag är även en sån som tar rulltrappor i affären och tunnelbana en hållplats. Skyller ifrån mig med att jag ju tränar…

  Gilla

  • Haha, lite så där är jag också! Jag är liksom inbyggt lat egentligen. Säj att det finns en tom sittplats på busshållsplatsen – Då sätter jag mej! Försöker tänka aktivit på att inte alltid välja det bekvämaste. Går så där..

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s