Mina ”skumma” mjöler

En vän sa ungefär så här till mej för ett tag sedan: ”-Jag läser dina recept och så men fattar inte vad allt är…eh..pofiber? Och var får man tag på det?”  Jag vet ju att många av er har stenkoll på ”skumma mjöler” men tänkte att det nog är några som inte har det också. Därför kommer här en liten genomgång.

Gemensamt för alla dessa mjöler jag använder är att de är glutenfria och ligger lågt i kolhydrater, speciellt om en jämför med andra mjöler.

021red

På den här bilden syns mandelmjöl, kokosmjöl och chiafrön (Sistnämnda är ju inget mjöl men jag använder det så mycket i bakning att det får vara med ändå).

  • Mandelmjöl är vad det låter som: Mjöl på mandel. Jag brukar använda det när jag bakar bröd men då blanda ut det med pofiber så att det inte ska smaka mandelkubb om matbrödet. Det är också jättegott att använda till smuldegen om en gör en paj.
  • Kokosmjöl är helt enkelt mjöl gjort på kokosnöt. Detta mjöl är ganska starkt i kokossmak och därför använder jag det nästan aldrig när jag bakar matbröd. Jag använder mej egentligen mest av det till min kokosgröt . Vet dock att det finns andra fabrikat av kokosmjöl som inte smakar så mycket kokos.
  • Chiafrön Säjs vara ett litet mirakelfrö med massor av positiva egenskaper. Det innehåller en hel del omega 3 och kan ta upp väldigt mycket vätska och mättar därför väldigt bra. Jag brukar nästan alltid ha någon matsked i bröd jag bakar, ha i gröten eller yoghurten eller så brukar jag göra naturlig energidryck av dem, s.k ”iskate”.

031red

På den här bilden ser ni Psyllium och pofiber.

  • Psyllium är krossade psylliumfröskal och är i princip samma sk som fiberhusk. Det används för att binda glutenfria degar och är nästan ett måste att ha i baket då en bakar med glutenfritt mjöl. Det är detta som gör att degen håller ihop och blir möjlig att arbeta med. Det är också väldigt högt i kostfiber.
  • Pofiber är ett mjöl som är gjort på potatisfibrer. Det är lite av mitt ”basmjöl” då det inte smakar så mycket och tar åt sej rätt mycket vätska och därför är drygt, dessutom är det relativt billigt om en jämför med de andra mjölen.

 

Var hittar en alla dessa mjöler då? Jag hittar dem faktiskt på mitt lokala Willys (förutom chiafrön, det brukar dock finnas på större matvarubutiker.) Mandel och kokosmjöl brukar finnas där övriga mjöler står och pofiber och psyllium, i glutenfrihyllan.

 

 

2 tankar om “Mina ”skumma” mjöler

  1. TACK!
    Både till dig och till din vän som frågade! Jag sett en massa muffins och jox på Instagram där det snackas skumma mjöler och inte riktigt vetat vem jag ska fråga för att få nån koll. Nu vet jag lite bättre 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s