Vad ska jag göra sen då? – Karriärfunderingar och nojjor

Jag har nämnt det här lite tidigare, att jag funderar en hel del över vad jag ska ”göra sen”, efter att den här viloperioden är slut. Faktum är att jag nojjar en hel del över detta eftersom det börjar kännas mer och mer dags. Jag mår MYCKET bättre, jag vaknar sällan med en stressklump i bröstet längre och ja, det börjar helt enkelt tära på mej att inte ha någon syselsättning på dagarna.
Vet ni vad jag saknar? Fredagskvällar! Då en jobbat hela dagen och är så där trött i kroppen, den känslan av ledighet som kommer då? Ok, älskar fredagskvällar ändå men det är inte riktigt samma sak när en varit ledig hela veckan.

Det är ju lite komplicerat också, när en går från ett eget företagande under uppstart till någon slags sjukskrivning. Det är inte som ett vanligt jobb där jag har givna arbetsuppgifter att komma tillbaka till. Istället är det jag som måste stå för hela strukturen. Problemet är att jag inte riktigt vet vad jag vill? Vill jag fortsätta som förut? Vad VILL JAG egentligen? Gaaah! Det är en sån himla massa beslut jag måste ta och ibland önskar jag bara att det var enklare.

Sen har jag plötsligt andra drömmar. Drömmar jag inte riktigt vågar yppa. Fast så känner jag: Ska jag byta bana IGEN? Och så kommer de där elaka tankarna: ”Alltså, kan du inte bara skärpa dej? Klipp dej och skaffa dej ett jobb som alla andra!” Ni förstår, jag har lite komplex över att min bana inte varit så där spikrak som andras, ni vet: utbildning och så klättrande på någon karriärsstege. Istället har det varit en aning brokigt..Ok, utbildning har jag! Massa olika: Jag har läst massor på högskola men aldrig riktigt ”knytit ihop säcken” vilket också är ett komplex.

Men i alla fall, om jag försöker bena ut vad jag kan och vad som intresserar mej så är det typ:

* Design och sömnad (det är ju detta mitt företag är baserat på)

* Människor, beteenden och så har jag en extra passion för sociala medier, vad som funkar på internetz och hur människor beter sej där. Kan verkligen analysera och grotta ned mej i sånt hur länge som helst.

* Kropp och hälsa (här KAN jag ju inte så mycket men är otroligt intresserad)

* Bloggen

Så..eh.. Vad blir det av detta? Någon form av löpande webbanalytiker som bloggar och virkar på språng? Behov av en sån någon? Hallå? Nähä..
Nä, jag vet inte, kanske ska en inte känna efter så himla mycket utan bara köra? Det är bara det att jag känner att jag borde ha kört i flera år nu. Också ett komplex: Jag ÄR ju liksom inget, typ: ingenjör, psykolog eller affärsbiträde. Jag är bara Lotta.. Som funderar..

Hur är det för er? Har banan varit spikrak? Har ni jobb ni trivs med eller har ni andra drömmar?

19 tankar om “Vad ska jag göra sen då? – Karriärfunderingar och nojjor

 1. Absolut inte spikrak. Jag utbildade mig till glasblåsare men jobbade med massa annat (restaurang, hotell, industri, callcenter) i många år, men kom till en punkt där jag fick möjlighet att starta eget. Jag var livrädd och i början helt övertygad om att det inte skulle gå, men vad som hela tiden motiverat mig är den gamla klyschan att om jag inte provar så kommer jag ångra mig när jag blir gammal. Hellre försöka och misslyckas än att inte prova alls.
  I sommar fyller mitt företag 3 år och det är fortfarande jävligt slitigt, men även om det här inte skulle vara för evigt så är jag så tacksam att jag vågade släppa sargen och ge det en chans.

  Gilla

  • Åh, vad inspirerande! Och du gör så himla fina grejer! (för visst är det du som är Anny med återbrukshyttan?)
   Jag tror nog att jag också vill vara egen men är nog lite skrämd av förra vändan då jag startade under sämsta, möjliga förutsättningar men inte riktigt fattade det. Alltså trodde jag att jag var lat och inte ”klarade av”.

   Gilla

   • Hihi, ja det är jag. Tack!
    Jag tänker att det alltså bara kan bli bättre om du startar igen; nu har du ju bättre utgångsläge + fler erfarenheter.

    Det som jag skulle gjort annorlunda om jag fick göra om min resa är att starta försiktigt och låta det ta lite längre tid. Börjat på fritiden först för att sedan ”trappa ner” från en anställning till egen.

    Och vad gäller vad man ska bli när man blir stor; sedan jag vågade satsa på min dröm har jag upptäckt att jag skulle vilja prova/lära mig/kunna tänka mig att jobba med massa olika saker. Som tur är älskar jag det jag gör idag, men det är också en drivkraft och ett mål; att när företaget rullar på så ska jag kunna fortbilda mig eller gå kurser bara för skoj. Kanske plugga någonting på deltid eller gå kvällskurser eller dra iväg någonstans nån vecka och lära mig nåt kul! Jag känner inte att jag behöver prova allt innan för att sedan bestämma mig för vad jag ska göra ”för resten av livet”. Istället gör jag det jag tycker är roligast nu, och lämnar öppet för nya vägar i framtiden.
    Känner att det här låter väldigt ”pekpinnigt”, men jag ville bara få fram hur jag resonerar.

    Gilla

   • Det låter inte ett dugg ”pekpinnigt”, bara väldigt klokt 🙂
    Jag tror faktiskt att det är lite så, ju mer en älskar det en gör, ju mer nya saker vill en göra.
    Och ja, det blir absolut en försiktig start så att jag kan känna att situationen är hanterbar.

    Gilla

 2. Inte spikrakt och jag har massor av komplex – främst för att jag inte har någon utbildning utan bara råkat ramla hitåt (marknadsföring och kommunikation) och blivit kvar och egentligen inte kan någonting alls (vilket är en sanning med rejäl modifikation, förstås…). Så vi är nog lite såna allihop. Däremot har jag de senaste två åren verkligen landat i att det här är vad jag vill göra ”när jag blir stor”, alltså att jag är på rätt plats. Men sen finns det så oerhört många intressanta delar av den här stora tårtbiten att jag kan bli alldeles förvirrad igen. Ska jag bli expert på förändringskommunikation (sjuuuukt intressant!) eller värsta bästa internkommunikatören. Eller en fena på presentationsteknik (passar ju bra när jag inte gillar att tala inför folk…) eller nischa mig mer åt B2B-marknadsföring. Eller webbstrategier. Eller gå mer åt copy-hållet. Eller… Kör på bara! Börja med något av det (det är väl bara bra att börja på deltid, i lite mindre skala, efter viloperioden) med virkning eller webbanalyserandet eller något av det och så bygg på sen. 🙂

  Gilla

  • Ja, jag tror som du, vi har nog komplex lite till mans (kvinns). Det är lätt att tro att ”alla andra” har det så enormt ordnat för sej.
   Åh, det låter ju väldigt spännande, det du jobbar med!
   Ja, jag tänker att jag får smyga igång lite, saker har ju en förmåga att kunna trilla på plats bara en börjar.

   Gilla

 3. Jag har ju haft en rätt spikrak karriär med utbildning och hela baletten, men såklart haft svackor under åren och krisat över vad jag egentligen vill göra. Men jag är faktiskt rätt nöjd med mitt jobb. Jag får kombinera mina intressen och har ju haft turen att få jobba med olika saker under åren. Just nu drömmer jag inte om något annat. Jag har hittat min grej.

  Gilla

 4. Åh nej, jag har hoppat på lite allt möjligt för att jag måste ha ett jobb! Men nej…jag vet fan inte va jag vill bli när jag blir ”stor”..lite jobbigt det där..

  Gilla

  • Ja, men så är det lite för mej med plus att jag pluggat en del. Det hade varit skönt att vara en sån som sen barnsben har en färdig plan. Eller egentligen…kanske tråkigt? Vi är hur som helst grymma som vi är 🙂 Skulle iof kunna tänka mej att du skulle bli en awsome pt 😉 Du klarar ju att motivera folk utan att ens veta om att du gör det. Det är ju nästan en superkraft ❤

   Gilla

 5. Jag som har förmånen att möta massor av driftiga företagare varje år kan direkt säga att de som har de intressantaste idéerna oftast har en skönt brokig bakgrund. Det är liksom lättare att tänka nytt om man kombinera saker från olika branscher och olika perspektiv! I ditt fall ska du så klart dra nytta av din unika kombination, vem vet du kanske ska konsulta inom sociala medier och bloggmarknadsföring för textil- och designföretag samtidigt som du lanserar egna mönster? Eller undervisa? Eller skriva om nätet i en broderitidning och om broderier i Internetworld? Eller utbilda dig till PT och sälja virkade träningskläder till alla dina kunder (ok du kanske ska bortse från det där sista…). Men kör på magkänslan – inte på vad andra ”tycker” är rätt väg.

  Gilla

  • Åh vilken härlig kommentar full av pepp! Behövde verkligen det idag då jag framtidsångest:ar lite extra. Tack snälla du ❤

   Hehe, undrar om det inte blir virkade träningskläder ändå..;)

   Gilla

  • Ja, lite så är det nog. Sen finns det ju de som har en utstakad bana som de följer livet igenom fast det låter nästan lite trist 🙂
   Haha, ska köra. Ska bara komma på hur och med vad först 😀

   Gilla

 6. Har kört det där med utbildning och förväntad karriärväg och efter en del kriser under åren trivs jag i det stora hela. Men ibland önskar jag att jag kunde göra något wild-and-crazy och fick driva något eget. Synd bara att jag inte har några bra idéer och inte kan något särskilt utom just mitt jobb

  Gilla

 7. Spikrak? Nej, verkligen inte. Så långt ifrån som det bara går har det varit för mig. Men det behöver ju inte vara spikrakt heller. Men det underlättar om en vet vad en vill. Det vet inte jag heller. Men jag har tankar och funderingar och vill en del.

  Jag hoppas att det löser sig för dig (och för mig såklart) och att rätt sak kommer upp när det är dags.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s