No poo: användningsområden för havregryn

havregryn

 

Även om jag sällan stoppar havregryn i magen så har jag dem alltid hemma och älskar dem dessutom. Varför? De är helt enkelt underbara för huden! De har en lugnade inverkan på huden och passar därför bra på irriterad och torr hy. De innhåller också saponiner som är ett lätt skummande tvålämne vilket gör att de rengör väldigt bra.

Detta använder jag havregryn till:

 • Istället för rengöringskräm till ansiktet: Jag brukar köra lite havregryn i blendern och sen förvara i en burk. När det är dags att tvätta av sminket på kvällen tar jag ungefär en tesked havregrynsmjöl i handen och tillsätter tillräckligt med vatten för att det ska få en krämig konsistens. Sen är det bara att tvätta som med vanlig rengöringskräm. Huden blir mjuk och lugn! Det enda minuset är att det inte riktigt rår på mascara, därför kan vara bra att använda en ögonmakeup-remover också.
 • Som duschkräm: Okej, detta kommer att låta skumt men jag hittade detta tips hos Emma (sticklingarna)  och det är verkligen så himla bra och skönt för huden. Det en gör är att ta en gammal nylonstrumpa, fylla med havregryn och knyta igen (jag droppar i lite doftolja för att undvika grötdoft). Sen blöter man strumpan i duschen och tvättar sej med. Saponinerna kommer då att tränga ut och bilda ett milt skum som rengör dej. Räcker till 2-3 duschar, sen får en byta havregryn. OBS: Alltså, 2-3 duschar om en är en sån som duschar varje dag. Det är nog ingen höjdare att låta havregrynen gro i en vecka.
 • Torrschampoo Detta kan bli lite smuligt men funkar bra som lösning när en behöver torrschampoo. Krossa lite havregryn och massera in där håret är fett. Borsta ur och tadaaa: Nytvättad känsla.
 • Ansiktsmask Det går också att göra en lugnande och renande ansiktsmask av havregryn. Du blandar helt enkelt havregrynsmjöl och vatten på samma sätt som när du gör ansiktsrengöring men låter det sitta kvar i ansiktet tills det torkar. Resulterar i babylen hud!

 

 

11 tankar om “No poo: användningsområden för havregryn

 1. Nähä?
  Det där med torrschampot ska jag prova. Jag ogillar väldigt att tvätta håret men det ser ju fett ut fort tycker jag.
  Jag är annars väldigt inne på detta med kokosolja nu men ska prova ditt tips med nylonstrumpan i duschen! 🙂 Tusen takk för tips!

  Gilla

 2. Havregryn är så himla bra! Det går att mortla dem också, tar lite tid men funkar finfint. Havregryn är bra för magen också, de smörjer tarmarna och håller igång allt. Olivolja eller någon annan vegetabilisk olja är superbra för att få bort smink och tvättar rent och ger huden näring. Ett annat tips är att använda kakao och/ eller potatismjöl som torrschampo, beroende på hårfärg. Jag har ljusbrunt hår och har blandat i en gammal kryddburk (med hål i), perfekt att dutta lite i hårbotten, gnugga runt och borsta ur. Älskar no’poo, har slutat med alla konventionella produkter. 😀

  Gilla

  • TACK för alla tips! Så himla roligt 🙂 Älskar också no poo! Det finns så himla många bra saker en har hemma i skafferiet som funkar så otroligt mycket bättre än köpta produkter. Galet egentligen 🙂

   Gilla

 3. Ja, verkligen! 😀 Mina favoriter utöver dem jag skrev är rosenvatten, bikarbonat, äppelcidervinäger, vetegroddsolja, avokadoolja, arganolja, honung, ringblomssalva, Aleppotvål och Såklart och Änglamark balsam. Vad gillar du mer?

  Gilla

  • Avokadoolja är jag så sugen på att testa! Har hört mycket bra om den.
   Hm..få se nu: äppelcidervinäger är ju en favvo (testade t.o.m den som deo idag, funkar förvånansvärt bra), kokosolja, havregryn och maizena som löspuder. Egentligen inte jättemånga grejer men det är de jag använder mest 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s