Mandelsmör av mandelmjöl – recept

019red

Igår gjorde jag mandelsmör av mandelmjöl. Jag har länge tänkt att det borde gå och att det skulle vara lite smidigare. Varken min blender eller mixerstav gillar att mala hela nötter (har testat en gång, det rykte…). I och för sej kanske näringsvärdet på smöret blir lite bättre då en använder hela mandlar men jag tycker ändå detta är en bra kompromiss.

Egentligen är detta så simpelt att det inte behövs någon närmare förklaring på hur en gör men här kommer en ändå! 

Jag började med att mäta upp 2 dl mandelmjöl (Detta ger ca 1 dl färdigt smör)  i en stekpanna och rosta lätt. Detta kan man hoppa över men jag gillar den rostade nötsmaken.

010red

 

Sen häller en upp det rostade nötmjölet i en bunke tillsammans med 1 msk honung (eller annan sötning), en nypa salt och en msk neutral olja, typ raps.

011red

 

Sen är det bara att sätta igång att mixa med stavmixer (du kan såklart göra detta i en blender eller hushållsassistent också). Mixa tills ditt smör har önskad konsistens. Du märker när mandeln börjar släppa ifrån sej olja. För mej tog det ungefär 5 minuter av mixande innan smöret var klart och såg ut som på översta bilden.

Nästa gång tror jag att jag ska exprimentera lite mer, kanske blanda i kakao eller vanilj…eller kanske kanel? Möjligheterna är, som de säjer, oändliga!

6 tankar om “Mandelsmör av mandelmjöl – recept

  1. Smart att mixa det så där. Jag brukar bara blanda ihop mandelmjöl med lite olja och vatten och en nypa salt. Klart. Men det är ju inte så smörigt utan med som en nötröra.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s