Därför skriver jag aldrig ut min vikt

image

I kroppen som väger som jag.

Hon var gravid, lika lång som mej och väste: ”Jag väger liksom över 70 kilo…” På hennes röst hörde jag att det var en katastrof att väga över 70 kilo, då var en en riktig tjockis. Och där stod jag med mina 171 cm och vägde en bit över 70 kilo, totalt ogravid.

Det här hände för några år sedan men jag kommer ihåg hur det kändes i mej. Från att ha känt mej helt ok med min kropp, t.o.m ganska fin så var det som om min syn förvrängdes på ett kick. Jag borde inte vara nöjd. Jag var inte ens gravid och här stod en gravid kvinna i min längd och förfasade sej över min vanliga vikt. Efter det tror jag att jag ganska omgående började med någon diet, började ta långa promenader, helt utan glädje. Jag kommer också ihåg hur jag tänkte på vad som var ok för mej att väga. När var jag normal och inte en tjockis? Vid 65 kg, vid 60 eller borde jag väga 50-någonting? Naturligtvis kan jag inte lägga mitt vikthetsande då, endast på den där kvinnan som sa så där men det födde ändå något.

Jag är helt säkert på att hon inte menade något illa. Hon, som en av naturen, väldigt smal person, talade bara utifrån sin egen erfarenhet. Jag tror inte att hon ens tänkte på att jag kunde väga så som hon gjorde som gravid. För henne var det mycket utifrån hennes vanliga vikt men för mej var det en alldeles fullt normal vikt.

I alla fall, det är bl.a på grund av detta jag aldrig skriver vad jag väger eller skriver ut någon målvikt. Jag vill inte att någon ska tänka: ”Men vänta! Hon väger ju som jag men vill ändå gå ned. Väger jag för mycket?” Jag vill inte att det ska finnas utrymme för jämförelse för vi är alla så olika, fina på våra egna sätt, nöjda på våra egna ställen.

8 tankar om “Därför skriver jag aldrig ut min vikt

 1. Jag tycker oxå det är skitjobbigt när nån som väger mindre klagar på sin vikt. Och även när folk som jag vet tjänat mer än mig klagar på sin skitlön tex, sånt är inte så kul att höra.

  Gilla

  • Nä, det skapar liksom en förvirring, typ: Vill hen trycka dit mej eller förstår hen helt enkelt inte på vilken plats jag befinner mej?
   Som det där med lönen: Jag tjänar ju inget just nu, verkligen inget, men har ändå varit med om att folk som har mer har beklagat sej över pengar till mej. Det blir lite: Vad ska jag göra då? Gå och gräva ned mej?
   Fast jag brukar tänka att jag ändå har det väldigt bra, är lycklig och om den personen tycker att pengar är största problemet så är det nog snarare något annat som fattas.

   Gilla

  • Vad skönt att du tycker det! Ja, jag upplever att det nästan bara blir fel när en pratar målvikter och vikt överhuvudtaget. Vi är så olika, så olika byggda och har helt olika förutsättningar.

   Gilla

 2. Det där är ju ett så himla stört beteende. Vi har vuxit upp med våra mammor som, nästan garanterat, gått på någon diet och bantat och skulle gå ner i vikt. Och det sätter sina spår. Vi måste också ha en målvikt. Vi måste också går ner några kilo. Eller inte. Jag har faktiskt ingen målvikt. Helt ärligt. Vad jag däremot har som mål är att få mer muskler för att jag lider av sån ryggvärk och jag tror att det skulle bli så mycket bättre. Eller jag är helt övertygad om det. Och med mer muskler kommer också mindre fett. Men så är det ju bara.

  Jag hoppas verkligen att du inte längre bryr dig om vad hon sa också. För det vet du ju att det inte spelar någon roll 🙂

  Gilla

  • Jag tror inte jag har någon speciell målvikt heller. Tänker lite som du: Jag vill träna för att det är bra och så himla roligt, sen får en se var kroppen landar.

   Nä, idag bryr jag mej inte om det men det var absolut en trigger då. Nu är jag förtjust i min kropp exakt så som den är 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s