Reaktioner på livsstilsförändring (Vad säjer folk?)

kaffe

 

Idag är jag förnuftig (tråååkigt) och vilar från träningen. Tänker att det är bäst att ta det lite piano efter ryggproblemen även om det känns bra nu, det vore ju tråkigt att skada sej, kanske speciellt i ryggen. Men åååh, vad det rycker i springbenen! Det är så himlans fint väder ute också. Nåja, jag tröstade mej med lite kaffe och mörk choklad jag hittade i skafferiet tidigare.

Jo, förresten: Linnéa skrev en intressant kommentar tidigare som jag funderat lite kring:

Kan du inte skriva ett inlägg om vad du fått för kommentarer och vad ”folk” tycker om den nya kroppen? Att du blivit smalare, springer osv.

Och ja, det kan jag ju! Jag tycker det här är spännande faktiskt, vad en livsstilsförändring möter för reaktioner av omgivningen. Själva viktnedgången har jag faktiskt inte fått speciellt många kommentarer kring, bara av de allra närmaste. Det är något jag är både tacksam och lite purken över. Tacksam för att det lätt blir så att en blir ”besiktigad” utifrån sin kropp, typ: ”Vad BRAAAA du är nu som har blivit smalare!” Inte för att folk säjer exakt så men det är ändå ofta underförstått. Och då blir det ju lite så: Var jag inte bra innan? Jag är ju fortfarande jag.

Ja, och så har jag som sagt blivit purken också.. För hur det än är så är ju viktnedgången en prestation för mej, något som jag gjort för att jag vill vara här kroppsligt och då vill en ju att det ska synas. Så klart är det här tänket färgat av rådande ideal men ja, jag är en människa i detta samhälle så det är svårt att låta bli att påverkas. Fast jag tror faktiskt att folk drar sej för att kommentera folks vikt överlag (och det är ju bra). Alla har ju hört historier om hur ätstörningarna tog fart när en fick bekräftelse kring viktnedgången.

Fast en positiv reaktion fick jag i helgen, av en vän som jag inte sett på ett tag. Han utbrast: ”OJ! Vad du har rasat!” när han såg mej och det kändes faktiskt bara bra eftersom han sa det på ett sånt bra sätt, utan värderingar utan mer med inriktning på prestation (Detta är en person som själv tränar mycket). Det är svårt att förklara så här för själva meningen låter ju rätt brutal men ni vet, tonfall och grejer.

Det här med att jag började springa har dock fått jättemycket respons, enbart positiv och det är så himla kul. Människor blir imponerade och inspirerade och börjar själva springa. Det trodde jag aldrig! Att min träning skulle peppa andra men det gör den tydligen. Det är ju helt klart den största bonusen jag fått av att börja träna!

 

5 tankar om “Reaktioner på livsstilsförändring (Vad säjer folk?)

 1. Jag har, enbart av att själv springa, fått igång massa folk på jobbet att göra detsamma. Inte sagt åt dem att de ska göra det, det har bara blivit. Grymt coolt! Håller med dig, det är nästan det bästa det att kunna inspirera andra 🙂

  Gilla

  • Härligt! Jag tror det är den där totala kärleken en känner till löpning som liksom smittar av sej så folk blir: ”Kanske borde testa ändå?” Och sen är de fast 🙂

   Gilla

 2. Jag har fått höra allt i från att det är en 40 års kris (trots att jag började springa när jag var 36) till att inspirerat vänner och bekanta som aldrig trodde de skulle vara någon löpare till att numera vara lika lyriska som jag över löpningen.
  Vikten diskuterar jag inte heller. Jag säger att jag vill må bra. Punkt. Inte jämföra mig med varken det ena eller andra idealet.

  Gilla

  • Haha, det där om att det är ett ålderstecken har jag också hört fast inte riktat direkt till mej. Men det kanske är lite så ändå? Det är ju i 30-årsåldern en liksom kommer på att en inte är odödlig. Fast det är i så fall världens bästa ålderstecken 🙂

   Gilla

 3. Ping: Skosulan.com | Hjälp, jag är äckelprutthurtig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s