En indisk gryta med röda linser

Jag har ju länge ätit lite lchf-aktigt och flirtar nog fortfarande med det en del men på senaste tiden har jag slutat vara speciellt strikt. Jag har nog ändrat min filosofi kring vad jag äter lite. Jag tänker snarare: Vad känns som bra mat, vad är nyttigt? Med det tänket har exempelvis bönor och linser åter gjort entre: Billig, proteinrik och god mat. Jag undviker fortfarande snabba kolhydrater till vardags och äter helst inte gluten. Men jag vägrar tycka att ex. en morot är en sockerbomb även om jag så klart respekterar de som väljer att inte äta det eftersom de blir triggade av det.

Nåja, nog om det! Inlägget skulle ju egentligen handla om en så himla god gryta med indiska smaker jag gjorde igår. Basen är röda linser, därav lchf-utläggningen.

Jag har en grej för grytor just nu, helst grytor som är lite heta och som man toppar med ex. turkisk yoghurt för att bryta av. Här kommer receptet på grytan från igår:

ingredienser

 

Du behöver:

 • 2,5 dl röda linser
 • 1 burk krossade tomater
 • 1 gul lök
 • 4 medelstora morötter
 • 2 klyftor vitlök (eller mer om du vill)
 • 4 dl vatten
 • chiliflingor (så mycket du vill)
 • ca 1 – 1,5 msk garam masala
 • ca 1 msk ingefära
 • 1 grönsaksbuljongtärning
 • 1/2 tsk salt (ca..Smaka av!)
 • olja

Gör så här: Hacka löken och vitlöken, skiva morötterna och fräs i olja, släng också i kryddorna och låt dem fräsa med. Sen kastar du i linserna och låter dem få en kort omgång i oljan. Häll sedan på tomaterna och vattnet, salta och smula i buljongtärningen. Sen är det bara att låta puttra till linserna är klara (koktid står på paketet) och morötterna är mjuka men fortfarande spänstiga. Klart!

grytaOk.. det är inte världens vackraste mat men den är väldigt god.

7 tankar om “En indisk gryta med röda linser

 1. Jag tycker det låter väldigt klokt!
  Säger som du; jag har svårt att tycka att potatis, morötter och bönor är dålig mat. ”Lagom” av allt och framför LAGAD mat. Tror alltför många köper halvfabrikat och snabbmat. Eller t.ex. falukorv och makaroner (vilket det blir ibland här hemma… *hrm*) 😉

  Gilla

  • Ja, precis! Sen har jag såklart full respekt för den som går på striktare lchf och mår bra av det.
   Jag har också märkt att min kropp reagerar olika på olika kolhydrater: Potatis – Mår finemang! Pasta – Ont i magen. Så för mej är det nog inte kolhydraterna som är boven, snarare gluten och halvfabrikat.

   Gilla

 2. Jag åt ju lchf förut och tycker att det är såklart upp till var och en, men jag gillar att jag numer kan äta annan mat och att det funkar för mig det också. Det jag inte alls kunde äta var potatis när jag väl slutat med lchf. Jag fick såna kramper i magen att jag på allvar trodde att jag skulle dö. Men nu har det gått över och jag äter potatis igen. Men jag äter helst inga snabba kolhydrater som i vitt mjöl. Det bästa med lchf kände jag var att jag inte blev sådär mätt som en annars kan bli. Men den känslan har jag numer med raw food och det är så skönt att ha hittat tillbaka till det.

  Linsgrytor är för övrigt nåt av det godaste en kan äta. Indisk mat går ju så lätt att göra med lite linser och lite kryddor. Men du har rätt att det inte ser så mycket ut för världen 🙂

  Gilla

  • Jag känner det lite som att jag behövde lchf i början, för mättnaden och för att liksom ha klara riktlinjer kring mitt ätande. Nu känner jag att jag kan sväva ut mer utan att överäta. Dessutom är det så himla bra att ha bönor och linser tillbaka. Det går att göra så himla mycket av och är dessutom jättebilligt.

   Gilla

 3. Ping: Kanske en aning poänglöst | Charlotta Sofia springer och trimmar

 4. Ping: Halskompis och immunförsvaret strikes again | Charlotta Sofia springer och trimmar

 5. Ping: Alltid på min lista | Charlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s