Våga prova att springa trots övervikt

image

När jag började springa i Juni förra året vägde jag betydligt mer än vad jag gör idag. Jag hade inte en enorm övervikt men ändå ganska betydande. Jag hade egentligen länge funderat på det där med att springa men en av anledningarna till att jag drog på det var att jag visste med mej att jag vägde för mycket. Tänkte: Vad händer med knäna? Kommer min kropp att klara påfrestningen eller kommer jag att gå sönder?

Men ja, jag satte ju igång till slut, lugnt och försiktigt: springa, gå, springa, gå. Jag ska inte ljuga och säja att det inte gjorde ont för det gjorde det! Benhinnorna värkte en del, benen var konstant stela och då pratar vi efter sträckor som 1 kilometers sammanhängande spring. Precis runt midsommar fick jag också rejält ont i knäna men det gav med sej efter 2 veckors vila och kom aldrig tillbaka. Men jag kämpade på, sprang längre och längre. Lyssnade på kroppen, lät den vila mellan varven och sprang sen försiktigt igen.

Vid det här laget var jag dessutom så biten av löpningen att jag inte ville sluta för något i världen. Och den gjorde saker med mej, både fysiskt med min kropp men också med mitt sätt att se på min kropp. Att märka att en blir starkare och starkare och klarar mer och mer är väldigt stärkande för kropps-självförtroendet. Det är svårt att inte gilla en kropp som tar dej snabbare och snabbare framåt. Du får den där härliga känslan: Jag kan! Kroppen kan! Dessutom gjorde det med tiden mindre och mindre ont för att till slut upphöra helt. Kroppen hade vant sej vid den nya rörelsen.

Dessutom: jag tror att nästan alla som börjar springa får mer eller mindre ont, trots att de är alldeles normalviktiga eller rent av fjäderlätta. Det är ju en ny rörelse för kroppen, något den måste anpassa sej till så om min värk berodde på ovana eller övervikten eller en kombination, vet jag inte. Men jag vet att min kropp anpassade sej och lärde sej detta nya, precis som vilken kropp som helst.

Det finns ju också olyckskorpar som påstår att det är bättre med långa promenader om en har en övervikt på över 10 kg. Jag har läst på löparforum ”att med övervikt tar du dej sällan längre än 5 km, det tar stopp där” Fast för det första: So what om en ”bara” tar sej 5 kilometer? Det är ändå grymt bra jobbat att springa 5 kilometer. Och för det andra: Jag tar mej i dagsläget dubbelt så långt trots att jag fortfarande bär på en del övervikt.

Det jag vill säja med den här texten är egentligen: VÅGA testa att springa! Trots att du är tung och trots att folk säjer att det inte går. Lyssna på kroppen, känn efter och ta det i din takt. Du har bara saker att vinna på det: En bättre känsla för din egen kropp, en bättre kondition, ett bättre psykiskt mående.

Slutligen vill jag säja: Nej, jag är absolut ingen expert och jag baserar detta enbart på egna erfarenheter. Men samtidigt, om du låter bli att pressa dej för mycket, vilar när det behövs och lyssnar på vad kroppen tycker så tror jag inte det är farligt att i alla fall testa.

18 tankar om “Våga prova att springa trots övervikt

 1. Superpepp!!!!! Jag sprang med 14 kilo mer i början än nu och när jag sprang min första mil vägde jag väl 10-12 kg ner än nu och när jag sprang min första halvmara var jag fortfarande överviktig om än inte så jättemycket. Klart det går att springa ändå, bara man vill!!!!

  Gilla

  • Ja, klart det går att springa 🙂 Kroppen är så himla duktig på att anpassa sej. Dessutom tror jag att en blir en ganska stark löpare när en har extra vikt att frakta runt 🙂

   Gilla

 2. Bra inlägg!

  Det finns inget GENERELLT ”om man har övervikt är det så här”….. Bullshit på forum!
  Kanske att det ökar risken för knäproblem osv men samtidigt börjar man försiktigt, lyssnar på kroppen och under tiden tappar kg, så BLIR det ju lättare med tiden. Alla måste ju börja någonstans. Punkt.

  Gilla

 3. Tack vare dig har jag vågat börja springa. Tack vare dig kommer jag nu våga börja springa igen-jag fegade ur när det gjorde ont nämligen.

  Jättetack hörrö!! Du är verkligen min inspirationskälla nummer ett!

  Gilla

  • Men du, det var det finaste någon skrivit till mej på länge! Du anar inte hur glad jag blir 🙂

   TACK själv!!

   Gilla

 4. Det klart att det går att springa. Allt annat är skitsnack. Men som du skriver så kan det ju vara jättejobbigt och en kan få ont och måste gå lite emellanåt. Men det går. Jag hade också, som Linnea skriver, övervikt när jag sprang min halvmara. Och det gick ändå jättebra. En kan också tänka att kroppen klarar mer än vad en kan tro. Det som är så häftigt är att kroppen orkar mer och mer hela tiden och att en känner att det går bra det som för några veckor sedan var döjobbigt. Det peppar ju om något.

  Men sen behöver det ju inte leda till smärtor heller, jag hade aldrig några problem när jag började. Bara att jag inte orkade så långt i början. Men jag gav mig inte och fortsatte springa.

  Gilla

  • Ja, precis! Och ja, visst är det bästa känslan när kroppen utvecklas och pallar mer 🙂

   Vad skönt att du slapp ha ont i början. Jag var som sagt mer eller mindre stelbent hela sommaren..haha Fast jag kände ändå hela tiden att det inte var någon farlig smärta.

   Gilla

 5. Jättebra och viktigt inlägg! Och så är det ju det där med farten. Det är ju inte konstigt att det går långsammare i början ju mer man släpar på, men ändå är det så lätt att jämföra sig med andras snabba kilometertider.

  Gilla

  • Ja, farten ja. Jag vet, ibland, dåliga stumder, glömmer jag att jag inte väger 60 kg och tycker att jag springer sakta. Men jag brukar vända på det och tänka att jag är himla STARK som klarar att springa med extrakilona 🙂

   Gilla

 6. Länge sedan jag kommenterade men ständig följare.Du är den bästa inspiratören och jag kämpar på Jag vill komma dit där du är. Jag har varit tränad men barn,jobb m.m gör att man helt tappar…nu när jag dessutom känner av mkt stress och sover konstant dåligt känns det än viktigare att träna …MEN…Tack för din blogg !

  Gilla

  • Tack själv fina du! Är så glad att du läser 🙂 Hoppas stressen lättar och att du får sova gott om nätterna snart.

   Gilla

 7. Ping: Tack! | Charlotta Sofia springer och trimmar

 8. Ping: Varför borde du springa? | Charlotta Sofia springer och trimmar

 9. Ping: Är verkligen hälsoupplysning nyckeln till ett friskare liv? - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar

 10. Ping: kan man springa med överviktCharlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s