Falafel med curry och äppel-råris

falafel1

 

falafel2Igår lade jag en påse kikärtor i blöt och idag kokade jag dem, sen gjorde jag falafel av en del och kastade in fem påsar fulla med kikärtor i frysen (väldigt mycket billigare och godare än att köpa färdiga på burk). Men i alla fall: Falafel! Min lillebror bodde i Malmö ett tag och sedan en ätit DEN falafeln blir de torra, tråkiga som finns i frysdiskar och på vissa pizzerior små tingestar som inte ens kan kallas falafel.

Jag brukar använda detta recept när jag gör falafel och tycker att den blir väldigt lik Malmöfalafeln, inte alls torr och tråkig, snarare tvärt emot. I receptet står i och för sej att en ska använda endast blötlagda och inte kokta kikärtor men jag tycker kokta fungerar utmärkt. Till min falafel serverade jag råris med curry, lök och äpple och någon improviserad sås på creme fraishe, ingefära, en dutt ketschup och salt och peppar. Det blev Så. Himla. Gott!

Till riset behöver du:

  • 3 dl råris
  • 1 liten gul lök
  • 1 tsk gul curry
  • 2 msk olja
  • 4 1/2 dl vatten
  • en grönsaksbuljongtärning
  • 2 medelstora äpplen

Gör så här: Hacka löken och hetta upp olja i en kastrull, häll i löken, råriset och curryn i oljan och fräs kort. Häll på vatten och smula en i en buljongtärning. Låt riset koka enligt anvisningarna på förpackningen.  Tärna under tiden äpplena och blanda i dem när riset har runt 1 minut kvar att koka. 

Klart!

 

 

 

2 tankar om “Falafel med curry och äppel-råris

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s