Låt putmagen vara!

Vet ni vad som är en så otroligit dum föreställning? En föreställning som gör att främst kvinnor inte andas normalt? Det är den här tron på att en sund kvinnlig mage är en konkav mage, en mage som buktar inåt och inte putar ut det minsta. Jag nämnde ju i ett tidigare inlägg att jag några gånger (ganska många) fått frågan om jag är gravid, speciellt när jag vägde lite mer. Jag hade då inte en gigantisk mage, bara en mage som putade ut en bit så som en mage kan göra (det gör den fortfarande).

Dessutom vet jag att jag inte är ensam om att ha fått frågan. Väldigt många kvinnor har en ”är du gravid-story” att dra när ämnet kommer upp.  En behöver inte alls vara tjock utan bara kanske ha lite mensmage eller en vidare topp för att människor ska tycka att det är ok att fråga. Och jag fattar verkligen inte VARFÖR en väljer att ställa gravidfrågan?? Antingen är personen du frågar preggo men vill inte tala om det eller så är personen inte det och blir bara väldigt ledsen.

Om en tänker på det är det ju inte så konstigt att magen är så utsatt. Ett ideal som funnits med länge är en midja smal som en vidja och kvinnor har snört ihop inre organ, plockat bort revben och svultit för att nå dit i urminnes tider. Dessutom visar tidningarna bilder på supersmala kändisar med knappt synbart put på magen och texter som: ”Är det bebis på gång?”

I alla fall: Resultatet av att jag fick gravidfrågan så många gånger blev att jag slutade andas normalt när jag träffade människor. Jag blev så sjukt rädd för att få frågan och för förödmjukelsen som kom med den så jag drog in magen för allt vad jag var värd och har en magen hårt indragen så blir det svårt att ta djupa andetag. Det är ju helt galet att en ska andas i små stötar för att passa in i ideal?

Så kan vi inte bara låta putmagen vara? Den är helt normal och behöver inte alls innehålla bebis. Ok?

13 tankar om “Låt putmagen vara!

 1. Folk som frågar det är helt sjuka i huvudet, det spekulerades på mitt jobb om jag var gravid i somras. Nej men jag har fött två barn och har lite hull kvar, ursäkta mig då! Åhhhh så trött jag blir…

  Gilla

  • Usch, en blir ju så enormt självmedveten när en vet att folk går och gissar. Och det där är ju en annan grej också: Kvinnans kropp förväntas återhämta sej på nolltid efter graviditeter. En har ju hört om människor som går med sin en-månaders bebis i vagnen och ändå får frågan om när nästa kommer eller t.o.m ett grattis. Folk alltså..

   Gilla

   • Ha ha när jag var ute och gick med Leon när han var nyfödd så frågade min granne när bebisen skulle komma. Alltsåååå, jag födde barn IGÅR! Magen försvinner inte direkt liksom.

    Gilla

   • Men jisses! Hur tänkte hen då liksom? Haha, det skulle ju i så fall vara något av en biologisk sensation.

    Gilla

 2. Fan vad bra skrivet! Jag har alltid, oavsett hur benig jag varit, haft putmage. ALLTID! Det där med kändisarna och tidningarnas teorier är sjuka, letar ofta efter den påstådda bulan..så fånigt. Fan, alla borde låta varandras kroppar vara.

  Gilla

  • Tack!
   Ja, det blir så himla skevt med hur det ses på kvinnokroppen. Minsta lilla bula = gravid.
   Och ja, precis, låt varandras kroppar vara!

   Gilla

 3. Förra veckan fick jag frågan, samt klapp på magen… Helt sjukt att folk ska hålla på att spekulera och lägga sig i på det där sättet.

  Gilla

  • Men va? Och när folk ska börja tafsa på en också? Har också varit med om det. På en fest. Med ett glas vin i handen. Grejen är att jag tänker att jag ska vara så himla tuff och fräsa ifrån men när det väl händer hör jag mej själv pipa: ”Det göööör inget” Så sjukt irriterande.

   Gilla

 4. Ping: Låt putmagen vara då! (del 2) | Charlotta Sofia springer och trimmar

 5. Jag har aldrig haft midja, inte ens när jag var smal. Jag är rak som en spole och kommer aldrig att få midja. Men jag är rätt normal ändå tycker jag. Blir så trött. Så trött.

  Fast det där med att inte andas och att hålla in magen det tror jag nog aldrig att jag gjort faktiskt. Jag var ju rätt tjock innan så det var ändå ingen mening. Nån vits med att jag var tjock var det alltså 🙂

  Gilla

  • Ja, men det är ju det: Vi ser så olika ut men mallen på hur vi ”borde” se ut är så himla snäv.

   Vad bra att du har struntat i att suga in magen och andats normalt. Jag känner att det nästan blivit som en reflex hos mej att suga in. Jag får liksom tänka på att andas med magen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s