Låt putmagen vara då! (del 2)

mage

 

Detta är min mage och detta är inget tillkännagivande om graviditet. Jag är i och för sej liiiite överviktig men inte speciellt mycket. Men, min mage ser ut så här: Den putar ut och jag tror inte den är speciellt ohälsosam. Den här magen sprang 1.2 mil med mej idag!

Jag skrev ju detta inlägg om putmagen, gravidfrågor och mina svårigheter att andas normalt här om dagen och idag hände det igen: Jag gick till närbutiken – Där jobbar en kvinna som tidigare, för 12 kilo sedan, frågat om jag var gravid och fått nekande svar. Jag gillar ändå den här kvinnan, hon är trevlig och alltid glad. Men i alla fall: När jag stod framför kassan för att betala dök hon plötsligt över disken, grabbade tag i min (falafel-fyllda) mage och sa med värme i rösten: ”- Men nu är det väl ändå bebis här i??”

???????????????????????????

Nä, det är ju inte bebis där i.. Så, det sa jag också. Då blev hon helt förtvivlad och ”skämdes sååååå mycket”. Grejen är att jag ju gillar den här kvinnan, vet att hon är godhjärtad och liksom inte orkade bli arg, men är ändå stolt över att jag sa att en ska vara försiktig med att fråga om sånt eftersom det bara blir obekvämt och  höll ett minibrandtal om kvinnokroppen och ideal. Det blir ju lätt så: En tänker att en ska ”ryta ifrån” nästa gång det händer men det kanske inte blir så beroende på mottagare. Då är det ändå skönt att ha sagt ifrån på något sätt.

Men ändå… När jag gick kände jag mej lite sänkt. Jag som sprungit 12 km idag, som helt klart har en kropp som funkar, gick och funderade på varför det blev så här ändå. Små tankar om att springa mer/äta mindre slog mej. Men sen tog jag mitt förnuft till fånga: Min mage är kanske inte den smalaste, det är möjligt att folk tycker att jag är så tjock att jag får skylla mej själv om jag får gravidfrågor. Men JAG VET ju innerst inne att det inte är så! Det är ideal, sjuka ideal som gör att folk inte accepterar minsta lilla put på en kvinnomage utan att tro att det är graviditet på gång. Och visst! Jag har tänkt att när smala människor outar att de är preggo, så ser deras magar plattare ut än min ibland. Men det är egentligen inte det som är grejen. Det är synen på kvinnokroppen. Det är synen på vad som är sunt vs. osunt. Och det är så skevt och konstigt men vi kvinnor går ändå omkring, väljer att inte andas normalt eftersom vi vill vara så nära idealen vi kan.

Och jag vet inte… Jag vill liksom bara kunna andas normalt utan att tänka ut förklaringar över varför jag ser preggo ut, om vi tänker skaffa barn, allt det där. Det… hade varit skönt…

8 tankar om “Låt putmagen vara då! (del 2)

  • Word! Har så svårt att fatta hur de tänker? Jag skulle aldrig fråga p.g.a en gör inte så. Plus: Varför vill ens främlingar veta preggostatus?

   Gilla

 1. Hejja för 1.2 mil. Vad skönt det låter.

  Men va fan är det med folk? Jag kan tycka att eftersom att hon redan frågat en gång och fått ett nekande svar så kunde hon ju tänkt på det och hållt käften. Även om hon nu trodde att det fanns en bebis där inne. Om hon skäms över att hon frågat så kan hon ju tänka sig för innan hon frågar nåt sånt.

  Alla har ju olika kroppar. Och om du har putmagen och en annan platt mage så är det ju verkligen skit samma. Jag blir så trött på kroppar och dess ideal.

  En gång förra året hade jag på mig en tunika med söm under brösten och så går den lite utåt därifrån. Jag handlar (handlade) alltid tapas hos en grek på en marknad. Han är gammal som gatan och bjuder alltid på nåt att äta. Riktigt trevlig gubbe. Men han frågade när bebin kommer. Jag sa att jag inte var gravid och han fortsatte och sa att jag visst var det för så såg hans dotter ut när hon var gravid. Jag handlar inte hos honom längre. Synd på tapasen.

  Gilla

  • Nä, jag fattar helt ärligt inte! Jag skulle ALDRIG fråga, inte ens om personen ser ut som den håller på att sprängas och har gått över tiden med 2 veckor. För en gör liksom inte det. Håller personen i fråga tyst om sin graviditet så är det ju av en anledning, att hon inte vill prata om det.

   Men vilken envis gubbe! Att liksom försöka övertala: ”Jo, du är minsann visst gravid”. Förstår att du inte handlar där längre.

   Gilla

 2. Jag tycker det är självklart att man aldrig någonsin kommenterar någons mage (eller kropp över huvud taget för den delen), oavsett hur uppenbart gravid någon är.

  Jag har nyligen hittat din blogg och den har snabbt blivit en av mina favoriter, eftersom vi verkar ligga precis i fas med vår löpträning; mitt PB på 5 km är nästan precis samma som ditt och jag håller ungefär samma tempo på längre distanser. Jag tycker det är befriande att läsa om lite ”vanligare” löpare, och inte bara proffsen. Som häromdagen, när jag läste om en tjej som sprungit halvmara och var i jättedålig form och bara lyckats hålla 5:15 per km… Det känner jag inte igen mig i precis. 😉

  Så heja dig, hoppas att du fortsätter kuta på i ditt tempo och att du fortsätter berätta för omvärlden om det!

  Gilla

  • Exakt! En ska låta bli att komma med frågor eller påståenden om andras kroppar. Jag har jättesvårt att förstå mej på folk som gör det.

   Åh, vad glad jag blir! Tack för snäll ord 🙂 Det är ju därför jag startade den här bloggen, för att jag inte hittade någon löparblogg jag riktigt kunde identifiera mej med utan mest människor som springer toksnabbt. Vad kul också att du och jag ligger ganska lika i vår utveckling. Det är kul att inspireras och peppas av dem som är på samma nivå:-)

   Gilla

 3. Lite obehagligt hur kvinnokroppen också blir lite av en ”allmän egendom” sen om en väl är gravid. Okända som klappar och känner på magen..hu…*ryser* jag får feågan lite så och då om det inte är dags för barn snart vilket också kan vara känsligt då det kanske finns svårigheter. Folk ska helt enkelt låta bli att fråga främlingar

  Gilla

  • Ja, jag håller med! När annars går man och tar på okända människor liksom? Blev helt ställd när den där kvinnan grabbade tag i min mage. Jag fattar inte heller detta ENORMA intresse vissa människor verkar ha för random människors eventuella barnalstrande? Jättekonstigt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s