Detta tröttsamma med hälsa och vikt

Jag lyssnade nyss på Träningsglädje talks och brann av en aning samtidigt som jag blev så himla, fruktansvärt trött på detta med att hälsa, träning och kroppsstorlek sätts samman. Avsnittet handlade bl.a (utan att spoila) om en ”välmenande” kommentar Sara fått under ett inlägg om träningsmotivation. En del av kommentaren handlade om att Sara kanske borde gå ned i vikt för då skulle hon kunna springa marathon… Och jag vet inte var jag ska börja? Det är så himla många saker som är fel i den kommentaren:

1. Att utgå från att om någon inte är pinnsmal så vill de automatiskt gå ned i vikt.
2. Att tro att vikt och hälsa, motivation och träningsglädje alltid hör ihop.
3. Att överhuvudtaget ta sej rätten att tycka om någons kropp.
4. Att utgå från att en måste vara smal för att springa marathon.

Det hela gör mej så himla trött på normen. Varför måste vi vara precis lika? Varför knyter vi hälsa så starkt till kroppsstorlek? Personligen tycker jag att Sara ser så himla sund (och ursäkta..råsnygg) ut och att hon lever ett liv fullt med träning råder det ingen tvivel om. Dessutom inspirerar hon sjukt många och verkar galet klok. Mao: Någon som har koll på detta med hälsa och absolut inte behöver råd angående vikt (Förresten, ingen som inte bett om det behöver någonsin råd om vikt).
Men se, koll på hälsa, det kan en liksom inte riktigt ha om en inte ser ut som ”en ska se ut som träningsbloggare”. Jag ser heller inte ut som en träningsbloggare men lik förbannat tränar jag (och bloggar om det)! För att det är härligt, för att jag blir bättre, snabbare och snabbare och för att jag älskar det. För att det egentligen handlar ganska lite om hur min kropp ser ut och ganska mycket mer om hur den känns.

Jag tycker att det är ett problem detta, att vi inte accepterar våra kroppars olikheter och att vi tror att viktnedgång är vägen till hälsa. Jag kommer t.ex. aldrig bli supersmal. Jag VILL INTE DET heller! För det är INTE JAG helt enkelt. Det är faktiskt helt sant, skulle någon komma till mej och säja: ”-Ok, jag gör så att du väger 60 kg till dina 171 cm imorgon” Om någon sa det, då skulle jag avböja. Visst, jag vill gå ned lite men jag är långt ifrån ute efter att bli supersmal, det är inte där hälsan ligger. Dessutom är jag väldigt övertygad om att det är träningen som gör mest för min hälsa, inte eventuell viktnedgång. Och hur det än är med det så är var och ens kropp dennas ensak.

Sanningen är ju att vi faktiskt är stöpta i olika form med olika förutsättningar. Därför är det så himla ledsamt att vi alla förväntas pressa ned oss i samma påhittade ”hälsoform”.

9 tankar om “Detta tröttsamma med hälsa och vikt

 1. Det känns som att vi aldrig kommer ifrån fokuset på våra kroppar. Det ska tyckas, det ska pratas, det ska synas. Så tröttsamt!!! Och att andra ska tycka till om hur olika människor ”borde” göra. Den här fixeringen är ju sjuk. Hur ska en kropp se ut för att vara bra och duga undrar jag?? Inte för smal, inte för tjock, lagom med muskler, absolut inte för mycket, smal midja, breda höfter, men inte för breda för guds skull!!!!!! Bröst som ryms i en manshand och som absolut inte hänger, mjuka former men inget fett. Platt mage, men inte rutor för det är fult på tjejer!!! Inte konstigt att man får en skev självbild, man har ju matats med sånt här sen…. Ja så länge jag kan minnas.

  Gilla

  • Ja, det är nog, som du skriver: vi har matats med detta jämt och det är så extremt svårt att komma ifrån. Sjukt tröttsamt, speciellt när folk tar sej friheten att ge andra ”råd” om vikt och kropp.

   Gilla

 2. Jag tycker det här är SÅ SVÅRT!!! Jag fastnar själv i de här tankegångarna. ”Borde inte hon… Tränar hon verkligen så där mycket…” Hemska grejer, I hate it! Och värst är jag mot mig själv. Svårt att få ihop bilden av mig själv som någon slags semi-hälsosam men med ett gäng trivselkilon men ändå älskar träning osv… För mig har det alltid varit smal som varit målet (innan, iaf) och skulle någon vifta med ett trollspö så att jag kunde väga 60 kilo imorgon och ändå äta som jag gör så hade jag sagt ja tack. Och samtidigt tar jag ju inte de stegen själv, att ”pressa mig ner” till lägre kilon eftersom jag någonstans är rätt nöjd och glad. Men tänker att det inte är okej att vara nöjd med good enough… Att jag BORDE sträva efter ”smal på riktigt” och ”vältränad på riktigt” inte bara ”rätt nöjd och tycker det är coolt att orka träna överhuvudtaget även om jag fortfarande inte kan göra en enda riktig armhävning”. Jag vill liksom göra slut med min hjärna ett tag och bara vara.

  Huga, flummig kommentar. Men du brukar fatta ändå 🙂

  Gilla

  • Inte alls flummig och jag fattar precis! Jag tänker att vi ju är uppväxta i det här samhället där vi vants med vad som är ”snygg kroppsform” sen vi var små. Det är ju oerhört svårt att bryta med det och de där dumma tankarna dyker ju helt klart upp ibland. Men sen tycker jag att det är sak att tänka dumt ibland, reflektera över det och fatta att det är skevt. En helt annan grej är ju att vara en av idioterna som tycker att de minsann ska TALA OM och ”HJÄLPA” de som inte bett om det för att de inte faller inom smalhetsramen.

   Gilla

 3. Otroligt bra och välformulerat inlägg. Jag tänker precis i samma banor som du, och jag är också kräktrött på att alla förväntas ha samma syn på hälsa och kroppsideal.. så tröttsamt!

  Förresten så är det första gången jag är inne på din blogg och jag måste säga att den både är tjusig och att du skriver himlans bra. Här stannar jag 😉

  Gilla

  • Tack snälla! Vad glad jag blir att du hittat hit:-)

   Ja, kräktrött var verkligen ordet. Det är jag med. På den där tron på att om en tränar och är hälsosam så måste en vara smal. Det blir så skevt.

   Gilla

  • Precis! Tankar en har om sej själv är både i svart och vitt men att börja applicera sina egna osäkerheter på andra är ju bara galet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s