Det här med tandkräm – fluor eller ej?

När jag läste detta inlägg hos UnderbaraClara igår påmindes jag om det här med tandkräm som jag funderat på till och från. Länge gick jag omkring och trodde att fluor var något naturligt, något våra tänder behövde. Naturligt kanske det är, det är ju ett grundämne, men om vi borde stoppa det i munnen råder det delade meningar om. Jag lutar åt den uppfattningen att det nog egentligen inte är speciellt bra att stoppa massor med extra fluor i kroppen genom tandkrämen. Dock är jag dåligt påläst på ämnet och har bara noterat en del rön som flaxat förbi på senaste tiden. Eller, snarare så mycket rön att jag dragit öronen åt mej.

Men i alla fall: Jag är sugen på att testa någon typ av ekologisk tandkräm utan fluor. Jag tänker så här: Om det är något jag vet så är det ju att jag kommer att borsta tänderna, minst två gånger om dagen, resten av mitt liv. Det blir en himla massa fluor det och om nu fluor är skadligt känns det inget vidare. Fast sen blir jag också tveksam. Jag har ju trots allt problemtänder p.g.a en medicin jag äter. Mina tänder är fruktansvärt känsliga för kariesangrepp (förmodligen beror det på nattlig muntorrhet p.g.a medicinen). Och ja, jag vet inte om fluor trots allt hjälper mej, det har ju ändå i många år varit något som tandläkarna absolut rekommenderat. Jag vill ju trots allt inte att munnen ska packa ihop helt. Fast jag känner att jag ändå vill testa. Tänk om det t.o.m skulle bli bättre?

Jag googlade runt lite och kollade vad det fanns för olika fluorfria tandkrämer och hittade en hel del. Det verkar som utbudet blir större och större. Här under är några av de jag hittade i varierande prisklasser.

tandkräm

 

1.Urtekram eucalyptus tandkräm (finns här) 2. Eco cosmetiks tandkräm med nigellafröolja finns här 3. Ayurdent ayurvedisk tandkräm (finns här) 4. Dr Organic tea tree tandkräm (finns här)

Ja, eller om en är exprimentsugen så kan en ju testa att göra egen(Obs, jag kan inte gå i god för detta då jag inte provat).

Vilken sorts tandkräm borstar du tänderna med? Funderar du på att byta?

12 tankar om “Det här med tandkräm – fluor eller ej?

 1. Jag är nog en ”sån” som tycker att det kan gå liiite överstyr.
  Visst är det bra att ifrågasätta saker och tänka själv. Undersöka innehåll och vad som är bra och dåligt m.m. Sen finns det ju många undersökningar, och alla pekar ju inte i samma riktning.

  Svårt att veta vad som stämmer och inte.
  Fluor är en fight jag INTE har valt att ta. (än). Man ska väl aldrig säga aldrig..

  Gilla

  • Ja, men jag håller med dej. Det kan bli lite mycket ibland, en får liksom välja sina strider, det en ska lägga energi på. Risken med en del rön är ju att en blir alldeles uppskrämd. Jag känner att jag måste läsa på mer om detta men en ny tandkräm kan jag tänka mej att prova i alla fall. Mina tänder= mitt intresse..haha

   Gilla

 2. Min mamma hade köpt en tandkräm med Aloe Vera när jag var hemma över jul. Skitdyr men grymt dryg och väldigt god. Jag tycker det är läskigt med alla dessa ämnen vi fått för oss att använda de senaste 50 åren och inte har någon aning vad de gör med oss i längden . Så jag är nog öppen för att testa något nytt. Så länge det funkar!

  Gilla

  • Spännande! Om den är dryg så kanske det inte blir så dyrt i längden i alla fall 🙂
   Ja, visst är det ganska läskigt att tänka på, nu när det visar sej att det som människor tyckte var nytt, bra och modernt kanske inte är så himla bra alla gånger.

   Gilla

 3. Ping: En nyfiken testare! | Charlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s