Bloggen och reklam: Hur gör en?

Jo, jag läste detta inlägg hos Heja Erika och fann mej själv gå loss i kommentarsfältet eftersom ämnet var reklam på blogg. Varför? För att jag är så EXTREMT kunskapstörstande i just det ämnet! När Upp och hoppa hade sin serie om bloggar och reklam: ”Vad är bloggarens ord värda?” (del 1 här & del 2 här), fullkomligt slukade jag den och ville veta mer, mer, MER!

Det händer nämligen att företag, trots min ganska lilla blogg, kontaktar mej för samarbete. Det blir dessutom mer och mer frekvent ju mer bloggen växer. En del saker är bara sånt som aldrig skulle kunna hamna här men några grejer har jag faktiskt nappat på. Det som känns självklart och som jag aldrig kommer att frångå är att det som är t.ex. ett sponsrat inlägg  skall vara tydligt utmärkt. Ni som läser skall aldrig behöva tveka om ett inlägg är någon form av reklam eller ej. Dessutom är det superviktigt för mej att bara sånt jag verkligen kan stå för syns här, sånt som känns bra i magen.  Så den moraliska och regelmässiga biten har jag ganska klar för mej. Det är mer detta med vad en egentligen ska ta betalt, hur jag ska tänka när jag bestämmer vem jag vill samarbeta med? Vad som är för och nackdelar? Det känns som att detta är ett så pass nytt område att information och konkreta tips är svåra att hitta.

Just det här med vad en tar betalt för ett sponsrat inlägg eller annan reklam är ju också så individuellt, beror på besöksantal och andra värden. Det är liksom inte så att jag kan fråga någon: ”-Vad begär du?” och sedan ta samma. Som sagt: Väldigt svårt och väldigt spännande. Som jag skrev till Erika: Jag känner att jag skulle behöva en stöd/diskussionsgrupp om detta, där en kunde fråga och bolla med andra om saker och ting en undrar över.

Funderar du över sånt här? Har du kanske några tips på var en kan hitta en information eller vill du vara med i stödgrupp med mej?;) 

 

10 tankar om “Bloggen och reklam: Hur gör en?

  • Alltså, känns ju nästan som det är läge att starta en 🙂 Typ en facebookgrupp med högt i tak där en kan fråga, disskutera och hjälpa varandra.

   Gilla

 1. Jag vill också vara medlem! Jag får en del förfrågningar, men har tackat nej till alla hittills, men tänkt att om jag får en förfrågan som gäller en vara som passar in på min blogg och är någonting jag verkligen kan stå för, då kanske jag är på. Men har ingen aning om hur mycket jag skulle ta betalt!

  Gilla

 2. Funderar också på dessa saker och har fått nåt erbjudande fast jag är ny och ”liten” i sammanhanget… Skulle verkligen vilja ha tillgång till en facebookgrupp eller nåt för att diskutera dessa saker. Har tillgång till en (sluten) sån i mitt ”vanliga vardagliga yrke”, en grupp där vi diskuterar rimliga löner etc… Bra stöd eftersom vi har individuellt satta löner… och möjlighet pressa dem uppåt men då behöver vi prata konkreta summor… Vilket vi ju behöver även i blogg-världen… Prata konkreta summor och prislappar… Många av oss bloggare skriver ju ändå i nuläget om varor vi gillar. Gör därmed gratis reklam. Så länge man är ärlig om vad man tycker, och skriver att det är sponsrat, ser jag inget problem med sponsring/reklam. Många lägger ju ner mycket tid på bloggandet dessutom och går verkligen in för det…

  Gilla

  • Jo men precis! En skriver ju gladeligen om sånt en gillar och gör reklam för det i alla fall.
   Jag ska ta tag i det där skapandet av facebookgruppen tänkte jag, känns som att den behövs 🙂

   Gilla

 3. Jag jobbar med mediaköp, på säljsidan – och en grej jag facineras (och hatar och försöker jobba mot) av här inom bloggvärlden är den totala ovanan av affären. Det är inte konstigt iofs, att de som har en blogg inte är vana mediasäljare – inget konstigt alls, men att köparna nyttjar situationen på ett hyfsat fult sätt, det är så tråkigt. Och hur de flestas inställning är. ”jippie – jag fick ett erbjudande” – det är ju EGENTLIGEN inte så det är. Man får/borde få en förfrågan om ett mediaköp – där den som vill synas säger – den här kanalen är intressant för oss, vad kostar det att synas hos dig? Inte ”jag betalar x om du vill göra y”. Inget mediasäljbolag får sådana förfrågningar och tar dem på allvar.

  Stödgrupp? Ja, – jag har fungerat som en ”go to person” i dessa frågor på sistone, svarar gärna och ger råd – och bygger just nu upp en organisation där bloggare (mellanstora till att börja med, några tusen unika besökare i veckan är en bra start!) kan ansluta sig till att få min hjälp – att jag gör säljjobbet åt dem och att man börjar få intäkter man inte har idag. Ni som har intresse i det kan maila mig! (sofia@uppochhoppa.se) det går också bra att söka upp mig på facebook! Problemet är nämligen att bra affärer görs så långt ifrån dessa små enstaka mailerbjudanden som kommer till bloggare, och det är lättare att sälja i större klump än en enstaka blogg åt gången.

  Gilla

  • Nej, precis, alla kan ju inte vara vana mediasäljare. Där emot tror jag att alla kan försöka vara kritiska – Där tyckte jag din bloggkurs var en bra början med tydliga exempel och tänk. De erbjudanden som jag nappat på har ändå känts rimliga för min blogg och för min bloggs storlek, det måste kännas bra i magen. Men sen vet jag ju inte? Jag kanske har sålt mej alldeles för billigt?

   Vad spännande med ditt initiativ! Väldigt smart och bra grej. Nu ligger jag inte i det spannet att jag har några tusen besökare i veckan riktigt än men ändå bra att veta för framtiden.

   Gilla

 4. Ping: lördagsmorgon, over night oats & diskussionsgrupp | Charlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s