Äta ordentligt

Jag skulle inte säja att jag någonsin har haft några stora problem med maten – det vore ett hån mot de som kämpar. Men. Jag har växt upp med kroppsnojjor som många andra, alltid haft en känsla av att vara stor, det spelar ingen roll vad jag vägt, jag är 171 cm lång och har vägt allt mellan 55 kilo och nästan 90 (i vuxen ålder alltså) men alltid har känslan varit den samma, värst var det i tonåren, den där känslan av ”för stor”. Och med kroppsnojjor kommer det där att försöka hålla igen, nöjdheten över att få i sej mindre kalorier, att känna en aning hunger.
Nu skulle jag säja att jag älskar min kropp precis som den är, mycket tack vare löpningen. Men ibland visar nojjorna sitt fula ansikte och därför skulle jag aldrig gå på någon svältdiet igen, det föder bara de jobbiga tankarna. Istället är mitt nya mantra att äta ordentligt, att ge kroppen näring. Som nu t.ex. när jag faktiskt behöver komma på banan igen, börja sköta kroppen efter en sommar då jag ätit och druckit massor av sånt som nödvändigtvis inte är så bra för den.

För mej funkar det att dra ned på kolhydraterna (något annat kanske funkar för någon annan så klart). Jag gillar det just för att det inte bygger på att begränsa maten (förutom kolhydraterna då), målet är, att istället för att räkna och känna mej begränsad, att känna mej riktigt mätt och nöjd hela tiden. Hunger är liksom inget som premieras (då äter jag). Så nu har det blivit en period med mycket grönt, protein och fett (frukt och baljväxter drar jag dock inte ned på) och kroppen känns redan mycket mer i synk med sej själv.

Vad vill jag egentligen komma till? Jo, det är så himla mycket skönare att ha inställningen att mata kroppen med bra saker, känna sej nöjd än att lida sej till någon slags form. Att göra något som bygger upp istället för bryter ned. Sån skillnad!

Min frukost idag: Två ägg med en klick smör, turkisk yoghurt med bär och jordnötssmör. Resultat: Mätt och nöjd.

Min frukost idag: Två ägg med en klick smör, turkisk yoghurt med bär och jordnötssmör. Resultat: Mätt och nöjd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s