Gör egen havreyoghurt – Havregurt recept

havregurt1

För några inlägg sedan berättade jag ju om min nya kärlek för havreyoghurt. Jag är ju trots allt vegetarian och detta slentrianätande av mejerier (yoghurt till frukost för att det är smidigt) kändes så där. Men så fann jag havreyoghurt och tyckte att det var jättegott, dock lite dyrt. Och så hände det som händer mej rätt ofta: Hm..borde en inte kunna göra själv? följt av intensiv googling. Jodå! Det kunde en! Det fanns svåra recept som involverade speciella yoghurtmaskiner, lätta recept där resultatet såg ut som gröt. Men så hittade jag till slut detta recept hos Waking up veganDär fastnade eftersom hon fick det att låta easy peasy, inte farligt (jag tänkte att det kanske kunde gå helfel med bakteriekulturer och så) och kul.

havregurt3

Så nu har jag testat några gånger med receptet som utgångspunkt och hittat ett sätt jag tycker gav finfint resultat. Så här gör en:

Du behöver:

 • 1 liter havremjölk
 • 1 dl färdig havreyoghurt, typ oatly eller bakteriekultur speciellt avsedd för veganyoghurt (jag har dock bara testat med färdig yoghurt)
 • 1 – 1/2 tsk potatismjöl
 • Ev smaksättning. Yoghurten på bilden är smaksatt med blandade bär, en banan och lite vaniljpulver

Gör så här: 

Först behöver du som sagt havremjölk. Det går ju utmärkt att köpa i affären men mest kostnadseffektivt är att göra egen så det gör jag – Jag använder detta recept från UnderbaraClara.

När du har din havremjölk ger du den ett uppkok på spisen – Sedan är det dags att förtjocka havremjölken lite. Detta har jag valt att göra med potatismjöl men det finns massor av andra sätt som ni kan se i det tidigare länkade receptet. Blanda potatismjölet med lite av havremjölken i en kopp brevid kastrullen för att undvika klumpar, vispa sedan ned i resterande havremjölk. Just förtjockningen är lite av det knepigaste och en smaksak men en riktlinje kan vara att inte göra mjölken yoghurttjock direkt, då kommer du att få en väldigt tjock, nästan geléaktig yoghurt (been there, done that). Mellan 1 – 1 1/2 tesked potatismjöl tycker jag är lagom. Konsistensen ska vara någonstans mellan tjock nyponsoppa och saftsoppa, inte kräm – Den kommer att bli mycket tjockare när den väl får kallna.

Låt blandningen svalna en aning och mixa sedan i eventuell smaksättning. Här kan du välja lite vad du vill: bär, frukt, äkta vanilj, jordnötssmör o.s.v Eller så kan du så klart låta yoghurten vara naturell.

Nu behöver ”the yoghurt to” be svalna lite. Låt den helst stå och svalna en timme innan du blandar i den köpta yoghurten eller den färdiga bakteriekulturen. Vätskan får som högst vara 46 grader, annars dör bakteriekulturen. Här kan det kanske vara bra med en kökstermometer men jag har klarat mej genom att känna med ett finger, vätskan ska vara som ett varmt bad, inte för hett men inte heller för svalt (mellan 32 och 46 grader).

Ok, när yoghurten har rätt temperatur blandar du i bakteriekulturen och sedan är det dags att fermentera. Det är fermenteringen som ger yoghurten den lite syrliga smaken och krämigheten. Detta gör du genom att ställa ugnen på 40 grader eller strax under, lägg en handduk över hela härligheten och skjutsa in i ugnen. Sen till det tråkiga: Vänta 7 – 9 timmar på fermenteringsprocessen att bli klar. Du kan smaka lite på yoghurten efter 7 timmar för att se om den hunnit bli så syrlig som du önskar, annars är det bara att låta den stå någon timme till.

När du har tagit ut din yoghurt häller du den i någon form av behållare och sätter på ett lock (jag har en glaskanna som jag täcker med plastfolie) och skjutsar in den i kylen. Låt den helst stå i kylen i 8 – 10 timmar innan du smakar eftersom det tar tid för yoghurten att tjockna helt.

Så! Där har ni det! I och för sej en ganska tidskrävande process men samtidigt en väldigt enkel som fodrar väldigt liten arbetsinsats. Dessutom är det väldigt häftigt att kunna äta sin egengjorda yoghurt.

havregurt2

 

 

21 tankar om “Gör egen havreyoghurt – Havregurt recept

 1. Ping: Flirta med veganmat | Charlotta Sofia springer och trimmar

 2. Väldigt spännande! Någon gång kanske jag testar! 🙂 Senaste månaden har jag också börjat använda havremjölk, känns som att min mage mår bättre av det. Är faktiskt väldigt gott! Har inte testat att göra egen men ska definitivt prova framöver. Har gjort en fröblandning att ha på gröten, har kommit in i en period när jag funderar mycket på vad jag egentligen får i mig, alltså om jag får i mig det jag behöver. Tänker på magnesium, zink, järn mm. Har blandat ihop solrosfrön, pumpafrön, linfrön, psyllliumfrön och russin i en glasburk. Tar ett par matskedar på gröten, duttar på lite kanel och havremjölk, supergott! Inbillar mig att jag får i mig massa bra grejer också. Funderar på att blanda i fler frön nästa gång.

  Gilla

  • Tack för tips! Det ska jag testa 🙂 Jag kan också fundera ibland, om min kropp får allt den behöver. Magensium och järn är två grejer jag tänker på att verkligen se till att jag får i mej.

   Gilla

 3. Förresten, väldigt välskrivet recept. Ja, känns som att det är lätt att ha brist på något utan att veta om det. Åh, har du några järn- och magnesiumtips? 🙂

  Gilla

  • Tack! Eftersom jag är vego så brukar jag äta nässelpulver för järnet skull och så äter jag magenesiumtabletter bara för att säkra intaget ordentligt. Fast sen äter jag en hel del bananer också. De är tydligen rätt rika på magnesium 🙂

   Gilla

   • Ah, nässelpulver ska ju vara supernäringsrikt! Jag har torkat egna nässlor och smulat ner till pulver, höll på och försökte få i mig det en period men jag tyckte att det var svårt att få i mig det. Testade i vatten, juice och yoghurt. Smaken och konsistensen är rätt speciell, men jag vill gärna få i mig det. Hur gör du? Magnesiumtabletter har jag också funderat på. Smart med bananer, det är ju supergott!

    Gilla

   • Ja alltså, så himla gott är det ju inte. Jag har använt köpepulver och bara gjort det den hårda vägen 🙂 Alltså blandat med vatten och svept. Rätt äckligt men det är över fort 🙂

    Gilla

 4. Du, det låter ju himla enkelt. Jag berättade om detta hemma och skrev upp på plus-sidan för att köpa en torkugn för det känns lite oekonomiskt att ha på ugnen så länge. För jag antar att det är så gott att en vill äta det ofta 🙂

  Gilla

  • Superenkelt! Och ja, jag har också tänkt på det där med ugnen men har inte kommit på någon smartare lösning än. Det finns ju speciella yoghurtmaskiner också.Och ja! Det är gott!

   Gilla

 5. Typ ett halvår för sen kommentar, but still; har läst på flera recept att de ställer the havregurt to be i en termos istället för i ugnen på 40 grader. Har du testat det? Har det funkat lika bra? Tänker att det minimerar ju kostnaderna lite till…!

  Skitbra recept och trevlig blogg för övrigt, hoppas du ser detta fastän det är sent som sagt!

  Gilla

 6. När jag gjorde yoghurt med mjölk som bas, så satte jag på ugnen på lägsta värme medan jag värmde på mjölken, sedan stängde jag av ugnen och ställde in yoghurten, men behöll lampan på i ugnen. Då höll jag värmen under hela natten, och hade färdig yoghurt på morgonen. Nu gar jag varit laktosfri sedan 9 månader, och tänkte testa havregurten. Vet du vad det är för typ av kultur i havregurten man köper?

  Gilla

 7. Varsågod! Ett bra och billig sätt att hålla värmen är en kylväska man sätter hett vatten i 1l glasburkar sedan locket på avot 30-40c’ 8-9 timmar

  Gilla

 8. Jag gjorde gurtten så här kokade upp havremjölken och lät sjuda ca 10-15 min så den blev ganska tjock blandade ner bär lite socker och vaniljsocker vid ca 40c’ blandade jag ner ca 1dl oatlyjogurt och sen ner i kylväskan (av styrox)med en handduk över där vilade den i ca 8 timmar sen kylskåp sjuuuukt gott

  Gilla

  • Alltså, det där med kylväskan: Måste testa! Är ju typ tusen ggr miljövänligare än att som jag, ha ugnen igång i flera timmar 🙂

   Gilla

 9. Jag har testat att göra det här nu… men det blev inte bra.. :/ Smakar inte syrligt, bara vattnig havre… Använde fingermetoden då jag inte har någon termometer så kanske hade i oatly gurten i för hög temperatur… blir nog att fortsätta med köpes havregurt 😛

  Gilla

  • Ojdå 😦 Ja, processen kan nog bli lite fel ibland, det är så känsliga små bakterier. I ditt fall låter det som kulturen dött 😦 Kul att du testade i alla fall 🙂

   Gilla

 10. Vad spännande, detta måste provas. Visst borde man kunna frysa in yoghurt i 1-decilitersförpackningar och ta ut och tina vid behov? Och visst kan man använda den färdiga havregurten att göra mer havregurt med, den måste väl inte vara köpt?

  Gilla

 11. Ping: Hur går det med min veganism? - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s