Superfood i kryddhyllan: Gurkmeja

gröt1

Nä, men lovar: Detta håller inte på att utvecklas till någon slags grötblogg men fick faktiskt lov att visa min tjusigt gula morgongröt. Den gula färgen (och förhoppningsvis massor med välgörande egenskaper) har den fått från gurkmeja. Det var Anna  som i veckan skrev att hon brukar ha gurkmeja i sin gröt (tack för tips!) och jag tänkte: Genialt! Det måste jag  också testa!

Jag älskar ju att botanisera bland superfoods, den ena med mer fantastiska egenskaper än den andra. Men bland alla dyra pulver och fröer som får lov att köpas i specialbutiker kan en lätt glömma att det faktiskt gömmer sej en del superfoods i vanliga livsmedelsbutiker. Gurkmeja är ju en typsik sån! Den är fullkomligt proppad med antioxidanter och har antiinflamatoriska egenskaper. Den säjs också skydda mot cancer men hur pass vetenskapligt bevisat det är vet jag inte? Här är en artikel i ämnet, här en annan .

Så ja, i morse tillsatte jag alltså typ 1/2 tesked gurkmeja till gröten. Det fina med gurkmeja är att det inte smakar speciellt mycket och därför passar att blanda med lite allt möjligt. Kan tänka mej att det blir jättebra (och snyggt) i smoothies t.ex. Fast helt smaklös är den inte, den ger en lätt, lätt, vad jag skulle beskriva som en orentalisk smak.

Jag använder mej av vanlig gurkmeja från matvarubutiken, tänker att det får räcka så – ibland får det liksom vara good enough. Men det finns så klart en massa andra varianter som är både raw och eko och säkerligen bättre. Googla så hittar du massor! Eller så knallar du bara till din lokala butik och köper en burk.

gurkmeja2

9 tankar om “Superfood i kryddhyllan: Gurkmeja

  • Ja, jag tänker att det faktiskt får göra det 🙂 Gillar att det är enkelt att få tag på. Gör’t! Det blir nog tjusig färg!

   Gilla

 1. Vad bra idé! Ska pröva i morgon i min morgongröt 🙂 Jag har faktiskt också hört att gurkmeja kan förebygga cancer, men jag antar att effekten är ganska liten och kräver dessutom daglig användning.

  Gilla

  • Jag tänker att lite är bättre än inget 🙂 Tydligen är det ca 1 rågad msk/dag som gäller för ev. medicinsk effekt men det finns ännu inte tillräcklig forskning tror jag. Men farligt är det iaf inte 🙂

   Gilla

 2. Ping: En morgon och kvällsdryck: Gurkmeja-te | Charlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s