Pumpapuré på butternut squash och en pumpapajschiapudding

pumpapure1

Vad gör en när en är förkyld och inte kan träna? Lagar en himla massa mat och exprimenterar i köket tydligen! Igår gjorde jag pumpapuré av butternut squash – Typiskt smidig grej att ha i kylskåpet och frysen. Och enkelt! Att jag valde buttenut:en istället för vanlig pumpa beror på att jag tycker den är lättare att hantera. Den är mindre och behöver inte skalas. Så här gör en pumpapuré:

Du behöver:

 • En butternut squash (de ser ut så här)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta och kärna ur pumpan och skär den i ca 3*3 centimeter stora kuber. Bred ut på bakplåtspapper i en långpanna. Ställ i mitten av ugnen och baka i ca 20 minuter. När det går lätt att sticka en gaffel genom både pumpa och skal är den klar! Låt pumpabitarna kallna och kör dem sedan till puré med mixerstav, blender eller hushållsassistent (en kan nog också använda en potatisstamp). Klart!

Jag lade några deciliter av purén, som jag tror kommer att användas inom några dagar, i en glasburk och ställde i kylen. Resten av purén lade jag i plastpåsar, plattade ut och frös in. Av min medelstora pumpa blev det ca 8- 10 dl puré.

pumppure2

Så vad kan en göra av denna puré då? Massor! Vad säjs om ”Paleo pumpkin pie bars”, ”2 ingredient pumpkin ice cream”, soppa, pastasås, och så klart pumpapaj! Det första jag testade att göra var en chiapudding som smakade pumpapajfyllning. Här kan en fråga sej, behöver världen ett till chiapuddingrecept?  Svaret på det är: JA! Ni behöver detta! (I alla fall om ni älskar pumpapaj lika mycket som jag.)

pumpapajchia

Chiapudding med pumpapajsmak

Du behöver:

 • 1 dl pumpapuré
 • 1,5 dl kokosmjölk
 • 2 färska dadlar
 • 2 msk chiafrön
 • 1 tsk pumpapajkrydda (För att få en sats pumpapajkrydda blandar du: 3 msk kanel, 1,5 msk ingefära, 3/4 msk kryddpeppar, 1 msk kryddnejlika (mald), ca 4 ”riv” muskotnöt)

Gör så här:

Blanda allt i en hög skål och kör med stavmixer. Häll upp i en eller två skålar (Denna blev otroligt mastig, jag orkade bara halva, så antal skålar beror på hur hungrig du är.) Ställ i kylen över natten eller i alla fall ett par timmar. Klart!

Jag serverade min med banan, nötter och lite extra kokosmjölk.

 

 

7 tankar om “Pumpapuré på butternut squash och en pumpapajschiapudding

 1. Asså, jag vet inte hur länge jag har gått och fingrat på butternuts i affären, men jag vågar inte köpa en eftersom de känns så hårda och svåra att skära. Men det är de alltså inte? Måste testa!

  Gilla

  • Haha, det gjorde jag med! Hade jättelång ”uppvärmningsperiod” innan jag vågade köpa en men det visade sej ju att de var väldigt enkla att ha att göra med 🙂 Okej, skalet kan vara liiiite hårt men har en en bra kniv och är försiktig är det inte mycket svårare än att kärna gurka. Sjukt gott att ugnsbaka bitar med vitlök, olja och örter också!

   Gilla

 2. Ping: Pumpagröt och trygg kärlek | Charlotta Sofia springer och trimmar

 3. Ping: Glutenfri pumpakaka med chokladglasyr | Charlotta Sofia springer och trimmar

 4. Ping: Att göra billig, snabb och nyttig mat | Charlotta Sofia springer och trimmar

 5. Ping: Nyttig glass av pumpa och banan med raw caramel/chokladsås – recept | Charlotta Sofia springer och trimmar

 6. Ping: Kvällschia - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s