Börja springa på vintern – nybörjarlöpning/vinterlöpning

vinterspring

Jo, jag tänkte på en sak: När jag ville börja springa så tänkte jag att jag borde vänta till våren/sommaren. Jag hade länge varit sugen på att bli en löpare men det slog mej aldrig att det bara var att sätta igång när som helst, allra minst på vintern. Men i alla fall, nu har det gått 1,5 år av löpning för mej och när jag ser i backspegeln så fattar jag att det hade gått bra att börja vilken årstid som helst, kanske hade det t.o.m gått bättre att börja springa på vintern?

När jag började visste jag inte ens om en kunde springa på vintern. Jag hade frågor som:

 

 • Är det inte farligt för lungorna om det är kallt?

 

 • Hur gör en för att undvika att halka?

 

 • Hur klär en sej?

 

 

Så om vi tar frågorna i ordning

 • Nej, det är inte farligt för lungorna att springa om det är några minusgrader även om en ska självklart ska vara försiktig och ta det lugnt om en är ovan. Okej, en kanske inte ska ge sej ut i -20 (fast det finns de som gör det med). Så klart kan det kännas lite skumt i lungorna första gången en springer i kyla (Som om en svalt ett gäng vicks typ) men efter ett tag så vänjer en sej och det känns inte alls konstigt. Nu har jag i och för sej bara förra vintern som referens -Den var ju rätt mild med barmark men några rundor i minusgrader fick jag ändå till. Tror att jag sprang när det var -10 utan några problem.

 

broddar

 

 

 • Ja, hur ska en klä sej då? Jag tror detta är rätt individuellt och helt enkelt beror på hur frusen en är. En tumregel som jag lärt mej är att en ska frysa lite när en stiger utanför dörren eftersom löpningen sen kommer att värma upp en (och det rätt rejält också). Jag är en ganska varm person och klarade förra vintern utmärkt med bara underställ, tajts, jacka, mössa och vantar. Extra kalla dagar satte jag till en tunn fleecetröja under jackan och höll mej varm och go. Jag har ett underställ från Ullmax som jag älskar: Det är så, så, sååå skönt, sitter som en andra hud, värmer och korvar sej inte. Dessutom är det sjukt billigt: 299:- för ett tvådels-set. Om en nu inte vill ha underställ så finns det fodrade vinterlöpartajts i olika prisklasser: en del billigare, en del lite dyrareFörra året när jag var helt lost inför detta med vinterlöpning skrev jag ett frågande inlägg om just detta och fick massor med bra svar. Därför råder jag er att kolla kommentarerna till detta inlägg eftersom massor med erfarna, duktiga personer har gett bra råd där.

 

Underställ från Ullmax.

Underställ från Ullmax.

Jag kör med löparmössa och vantar från SOC (Finns på Stadium). Men så klart finns det roligare och färggladare löparmössor också. Här är ett inlägg med några tips!

Jag kör med löparmössa och vantar från SOC (Finns på Stadium). Men så klart finns det roligare och färggladare löparmössor också. Här är ett inlägg med några tips!

 

Ja men då så! Om en ska sammanfatta: Om jag vetat det jag vet idag hade jag absolut inte väntat med att börja springa till våren. Vinterspring är inte alls komplicerat eller svårt, du behöver inte massor av konstiga grejer, du kanske t.o.m redan har ett underställ som andas (de flesta underställ idag är ju redan i sånt material ändå) och i ärlighetens namn behövs faktiskt inte speciella funktionsvantar och mössa heller, speciellt inte så där i början – Det går faktiskt bra med vilken gammal toppluva och vilka gamla fingervantar som helst.

Tvärt om tror jag faktiskt att det kan vara bra att börja sin springkarriär på vintern, speciellt som även denna vinter verkar bli mild ( i alla fall till en början ).  För så här: Jag började ju springa i Juni 2013 och enligt mej är spring i värme jobbigare än spring i kyla. Jag gick ofta upp tidigt, tiiiidigt för att slippa den allra värsta värmen när jag sprang. Under vinterhalvåret är ju temperaturen ganska konstant och du kan gott ge dej ut på en springtur vilken tid på dygnet du vill! Så med andra ord: Vänta inte tills i vår. Sätt igång nu! Kan nästan lova dej att det är skönare. Dessutom kommer du vara så himla STARK av allt snömoddsspring att du kommer att förvåna dej själv med dina farter till våren och barmarken!

Glöm förresten inte att kolla nybörjarlöparsidan här på min blogg. Där finns massor av nybörjarlöpningserfarenheter (långt ord) och mina milstolpar under mitt 1,5 år som löpare.

Till sist: Ni andra löpare som har värdefulla tips till någon som tänker börja sitt spring under vinterhalvåret: Lämna gärna dessa eller påpeka om jag glömt något i kommentarerna!

 

5 tankar om “Börja springa på vintern – nybörjarlöpning/vinterlöpning

  • Ja, jag tror en liksom tänker så, att löpning är för vår/sommar. Jag har fattat nu att det är knasigt. Jag trivs bäst att springa när det är svalare 🙂

   Gilla

 1. Jag tycker att du, och alla andra som springer på vintern, är så duktiga. Jag skulle tveka inför att gå ut då för jag tycker inte alls om kylan och att springa. Det känns som att jag ska sträcka en muskel när som helst om det är mindre än 10 plusgrader. Men det är nog en vanesak. Men hur gör du, värmer du inte upp någonting? Jag menar, blir det inte lättare muskelskador om du är kall när du startar?

  Gilla

  • Hm, jag har inte tänkt jättemycket på det där med muskelskador men jag har än så länge klarat mej i från något sånt *peppar, peppar*. Jag har inget speciellt uppvärmningsprogram eller så men däremot startar jag lugnt och försiktigt och ser till att bli ordentligt varm innan jag ökar 🙂

   Gilla

 2. Ping: Hur börjar man springaCharlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s