Julklappstips: DIY coffee & sugar scrub bars

scrubbars1

Det kan ju faktiskt vara kul att tillverka egna julklappar, ge bort något en gjort själv med mottagaren i fråga i åtanke. Jag har  tillverkat body scrub bars, i och för sej till mej själv, men det slog mej att det är en fin gåva som dessutom doftar så gott att en vill äta dem – Alltid bra grej!

Så scrub bars alltså: Vi har väl redan kommit fram till att kaffescrubb är typ den bästa scrubben en kan använda? Om ni inte gjort det, kommit fram till det alltså: Testa! När en gör flytande scrub kan det dock bli lite söligt att hålla på och blanda kaffe och olja i duschen, speciellt om en har bråttom. Då är ju en kaka i fast form smidigare. Så såna gjorde här om sistens efter att ha googlat och pinterest:at runt lite och fattat principen.

scrubbars2

 

Så hur gör en då, jo så här:

Du behöver: (receptet ger ca 8 bitar lite beroende på vilken typ av form du använder vid stelning)

 • 85 gram tvålmassa (finns bl.a här) eller en vanlig, fast tvål i samma vikt (Köpt tvål är dock lite riskabelt här, den kan vara svår att smälta och bränna lätt. Jag använde en barntvål från Barnängen, den gick att smälta, dock inte lika lätt som tvålmassa)
 • 100 gram kokosolja
 • 1/2 dl malet kaffe
 • 1/2 dl socker
 • Ev en nypa kanel (Kanel kan dock vara irriterande för huden så ta inte för mycket och skippa det om du är känslig).
 • En form på ca 20*15 cm eller bullformar alt. silikonformar

 

Gör så här:

Börja med att smälta tvålmassan/tvålen i ett vattenbad (tvålen jag använde behövde dock högre temperatur och fick smältas rakt i kastrullen på ganska hög värme). När tvålen är smält tar du av den från spisen och tillsätter kokosoljan och låter den smälta, sedan adderar du kaffe, socker och ev. kanel. Du har nu en ganska tjock smet, som mannagrynsgröt ungefär.

Nu är det dags för massan att få sin form. Här kan du göra på lite olika sätt. Jag klädde en liten form med bakplåtspapper och hällde i massan, när den stelnat skar jag den i 8 bitar med kniv- Lite rustikt så där. Annars kan en fördela massan i silikonformar eller bullformar. Gemensamt för alla tillvägagångssätt är att massan sedan ska stelna tills den är fast. Sen är det klart och kan packas ned i en fin burk och ges i gåva eller behållas av dej själv! Visstja, för att göra det lite extra snyggt strödde jag kaffepulver och kanel på kakan innan den satt sej.

scrubbars3

 

Och ja, jag har testat: Den fungerar utmärkt, en blir len som ett barn och behöver knappast smörja in sej efteråt. Och som sagt: Det doftar underbart!

6 tankar om “Julklappstips: DIY coffee & sugar scrub bars

 1. Ser toppen ut! Vet du om det spelar någon roll om det är kaffesump eller ”nytt” kaffe? Har tidigare bara peelat med sump o olja, men det kanske blir för geggigt med sump i ditt recept?

  Gilla

  • Jag tror att det är säkrast att använda nytt kaffe till just detta recept men annats är ju sump toppen 🙂

   Gilla

 2. Ping: Kaffe och yoghurtscrubmask - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar

 3. Ping: Recept: DIY body scrub -Charlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s