En nygammal köksbästis

formen1

Jag har många köksbästisar, bl.a mixerstaven, blendern och kaffebryggaren men låt mej nu koncentrera mej på FORMEN MED LOCK. Denna har jag haft ett tag men mest gjort gratänger i och då utan lock. Har liksom aldrig riktigt fattat vad locket är till för? Men nu, nu har jag insett hur genial den är.

Ni vet, såna där dagar när en verkligen inte känner för att laga mat, i alla fall inte lägga tid på det, då är formen perfekt. Allt en gör är att fylla den med saker en gillar – Idag blev det morötter, potatis, rödlök och quornfiléer och några klickar smör. Sen kryddar en bara lite, sätter ugnen på 100 grader, skjuter in formen och låter det gå några timmar (kanske 2-3, det beror lite på vad som lagas) Så. himla. skönt och verkligen ett budgetalternativ till crock pot:en som blivit populär på sistone.

formen2

Hm.. jag vet, jag kanske låter lite överexalterad nu, som om jag uppfunnit hjulet minst men det är verkligen så smidigt. Jag har gjort lite allt möjligt i min form: Chili sans carne blev t.ex. väldigt bra. Generellt blir såna rätter som mår bra av att stå och ”gona” sej, väldigt bra på detta sätt. En behöver ju förresten inte ha exakt en sån här glasform som jag har. En lergryta eller porslinsform med lock går också bra. Har en inte det kan en ju testa att täcka en form med folie istället.

Så ja, vego:sar kan också långkoka. Det är m.a.o inte bara pulled pork som blir bra på detta sätt.  🙂

8 tankar om “En nygammal köksbästis

 1. Sitter och lite småler…jag känner igen det där…att ha uppfunnit ”lergrytan”… Jag fick en lergryta av min man för hundra år sedan!!! Hallå, hur kan man ge en lergryta till sin fru som inte gillar att laga mat, inte på den tiden i alla fall!! Nu hittade jag lergrytan i julas och fick för mig att testa den för första gången. Vilken kanongrej hahaha. Får leta fler recept på vad jag kan göra i min lergryta!!

  Gilla

 2. Brukar du tycka om quorn? Jag är inte speciellt förtjust i det (av flera skäl) men skulle vara beredd att tänka om ifall du normalt är quorn-skeptiker och har blivit omvänd av det här receptet.

  Gilla

  • Vet att det finns lite skilda åsikter om quorn, tillverkning och så men jag har inte satt mej in i just det. Alltså, jag tycker kanske inte quornfiléer är det godaste en kan äta men absolut helt ok gott. Föredrar det framför soja. Sen gillar jag färsen massor! Jag vet inte om just detta recept omvänder dej? 🙂 Mitt tips om en är quornskeptiker är nog att marinera i typ vitlök, citron, chili och lite soja och sedan ugnssteka så de får lite yta. Det gillade min sambo och han är quornfiléskeptiker 😀

   Gilla

 3. Vilket bra tips! Och jag som gått och suktat efter en crock pot och så kan jag istället improvisera med det jag redan har. Tack!

  Gilla

 4. Ååå, jag har varit sugen på det här hela dagen, ända sedan jag såg din bild! 🙂 Jag måste testa! Jag har en emaljerad gjutjärnsgryta med lock, det borde ju funka lika bra. Måste laga quorn igen, har bara gjort det en gång, trots att jag äter mycket vegetariskt.

  Det här kanske vore något för oss som vill få i oss gurkmeja? Jag tänker testa. 🙂 http://kurera.se/antiinflammatorisk-guldmjolk/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s