Söndagskänslan

söndag

Kan vi tala lite om söndagar? Enligt mej är det så här: Om fredagskänslan är den absolut bästa så är söndagskänslan den sämsta. Stör mej väldigt mycket på att jag ogillar söndagar så pass. Jag menar, det är ju en extra dag av lugn, en dag där en skulle kunna slappna av och ha det härligt men jag kan inte riktigt det? På söndagar är det som en grå hinna av depp lägger sej över mej och jag fattar inte riktigt varför. Kanske är det den där chocken över att helgen redan är slut, den som precis började?

Jag försöker verkligen uppskatta de stackars söndagarna. Jag har tagit ett långt, varmt bad med tända ljus, jag har slappat, jag tänkte yoga lite sen. Dessutom är Daniel i detta nu och hämtar pizza – Allt för att få det att kännas lite roligare. Men näe, det funkar inte riktigt. Skulle ju så himla gärna vilja vara en sån som tycker att söndagen är en härlig dag. Hur gör en?

Hur är ert förhållande till söndagar? Älskar ni dem eller är ni som jag? Vad tror ni i såna fall det beror på?

9 tankar om “Söndagskänslan

 1. För mig hänger söndagskänslan mycket ihop med hur måndagen ser ut på jobbet. Är gymnasielärare och ett läsår hade jag sjukt intensiva måndagar med många lektioner under hela dagen, den första började 8.10, den sista slutade 16.00. Det gjorde tyvärr att hela söndagen blev förknippad med jobbtankar oavsett om man ville eller inte. Andra år har jag haft lättare måndagar med första lektionen vid 11 och kanske bara en efter det, då har jag haft mycket bättre att flytta jobbfokuset till måndag förmiddag istället för på söndagen vilket gett en bättre söndagskänsla då jag kunnat fokusera på just att vara ledig. Så för mig är söndagen mest beroende av hur jobberiet ser ut. Nu när jag är föräldraledig på måndagar blir det ju ett annat fokus, men ändå en tråkighet i att det är sista dagen på helgen hela familjen är ledig ihop.

  Gilla

  • Vad skönt att dina söndagar känns skönare nu! Jag tror säkert att söndagsångesten kan hänga ihop med mycket jobb även om en älskar sitt jobb. Ingen vill ju liksom stressa.

   Gilla

 2. Jag har nästan alltid någon slags söndagsångest. Enormt störande. Jag gillar ju mitt jobb väldigt mkt, men det är ju skönt att vara ledig också… Och helgerna går så snabbt! Svårt att njuta av söndagen!
  Känner igen mig i det som Sofia skriver före mig, för exakt så ser mina måndagar ut.. Lektioner i ett från 8 till 16, kanske därför söndagsångest pga vet hur mkt jobb det blir på måndagen? Ah, vet inte! Men lite ångestdag är det allt!

  Gilla

  • Ja, alltså, den är ju så onödig, den där söndagsångesten. Nu jobbar ju inte jag på det viset och tycker måndagar är helt ok men jag tror att jag ändå har söndagsångesten med mej som något slags minne. Och det är väl det också, att helgerna går så himla fort! En hinner bara säja: ”Hurra! Fredag” och så är det söndag igen.
   Och ni lärare alltså! Beundrar er så himla mycket ❤

   Gilla

 3. En positiv sak med att jobba varannan helg och oregelbundet är att jag slipper måndagsångest tex men har ändå alltid fredagsfeeling. Samma sak med söndagar, slipper ”helgen är slut”-känslan för ofta är det väldigt skönt när jobbhelgen är slut. 🙂

  Gilla

  • Det låter skönt! Jag tror jag deppar ihop lite för att helgen går så himlans fort och tillsammanstiden lika så. Du får ju lite variation på det sättet. Känner att jag hellre skulle vilja jobba så än ett vanligt 9-17-jobb, måndag – fredag. Daniel är ju t.ex. ledig på torsdagar ibland vilket är jätteskönt och på någon sätt ger en känsla av frihet 🙂

   Gilla

 4. jag kände som du typ jättelänge. men det försvann när jag lämnade stockholm. det är som att dimman lägger sig pga stan, det är känslan mellan husen som tränger in också i min lägenhet. men nu är det annorlunda, söndagarna får vara sådär härliga som man önskar, men det beror nog på att åre är en bubbla och ingen av de andra människorna i byn har ångest, de har ju semester. tror sådant gör jätteskillnad: den där atmosfären man inte kan ta på.

  Gilla

  • Du är nog verkligen något på spåret där! Det har ju att göra med hela atmosfären som omgärdar söndagar. Jag kan också känna skillnad när jag är i mitt barndomshem i Dalarna. Bara att naturen är så tillgänglig där gör det lättare. När en bor i lägenhet blir det lite av ett projekt att ta sej ut till någon form av natur.

   Gilla

 5. Ping: Drömmar om landet | Charlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s