Jag som precis fick nya löparskor..? (Löparskodjungeln)

nyalöparskor

Det slog mej att det var förra julen som jag fick mina nuvarande löparskor, ett par klassiska ”Nike air pegasus”. Vi har trivts bra ihop, pegasus:arna och jag. De har varit snälla mot mina fötter, tagit hand om mina vader och ben – Ja hela min kropp. Men i alla fall, nu slog de mej: De är ju faktiskt ett år gamla..? Det kanske är läge att börja titta på ett par nya? För till skillnad från många andra löpare så har jag inte riktigt hunnit att komma in i skoberoendesvängen än (Ni vet, så en har så där en 3 till 15 till 20 par som en använder på växlande underlag eller bara liksom…har…). Med andra ord är det dessa som följt med mej på samtliga löprundor under året och det har ju faktiskt blivit ett gäng. Om jag känner efter så kanske de känns lite, lite trötta?

Så ja. Det är läge att titta runt lite, ge sej ut i löparskodjungeln. Den kan faktiskt vara lite läskig, den där djungeln.. En får VÄLDIGT MÅNGA välmenande råd om vilken slags skor en ska ha. Väldigt många… Alla varierande: ”En ska ha pronationsstöd”, ”en ska inte ha pronationsstöd” eller ”en ska ha rejäl dämpning” eller ”helst ingen dämpning alls” Det känns som det är någonstans där en får börja tänka lite själv även om goda råd ju är bra så klart.

Mitt skoköpande har i och för sej inte varit så dramatiskt, det har liksom mest varit rådstormen före.. För när jag väl köpte nya skor så sprangs det inte på några löpband, kikades inte på några fötter i en spegel (herregud, det var December!! Hade vägrat visa mina vintertrötta fötter) Jag liksom bara tog ett par som kändes bra på foten och sen var det inget mer med det och det gick ju bra! I och för sej kanske jag bara hade tur?

Fast, trots att det kan låta som jag är totalt negativt inställd till råd så vill jag gärna ha dem nu. Mina blickar har på senare tid dragits till lättviktsskor, skor med mer barfotakänsla. Samtidigt: Jag nöter en himla massa asfalt och är inte fjäderlätt. Å andra sidan: Jag springer på framfoten och har inte haft några större problem med vader och benhinnor. Skulle en kanske våga? Eller ska jag satsa på ett par neutrala, dämpade mängdträningsskor och kanske sedan köpa mej ett lättviktspar på rea om jag är nyfiken? Vet inte? Hjäp! Det är något som drar med det där naturliga, nära marken-känslan.

Här är  i alla fall lite blandade skor som jag tycker är fina och intressanta:

löparskor

1. Dessa känns som ett säkert kort eftersom mina fötter trivdes så bra i Nike pegasus: ”Nike zoom pegasus”/ finns här.

2. Dessa låter intressanta: En lättviktssko men anpassad för mängdträning och med dämpning. ”Asics gel super”/Finns här.

3. Här blir jag fåfäng och kär: De är ju så fiiiiiina!! Säjs passa dem som funderar på att börja med barfotalöpning vilket ju låter bra. ”Nike FS Lite Run”/ Finns här.

7 tankar om “Jag som precis fick nya löparskor..? (Löparskodjungeln)

  1. Det är en jungel det där! Jag är gift med en sko-nörd och löpcoach men är inte ett dugg klokare för det. Hur som helst så alternerar jag mellan Hoka One One (extra dämpade men neutrala, för ryggens skull) och Altra. De senare kanske skulle vara något för dig? De är zero-drop så passar en framfotslöpare och har barfotakänsla (man kan vicka på tårna tack vare en extra stor tåbox och det är den skönaste sko jag någonsin haft) fast med bra dämpning. http://www.altrarunning.com/fitness/en/Altra/Women/torin-15-womens

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s