Asfaltslycka och barfotaskofunderingar

nyförsta

Idag är det riktigt tråkigt väder: Mulet, blött och trist. Men vet ni? Jag blev ändå så himla nöjd när jag kikade ut genom fönstret tidigare -Nöjd på ett totalt löparskadat vis: Jag kunde nämligen se stråk av bar asfalt! Bar asfalt betyder att jag kan springa utan broddar idag. Jo…jag vet: Jag har lovordat att springa i det vackra vinterlandskapet på sista tiden och det ÄR ju härligt, ljuddämpat och mjukt. Men hur än en vrider och vänder på det blir det en annan löpkänsla med broddar på fötterna. De suger ju fast lite i underlaget vilket gör det tyngre. Jag har därför verkligen längtat efter att få springa utan någonting mellan mej och marken förutom skosulan, så det tänker jag göra idag (och hålla tummarna för att förrädiska isfläckar lyser med sin frånvaro).

Förresten, den här ”nära-marken-längtan” gör att jag funderar på om jag inte borde satsa på ett par mer barfotaaktiga skor ändå? I alla fall att växla med? Jag har funderat massor på det där med skillnaden i mitt löpsteg när jag springer barfota jämfört med när jag springer med tjockare sula. När jag springer barfota tycker (i alla fall jag) att det är helt självklart att sätta ned tån först och liksom dämpa med foten. När jag har tjockare skor blir det en mer ”pjäxaktig” känsla -Det spelar inte så stor roll hur jag slår ned för det dämpar ändå. Eller klart det spelar roll men det känns annorlunda. Jag får helt enkelt en känsla av att foten blir begränsad i sin rörelse, den får inte utrymme att göra det den egentligen vill göra. Nu springer jag i och för sej mycket på asfalt men det finns ju lättviktsskor avsedda för asfalt, typ dessa, som jag är väldigt sugen på…hm..

Har ni någon erfarenhet av lättvikts/barfotaskor vs. dämpade?

 

4 tankar om “Asfaltslycka och barfotaskofunderingar

 1. Just den Nike-skon har jag aldrig sett.
  Men blev ju smått kär i mina nya Salming Xplore. En sån lätt sko hade aldrig varit ”möjlig” för ett par år sen, men nu känner jag att mina fotleder och vader fixar (kortare) rundor i så lätta skor. Däremellan har jag ju haft några ”halvlätta” skor också.
  Salmingskorna är ju v.ä.l.d.i.g.t. lätta, men så hade jag rejäl träningsvärk efter premiärturen också. 😛

  Kram M

  Gilla

  • Tack för input 🙂 Jag tänker att det kanske är bra att ha två par att varva med -Ett par mer dämpade och ett par lätta?

   Gilla

 2. Åha, den debatten! Jag tror att det är väldigt indivuellt vad som passar en men jag själv resonerar så här kring min löpning: även om barfotalöpning en gång var naturligt så har vi sedan dess tappat vanan (på grund av ett liv i skor) blivit tyngre och osmidigare och springer på hårdare underlag. Alltså kan skor vara en bra idé – speciellt om man som jag har en dålig rygg som inte klarar av stötar. Däremot är de flesta vanliga skor väldigt uppbyggda i hälen vilket ger ett onaturligt löpsteg.

  Som tur är finns det alternativ som innebär att man kan bli av med klossen under hälen utan att förlora stötdämpningen. Till vardags springer jag i Hoka One One som är relativt neutrala (skillnaden mellan tå och häl är ca 4 mm, jämfört med 1.4 mm i många traditionella skor) men ger extra mycket stötdämpning eller i Altra som är zero drop (alltså ingen höjdskillnad) med barfotakänsla (fotriktig form med extra stor tåbox) men ganska dämpade.

  Om du bestämmer dig för att prova en mer neutral sko bör du gå över gradvis så att kroppen får vänja sig. Speciellt hälsenan kan ta stryk om man går över för snabbt till en plattare sko.

  Gilla

  • Haha, ja, just det. Den! (Där i princip alla tycker olika)
   Tack för massa bra synpunkter och tips! Jag tror, som du, att en får smyga in skorna sakta. Men är alldeles för nyfiken för att låta bli att testa 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s