En alltigenom perfekt kosthållning?

nudlar

När jag tänker på min blogg, mina recept och maträtter som jag visar här, känner jag mej allt som oftast stolt, men ibland kan också oro drabba mej. För det är: raw food, glutenfritt, chiapuddingar o.s.v, alltså sammantaget: Mest bara hälsosamt. Den där lilla oron jag känner kommer väl i att jag är rädd att hetsa någon. Det vore nämligen för himla dumt, eftersom, inte ens jag själv, äter så här jämt (och hoppas att jag är tydlig med det). Det är sant att jag tycker att det är kul att exprimentera med hälsosam mat, med superfoods och se vad som händer om jag ex. väljer bort gluten men jag är aldrig speciellt strikt.

Bilden kan kanske tyckas fånig i sammanhanget, att jag liksom måste bevisa att jag äter annat men det är inte riktigt tanken. Det här är bara min lunch en helt vanlig måndag: Snabbnudlar (tror jag har skrivit om min kärlek för snabbnudlar tidigare?). Det är bara det att jag på senaste tiden (åren?) hört så starka avståndstaganden för viss mat (bl.a nudlar) och jag har märkt att jag reagerar med obehag på det. Fraser som att: ”Jag behandlar min kropp som en soptunna” och ”Nu har jag ätit massor med skit/skräp” får mej att liksom rysa till. Jag tycker helt enkelt det blir för kraftfulla uttryck när det gäller…ja… mat bara? Så klart kan en äta mer eller mindre bra mat, men att bete sej som att en intagit gift blir så himla starkt och ångestframkallande, också för dem som hör på. Och om det är en sak som jag tror benhårt på så är det att psyket påverkar hälsan allra mest. Därför vill jag inte bidra till att förstärka ångest kring mat eller helt enkelt hata viss sorts mat.

Det är ju absolut inget fel att vilja göra det bästa för sin kropp, att undersöka vad just den mår bra av. Det är när det blir ett så starkt motstånd, nästan hat, mot det som inte ingår i den kosten en valt, som det känns så himla osunt. Jag äter mina nudlar eftersom jag råkar gilla dem och jag tänker absolut inte vara rädd eller få ångest för det. Nej, de kanske inte är den bästa byggstenen till min kropp, men i det stora hela tror jag att det är värre för min kropp om jag ska hålla på och ha en massa konstiga känslor kring mitt matintag.

Någon kanske tänker: ”Ja, men en kan ju faktiskt överäta och äta dåligt” Och ja, det kan en! Men jag tror att hälsohetsandet kring mat kanske mer förstärker sånt beteende än hjälper en att komma över det? Eller vad tror ni?

 

8 tankar om “En alltigenom perfekt kosthållning?

 1. Hmmm… Ja, jag förstår hur du tänker. Och samtidigt tänker jag: i så fall bidrar man ju till hetsen bara genom att träningsblogga. Och kost är ju en rätt naturlig del av träning också. Men det är svårt såklart! Kan tänka så ibland angående att dela varenda träningspass i blogg/sociala medier, fast en ska väl inte må dåligt över att en tränar och äter bra? Fast det känns ändå fint att ibland visa att man också äter kladdkaka och nudlar och ligger hemma framför teven istället för drar ut på en löprunda 🙂
  Åh, blev en uppsats detta och vet knappt om jag fick fram min poäng!

  Gilla

  • Ja precis! Det är ju det där som är det svåra. Det är ju klart att en måste få träningsblogga eller skriva om hälsosam mat om en vill, annars vore det ju illa. Jag kan bara gå till mej själv och känner att jag vill visa hela mej och inte någon glorifierad hälsobild. Jag äter liksom både chiapudding och glass och det vill jag att en ska veta om en läser här 🙂
   Sen brann jag av lite runt den här skräcken som finns runt mycket mat. Alltså, jag tycker det är ok att dra ned på kolhydrater eller undvika gluten (har ju själv gjort båda) men när det blir på så himla blodigt allvar vill jag inte vara med.

   Gilla

 2. BRA! Exakt min take kring det här och nu slipper jag skriva det själv 🙂 Jag fick faktiskt problem med att äta falukorv ett tag bara för att jag hade läst ett inlägg om hur DÅLIGT det var. Sen kom jag på att jag inte äter falukorv varje dag precis så det är skitsamma. Sen levde jag lycklig i alla mina dagar…

  Gilla

  • Tack 🙂

   Ja, det är lite så jag tänker: Att om det skapas ångest kring vissa livsmedel så kanske en mår sämre av själva ångesten än av att äta det där ”förbjudna” ibland.

   Gilla

 3. Jag kan känna detsamma. Det är oerhört sällan jag bloggar om mat i och för sig. Och det kanske är (omedvetet) självvalt. För träningen är det som funkar. Kosten är det som jag inte är lika bra på (tyvärr). Inte så att jag har ångest över mat, bara mer att jag äter sånt som inte är så ”kul” att blogga om… Husmanskost är inte så vackert, liksom. Inte mjölkchoklad heller. Haha! 😛

  Gilla

  • Jag älskar ju att blogga om mat, testa nya grejer men jag vill att de som läser här ska veta att jag är både raw food och pommes frittes 🙂

   Fast husmanskost är ju en å andra sidan himla gott! 🙂

   Gilla

 4. Det finns väl väldigt mycket mat som är sämre än snabbnudlar? Men annars håller jag med, det är viktigt att avdramatisera mat och ätande. Själv gillar jag extemerna och folk som bara har sett den ena, hälsosamma sidan – den som joggar och älskar sallad – blir ofta väldigt förvirrade när de sedan ser mig moffa en halv kladdkaka till efterrätt. Det är det min kropp verkar må bra av.

  Gilla

  • Ja, absolut! Fast för inte så längesedan såg jag någon skräckartikel om just snabbnudlar på facebook. Valde att inte läsa dock.

   Ja, men det är ju himla härligt om en kan vara både och! 🙂
   Kom på: Det är kanske den där normbilden om vad som är hälsosamt som skapar mest ångest? Som att en måste vara hela paketet hela tiden: träna massor, undvika diverse livsmedel och bara äta ”rent”. Och så tror alla att alla gör det JÄMT och det är då en kan känna sej dålig.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s