Jag är en sån som diskar för att bli klar – Mindfullness

charlottaholding

Jag läste för ett tag sedan en grej hos Linda-”Jag har inte bara en hund”, en grej som stannande i mej och som jag tänkt mycket på. Jag har kommit fram till att jag är en som som diskar för att bli klar, istället för att vara bara en sån som diskar för att diska. Jag har också kommit på att jag borde jobba för att ändra på det för att bli en mer harmonisk människa. Låt mej förklara: Linda har gått mindfullnesskurs och kommit i kontakt med det här citatet av Thich Nhat Hanh:

Det finns två sätt att diska. Det första är att diska för att få rena tallrikar och bestick och det andra är att diska för att diska. När man diskar ska man bara diska, inget annat, vilket betyder att när man diskar ska man vara fullkomligt medveten om att man diskar

Jag tycker just det här citatet är en så väldigt bra beskrivning av vad det handlar om att vara mindfull, att vara i stunden. Det slår an något i mej eftersom att diska är en sån där vardagsgrej, något jag gör varje dag, som jag alltid vill bli KLAAAAR med någon himla gång! För att ta ett exempel på hur mina tankar kan se ut: Säj att jag står och diskar, då har jag redan i tanken avslutat disken och fortsatt med att dammsuga, bloggat, gått till affären och på hemvägen: postat det där brevet. I tanken är jag alltså någonstans mellan affären och brevlådan, inte alls i nuet.

Varför vill jag ändra på det här då? Det låter ju onekligen som att jag är en person som planerar och är effektiv? Jo, men grejen är den: De där sakerna blir ju gjorda ändå. Det är inte som att jag kommer att strunta i resten bara för att jag gör det jag gör medvetet. Dessutom skapar mina långa tankelistor stress. Jag är helt övertygad om att jag skulle vara en mer harmonisk människa om jag var mer närvarande. Framför allt: Mindre stressad.

Nu är jag totalt mindfullnessrookie, har bara läst lite böcker och bloggar men jag försöker ändå. Jag försöker göra saker medvetet och tysta ned de där tankarna på vad som ska komma sen. När jag diskar så diskar jag och sen kommer jag så långt jag kommer på min lista helt enkelt. Inte för att detta ska vara ännu ett knep för att bli mer effektiv, men jag märker att, att slippa den där stressen gör mej till en piggare människa som faktiskt får mer saker gjorda, men utan pressen. Tycker dessutom att just de där vardagssysslorna är utmärkta att träna mindfullness på eftersom en gör dem så ofta, t.ex: Nu dammsuger jag bara, nu diskar jag bara, nu handlar jag bara, nu lagar jag bara mat o.s.v

Diskar du för att bli klar eller diskar du för att diska?

7 tankar om “Jag är en sån som diskar för att bli klar – Mindfullness

 1. Du har helt fattat poängen! Det gäller att stänga av autopiloten och sluta göra två saker samtidigt.

  Själv kunde jag borsta tänderna, torka ur handfatet och planera morgondagens middag. Samtidigt. Innan kursen alltså 🙂
  Nu har jag insett vilket energispill det är att inte vara närvarande. Det gick så långt för mig att jag gjorde saker halvklara. Jag hade ju tänkt på dem så många gånger att när jag väl gjorde dem så var jag redan vidare på nästa sak att göra i tanken. Minsta lilla distraktion, och jag fortsatte med något annat. Utan att avsluta det jag redan höll på med. Vilket resulterade i att halva tvättmaskinen kunde vara tömd, blomkannan stod kvar i fönstret, med en halvfull kaffekopp bredvid… För när jag hällde upp kaffe så kom jag på att jag skulle vattna blommorna, och när jag vattnade blommorna så var det någon blomma som hade torra blad som jag började plocka med. När jag slängde de tomma bladen så kom jag på att jag skulle plocka ur den färdiga diskmaskinen. Vilket jag avbröt när posten kom, och på väg ut till posten passerade jag badrummet… och var jag inte kissnödig? Jo, så när jag var där så startade jag en ny maskin med tvätt… Vilket resulterade i att jag var totalt splittrad och inte kunde hitta vare sig vattenkannan eller kaffekoppan…

  Gilla

  • Skönt att höra att jag är på rätt spår! 🙂

   Åh, jag känner igen mej i det du skriver. Är jag tillräckligt uppstressad skulle jag nog, utan problem, kunna förlägga mitt eget huvud och det inte satt fast. Fast mycket av kaoset sker inuti mej också, innan jag hunnit göra den praktiska handlingen, jag liksom snubblar över mina egna tankar, blir så uppstressad av dem att jag blir helt matt. Fast jag har blivit bättre och bättre på det där på sista tiden och det är så himla skönt 🙂

   Gilla

 2. Jag diskar helt klart för att disken skall bli gjord. Det är inget nu som jag speciellt värdesätter. Däremot är jag helt och fullt i nuet när jag springer eller simmar. Då finns inget annat och varje sekund räknas. Det är delvis därför jag gör det och delvis därför jag vägrar bry mig om fart och prestation när jag tränar.

  Gilla

  • Jag värdesätter väl egentligen inte disk-nuet heller, men jag värdesätter att jag slipper känna mej stressad och det slipper jag om jag inte fokuserar på nästa sak när jag håller på med en 🙂

   Håller med: Om det är någonstans som det är superlätt att vara mindfull så är det i träningen!

   Gilla

 3. Wow, jag är absolut en sån som diskar för att bli klart 🙂 I mina tankar går jag alltid händelserna i förväg och det gör att jag kan få en sådan där pang huvudvärk…Oftast börjar jag planera redan på jobbet hur jag ska få ihop eftermiddagens alla saker hemma (om jag har mycket att göra) Det är hemskt det där, det känns som om jag aldrig blir färdig! Jag får nog börja tänka om….stanna upp, vila, avslappningsmusik??

  Gilla

  • Du låter EXAKT som mej! Jag är i tanken ofta långt före mej själv och det skapar ju bara stress.
   Det krävs träning för att komma ur de där tankekjedjorna. Nu är jag ingen expert alls men för mej har det hjälpt att stoppa men själv när jag märker att jag är på väg in i en sån där kedja och sedan försöka ta mej tillbaka till nuet och fokusera stenhårt på det jag faktiskt gör.

   Gilla

 4. Ping: Sängfrukost, mensvärk, mindfullness och cirkelpass - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s