Det går inte att skamma och skrämma människor in i en hälsosam livsstil

springa2

Jag stöter på det då och då i träningsbloggsvärlden, från människor som verkar ha en bra och sund syn på hälsa men som helt plötsligt får hjärnsläpp när det kommer till övervikt. Så här: Jag tänker att en vill inspirera människor med övervikt att få en hälsosammare livsstil men det är ändå något som går fel. Istället för att entuiasimera till träning och hälsa så drar man fram det gamla kortet: Skrämselpropaganda. Det är FARLIGT att vara överviktig och sen försvinner liksom all pepp och träningsglädje. En talar om varför det är farligt, hur det är farligt och hur stora problem övervikt skapar i samhället och grejen med det är att det blir så himla fördummande. Jag tror människor med övervikt vet allt om övervikt, eventuella risker och hur en borde äta -De flesta i alla fall. Jag tror faktiskt det inte behövs vidare, värst mycket upplysning om eventuella risker. Det där med övervikt har andra orsaker än dumhet och okunskap. Och jag tror faktiskt INTE en blir mer pepp att ta tag i sin situation (om en nu vill och behöver det) av skräckpropaganda. Det som behövs är väl snarare att hitta glädjen i rörelse och det tror jag en kan göra helt utan att fokusera på hur kroppen ser ut. Där är känslan mycket viktigare. Känslan av att kunna, att klara lite mer och lite mer.

Sen kan jag också bli lite förtvivlad när en alltid drar likhetstecken mellan en smal kropp och hälsa. Jag är en kurvig tjej, kommer alltid att vara. Jag rör mej, äter bra o.s.v men jag har också en kropp som älskar att lagra det jag äter lite extra, tänker att det helt enkelt är så jag är skapt? Men jag är absolut inte ohälsosam, jag har en hälsosam kropp, en kropp som orkar och en kropp som mår bra. Jag tror inte att hälsan sitter i synliga muskler och platta magar. Jag tror faktiskt det är mer en sån grej som en gör för att det är kul, inte för att ha en grundläggande hälsosam kropp.

Så från och med nu: Jag vet att jag har gjort det förut, skrivit om viktnedgång på den här bloggen men nu får det faktiskt vara en zon fri från sånt. En zon fri från kilon hit och dit. Ni behöver inte det här också.

O.B.S Tycker absolut inte det är fel att vilja gå ned i vikt, att blogga om det (som sagt, jag har själv gjort det) eller att tala om det. Jag känner bara att jag inte vill göra det här längre.

Vad tycker du? 

20 tankar om “Det går inte att skamma och skrämma människor in i en hälsosam livsstil

 1. skönt, tycker jag!! man kan absolut få blogga om vikt och viktnedgång, men skönare att blogga om att vara hälsosam istället – att flytta fokus från vikt till att må bra. ibland är det samma sak, men många gånger är det två olika sidor på samma mynt varav det ena ger hälsosamma tankar på köpet – medan det andra myntet bara ger allmänt ångest, depp och tråkig självbild.

  Gilla

  • Ja, precis! Det är lite så jag känner. Jag kan känna att det där med fokus på vikt hämmar och bromsar mej istället för tvärt om.

   Gilla

 2. Tycker precis som dig! Det viktigaste måste ju vara att kroppen mår bra och att vara smal betyder inte automatiskt att man lever hälsosamt eller tvärt om. Väldigt bra inlägg!

  Gilla

  • Tack snälla du! Ja, något blir lite knasigt när det är främst kroppens form som indikerar hälsa och inte hur den faktiskt mår.

   Gilla

 3. Jag håller absolut med dig i om att man ska/bör/”måste” hitta glädjen i rörelse. Att hitta något man älskar att göra! 🙂

  Men samtidigt tror jag (faktiskt) att trots all upplysning i samhället är kunskapen inte alltid helt självklar (för en del). Kollar man ex.vis på dokumentärer där föräldrarna inte alls förstår varför deras 3-åring väger 25-30 kg, blir man lite mörkrädd och förtvivlad…. 😦

  Gilla

  • Förstår absolut vad du menar. Samtidigt tänker jag att det är svårt att undgå kostråd o.s.v i dagens samhälle och att det mer sällan än ofta händer att tjocka människor blir dumförklarade, sedda som karaktärslösa o.s.v. Men som sagt, förstår din poäng. Svårt!

   Gilla

 4. Håller med dig till fullo.Jag har precis fått min ena dotter att börja träna. Jag har inte tjatat på henne för det hjälper inte utan de fick testa på olika saker i skolan och fastnade för spinning och core träning (det är lite annat när man kommer upp på gymnasiet och i en friskola) Hon har alltid sagt att hon behöver inte träna för att hon är smal (väldigt smal) Men jag har försökt att förklara för henne att man tränar för det är bra för kroppen att röra sig oavsett stl. att hjärtat får jobba lite…

  Gilla

  • Ja exakt! Det är ju så sorgligt när träning bara ska vara en väg till en smalare kropp och inte till den glädje det faktiskt ger. Har smala vänner som vittnar om att folk säjer ”Du behöver ju inte träna, du är ju redan smal” som om det vore det som var grejen?
   Härligt att din dotter har hittat något hon gillar och härligt att hon har en så klok mamma 🙂

   Gilla

 5. Hälsa är så mycket mer än siffrorna på vågen. Verkligen och helt klart!
  Men jag tror tyvärr att det fortfarande finns en hel del överviktiga som inte inser/förstår hur hälsofarligt det är med övervikt. Det pratas mycket om det i samhället, ja. Men ofta hör man ju det man vill höra och därför tror jag att många tänker att det inte gäller just dem.

  Gilla

  • Frågan är ju då hur en ska nå dem som behöver det? Information råder det ju verkligen ingen brist på. Jag tror på glädje och pepp snarare än skrämselpropaganda (det kan nog ofta göra att en känner maktlöshet och inte orkar istället).

   Gilla

 6. Ping: Är verkligen hälsoupplysning nyckeln till ett friskare liv - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar

 7. Jättebra poäng! Huvudsaken är väl endå att man mår bra och hittar en livsstil som man mår bra av och tycker är kul! Tror det här med viktnedgång,smala midjor osv. tyvärr det hänger ihop med kvinnor som tränar också. Alltså skönhetsidealet -hur man ska se ut, blandas ihop med hälsa och mående… Det finns inte alltid ett likamed-tecken mellan en smal,vältränad person och hälsa / hur man mår. Tror faktiskt inte att män behöver möta samma problematik med viktnedgång och träning i samma utsträckning som kvinnor. Sedan finns det ju en utbredd diskriminering och mobbning av överviktiga i samhället. Speciellt kvinnor. Man kopplar ihop övervikt med lathet och ansvarslöshet, så himla irriterande! Hörde på ett radioprogram (tendens tror jag det var) att överviktiga diskrimineras mer ca. 3 gånger mer mycket som både kvinnor, homosexuella och utlandsfödda i arbetslivet. kolla tex in detta:http://dailyvenusdiva.com/2013/12/02/maria-kang-fitness-advocate-censored-on-facebook-for-fat-shaming/

  Gilla

  • Ja, jag tror faktiskt många har en skev syn på hälsa vs. kroppens utseende. Tror mediebilden av hälsa har ganska mkt med saken att göra.
   Har inte tänkt så mycket på det där med fatshaming förut men på det senaste har jag läst en hel del och det är verkligen hårresande hur utbrett det är och hur ofta det får gå helt oemotsagt i ”hälsans namn”. Ett exempel som jag såg är att Instagram plockade ned en bild av en kvinna, modell större, iklädd trosor och kort t-shirt medans det finns tusentals av betydligt mer avklädda kroppar, men enligt normen godkända, som får ligga kvar.

   Gilla

 8. Ping: Stillasittande och vardagsmotion - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s