Är verkligen hälsoupplysning nyckeln till ett friskare liv?

Det var lite detta jag tänkte på när jag skrev inlägget ”Det går inte att skamma och skrämma människor in i en hälsosam livsstil”Lady Dahmer har skrivit en debattartikel som ett svar på en debattartikel av Olga Rönnberg. Olga beskriver riskerna med att gravida går upp för mycket i vikt och att de borde få hjälp med sina kostvanor av mödravården (Ja, de här texterna handlar alltså om den gravida kroppen men jag tycker att de kan appliceras på den ogravida kroppen också). Lady Dahmer i sin tur tycker att det inte behövs mer hets och pekpinnar. Och jag, jag är nog mest på Lady Dahmers linje. Jag tänker så här:

Vi bortser från gravid-delen en stund för jag tänker att det är lite så här som samhället är i stort: Överviktiga ska upplysas, de vet inte hur de ska äta, de är lite dumma. Det finns kort och gott ett förakt. Men jag tänker också: Måste en inte bo under en sten i det här samhället för att inte få kostråd dagarna i ända? Vi möts ju av de överallt så hur skulle en kunna missa? Vi möts av informationen att tjock är FARLIGT hela, hela tiden och jag kan inte låta bli att tänka att det kanske skapar mer ångest än det ger hjälp? Jag tror helt enkelt att de som är överviktiga, de flesta, bär på all den här informationen. De är inte dumma, de vet hur de ska äta. Jag visste hur jag borde äta men nyckeln fanns inte där.

Så vad gör en då? Hur ska en hitta den där hälsosamma livsstilen? Här har jag inget riktigt svar men samtidigt tror jag inte den eviga upplysningen är det sundaste. Jag tror att det skapar så mycket ångest. Jag hade ingen speciellt stor övervikt men jag fick ändå ångest och blev RÄDD av alla pekpinnar. Det var inte så att jag blev peppad och kände jädrar anamma. Det blev snarare en lätt uppgivenhet, en känsla av att vara dålig.

För egen del var det så för mej att jag helt enkelt ville lära mej springa och så gjorde jag det en vacker dag. Jag ville ju gå ned i vikt också och det gjorde jag av bara farten (klart jag tänkte på kosten också) men mest var det bara rörelseglädje och med den där rörelseglädjen kom intresset för att ge kroppen rätt bränsle (och aldrig någonsin har jag behövt hjälp med min kost, all information fanns redan i mitt huvud och så tror jag det är för många). Men vad som var en utlösande faktor vet jag inte. Jag ville bara springa. Kanske är det det? Att hitta något peppigt, något uppbyggande där du kan bli bättre. Bara skita i att du får kastat på dej från höger och vänster, att övervikt, det är farligt och istället köra på något du tycker är kul. Rörelse är ju ändå det viktigaste.

Och ja, det går alldeles utmärkt att springa med övervikt.

8 tankar om “Är verkligen hälsoupplysning nyckeln till ett friskare liv?

 1. Jag tror du har väldigt rätt i det du skriver. Själv har jag alltid tänk på mig själv som en sån som inte rör på mig, för fet för att ens testa på nån sport, det är ju för ”dom andra” liksom. Trots att jag visste precis vad alla hälsoråd säger och kalorier hit och dit. Men sen råkade jag hitta Träningsglädje-Sara och sen Marathon-Mia och en massa andra som ba’ ja men klart en kan. Och så testade jag. Och ja – jag kan, trots att jag fortfarande är stor och tung och saknar bollsinne men jag springer en mil på en timma (senast i morse!) och det går jättebra. Inte för hälsosysters pekpinnar utan för att jag vill.

  Gilla

  • Blir så jädra glad av din kommentar. Det är ju liksom däri det ligger: Att en vill och tycker det är kul. Sen tänker jag också att rörelse är så mycket viktigare än vikten. Grym du är som tar milen på timmen! Då har en minsann en kropp som fungerar och mår bra 🙂

   Gilla

 2. Du är klok som en bok! Jag tror också på det, att vill man så gör man. Hade aldrig börjat springa om någon hade sagt att det var något jag borde göra. Det var den där chocken då jag märkte att jag inte orkade något som gjorde att jag VILLE börja springa. Annars hade det nog inte gått (iaf inte lika bra)..

  Gilla

  • Haha, tack!
   Precis så tror jag också det är, en har sina egna gränser och det krävs att en verkligen vill.

   Gilla

 3. Precis som du skriver – det finns inom en om en lyssnar. Dock kanske många behöver en liten hjälp på traven. Fast om jag skulle ge ett tips till någon som vill komma igång/ändra vanor etc. så skulle det vara att välja en källa och hålla sig till den.

  Gilla

  • Ja, det måste bara mogna först tror jag. Sen tänker jag att folk ber om råd om de känner att de behöver dem. Håller helt med i din tanke: Det är lätt att bli helt snurrig bland alla motstridiga tips.

   Gilla

 4. Pekpinnar är aldrig bra, precis som du säger!
  Det som jag upplevt, och som är min erfarenhet med att hjälpa personer med övervikt (behöver absolut inte vara många kilos övervikt ens) är att ”man vet vad som är nyttigt/onyttigt och bra mat vs skräpmat”. För det är precis som du säger; svårt att undvika att få den infon i det samhälle vi lever i. Men! Jag tror att övervikten många gånger (typ alltid, när jag tänker efter) är ett resultat av psykisk ohälsa, depression, beteendemönster eller bara en form av uppgivenhet i olika grad. Det handlar ofta ganska lite om maten i sig, utan beteendet i att stoppa i sig det som man vet inte är det bästa för kroppen, för många tänker att dom ändå inte är värda framgång eller att få må bra. Vad det sen grundar sig i är ju på en så avancerad nivå så en psykoanalytiker borde få den uppgiften såklart.
  Jag tycker det är hemskt att fler inte ser övervikt som ett resultat av andra bakomliggande orsaker. Många tänker nog bara tjock = lat och lite dum i huvet. Oerhört sorgligt och tragiskt!

  Gilla

  • Åh Erika, du är så klok och verkligen rätt person på rätt plats. Det är ju precis så det är! Så var det för mej: Ja la på mej mycket i vikt när jag mådde psykiskt dåligt. Jag tror det är mycket därför löpningen hjälpte mej också för det allra viktigaste för mej, med min löpning, är hur den får mej att må 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s