Piriformis och att försöka sluta hemma-mecka kroppen

jagisolen

Idag har jag längtat så extrem-mycket efter solen, varm morgonsol, gyllene kvällssol, så där som på bilden. Det blev så himla mycket måndag helt plötsligt? Jag brukar gilla måndagar men när det är helt grått och regnet faller känns det väl vardagsdeppigt. Eller, jag tror kanske att det är hela jag som känner mej lite grå idag? Såna dagar kommer ju och jag tror att det är viktigt att de får komma. Så klart kan en försöka pigga upp sej med något härligt men ibland får det faktiskt lov att bara vara lite trist.

I vanliga fall hade jag nog försökt ta mej ut och springa lite för att lätta upp humöret men nu försöker jag låta min piriformis vila, i alla fall en dag till. Jag har ju haft lite problem med mitt högerben, lite ont i knät, lite ont i baksidan av låret och efter rundan i fredags slog det till igen (efter de där ursinniga backarna) . Löparknästretch har ju hjälpt en del förut men inte fullt ut den här gången. Men så gjorde jag som varje förnuftig människa gör (eller inte): Jag googlade. Och fick faktiskt napp för när jag gjorde stretchövningar som rekomenderades för den däringa piriformis: Oj, oj, oj -Spänt som sjutton, t.o.m spändare än min för övrigt ganska spända kropp. Men allt eftersom jag stretchat den där lilla muskeln, allt bättre har det känts. (Om du inte vet vad piriformis är för muskel så kan du se den lilla rackarn här)

Fast ja, jag vet, jag måste verkligen boka tid hos någon som kan det här med kroppen och musklerna innan jag gör illa mej ”på riktigt”. Det finns ju trots allt en anledning till att det alltid är högerbenet som krånglar och jag tror inte riktigt jag kan hemma-mecka det själv.

Är ni duktiga på att söka hjälp för träningsrelaterade skador eller googlar ni och försöker (något dumdristigt) hemmafixa som mej?

17 tankar om “Piriformis och att försöka sluta hemma-mecka kroppen

 1. Känner så väl igen mig! Gjorde just som du, självdiagnostiserade och gick sen till kiropraktorn. Han gav mig löpstopp och tom plånbok, så jag gick till sjukgymnasten istället. Då fick jag träna igen, fast väldigt kontrollerat. Höfter är svårt – kan ta många månader innan det ordnar sig. Jag har ändå löpstopp just nu, men kommer att skriva om det på nya bloggen, som kickar igång på allvar imorgon. 🙂

  Jag tycker absolut att du ska gå till sjukgymnasten, innan du får för stora problem!

  Lycka till! Åsa

  Gilla

 2. Har sökt hjälp en gång. Då hade jag så ont i tån att jag stod nere vid ån och grina och trodde inte jag skulle ta mig hem. Tvingade sambon att boka en tid åt mig. Haha… I övrigt har jag varit skitdålig på att söka hjälp, men har nog varit rätt förskonad från ”riktiga” skador också.

  Gilla

  • Åh, det är något så sympatiskt över att du tvingade sambon boka (fast det kanske inte han tyckte). Jag tycker nog så eftersom jag blir ett barn när jag får ont och absolut skulle tvingat D också 🙂
   Det är ju det, jag har aldrig gjort illa mej rejält och då tror jag på något sätt att jag aldrig kommer göra det heller. Dumt.

   Gilla

 3. Ja BOKA TID! Kan varmt rekommendera att göra det, till alla med bekymmer. Jag är måttligt trött på folk som tränar för mig eller ber om råd angående skador, men skiter i att ta hand om det, och ändå fortsätter gnälla om problemet. Ta hjälp för bövelen. What the hell are you waiting on liksom?

  Gilla

  • Haha, hjälp! Nu blev jag nästan lite rädd för dej 😉 Nejdå, förstår vad du menar. Det är faktiskt himla dumt att gå omkring och lida och gnälla när det finns hjälp att få.

   Gilla

   • Åååh, nu när jag läste min kommentar igen så ser jag att den ser så arg ut xD haha, förlååååt!
    Inte så jag menade riktigt ❤ Utan mest; var klok och kolla upp, för att vara snäll mot sig själv! 😉

    Gilla

   • Ingen fara, jag förstod hur du menade 🙂 Förresten kan det vara uppfriskande med lite ilska, tror jag behövde skakas om lite gällande det här 😀

    Gilla

  • Känner igen mej i det, jag står liksom ut tills det inte är möjligt längre men tänkte försöka ändra på det den här gången 🙂

   Gilla

 4. Jag sökte faktiskt hjälp häromåret när jag fick ont i höften/rumpan när jag sprang. Det var faktiskt superbra. Den våren gjorde jag mina små, kontrollerade styrkeövningar och blev rekordbra i höften. Sedan dess har jag bara blivit mer och mer slapp…
  Jag sökte hjälp en annan gång också, men då blev det mer ”du borde skaffa inlägg”. Inte lika inspirerande.
  Hur som helst, jag är nyfiken på stretchövningarna du gjorde! Gör gärna ett inlägg, eller beskriv bara här i kommentarerna 🙂
  ps, fin solbild!

  Gilla

 5. Ping: Känslan efter löpning - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s