Min standardsnabbmat

wok1
wok3

Ibland känner en ju verkligen inte för att laga mat, även om jag tycker att det är kul så finns det dagar då jag inte har tid/inte orkar/inte vill men ändå vill äta nyttigt och gott. Då tar jag ofta fram mina”har-alltid-hemma-in-case-of-oinspirerad-till-matlagning-och-vill-ha-något-snabbt”-ingredienser. Dessa brukar oftast finnas i frysen och bestå av frysta grönsaker så som wokblandningar och ärtor samt quornbitar. Det är nämligen så att med de här prylarna kan en få en snabb middag som dessutom går att variera. Naturligtvis går det att byta ut quornbitar mot ex. sojakött, kikärtor, andra bönor eller någon annan form av protein.

Dagens middag ser ni på bilderna ovan. Jag har wokat grönsaker och quorn tillsammans med vitlök i olja. När quorn och grönsaker var nästan färdigstekta lät jag dem ligga kvar i pannan men skrapade över dem till ena sidan. Sedan vispade jag ihop två ägg, hällde i på den tomma sidan och lät stelna (som en omelett ungefär). När det var helt stelt blandade jag ihop ägg, grönsaker och quorn och hällde på en woksås på ca 2 msk soja, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 tsk agavesirap och nypa chili (smaka av och kolla om du behöver addera mer soja, mer vinäger, mer sirap o.s.v) Ja, och så salt så klart! Sen är middagen färdig.

Jag brukar också göra en variant på detta: När jag fräst grönsaker och quorn häller jag på en burk kokosmjölk och kryddar med röd curry och chili (grön och gul blir säkert också gott, eller kanske garam masala för indisk touch?). Då har en plötsligt en gryta istället.

Häpp! Nyttig snabbmat som tar max 10 minuter att laga till.

Har du några standardsnabbrätter du brukar göra? Skulle vara himla roligt med lite tips (det gör inget om det inte är vego, sånt går ofta att modifiera).

16 tankar om “Min standardsnabbmat

  • Haha, jag har faktiskt tittat på bilderna tusen gånger och bara: ”Ser det det gott eller äckligt ut?” Tack för din kommentar, känner mej lite betryggad nu 🙂 Och ja, det är gott!

   Gilla

  • Men detta ÄR ju lika lätt som pyttipanna 🙂 Jag häller ju bokstavligen ned allt i pannan direkt ifrån frysen. Fast mmmm..pyttipanna. GOTT!

   Gilla

 1. Mosa avokado med riven parmesan, ha i lite olivolja för lagom konsistens, släng ned några körsbärstomater. Servera med pasta. Tar så lång tid att laga som pastan ska koka.

  Gilla

  • Hur gott lät inte det? MÅSTE prova asap! Alltså, min salivproduktion ökade faktiskt på riktig när jag jag läste din kommentar 🙂

   Gilla

 2. Tärna tofu och halloumi och stek med lite kryddor och soja. Hacka valfria grönsaker, tex purjolök, paprika, broccoli etc och stek med en stund. Koka samtidigt bulgur eller quinoa och när det är färdigt så blandar du ner det i stekpannan, blandar om och blanda i lite flytande honung. Riktigt gott och ännu godare med en sås på créme fraiche med vitlök och honung i.

  Gilla

 3. Jag har faktiskt ingen standardmaträtt alls vilket tyvärr ofta resulterar i att jag äter en skål yoghurt eller mackor om jag blir hungrig. Slarvar alldeles för mycket med maten just nu så på söndag får det bli ett gäng matlådor som väntar i kylen så fort jag blir hungrig!

  Gilla

  • Matlådor i kylen är ju supersmart! Det är ju så sjukt svårt att komma på något när en är jättehungrig.

   Gilla

 4. Jag brukar ofta koka pasta, och under tiden pastan kokar steker jag något gott i en stekpanna vilket oftast är halloumi typ eller kanske någon sorts svamp, och sen så blandar jag ihop allt med lite pesto och kanske spenat.
  Sen brukar jag också ofta sesampanera halloumi, det går supersnabbt och om en har lite olika sorters grönsaker hemma så går det fort att skära upp och ha till.
  En vanlig omelett är också supersmidigt och går ganska fort.

  Om jag kokar potatis brukar jag alltid se till att koka några extra så det går enkelt att göra pytt dagen efter med lite lök och någon proteinkälla, jag brukar ofta äta med halloumi eller med kassler (det äter ju dock inte veggisar såklart) men det går ju att byta ut till quorn eller tofu till exempel.

  Gilla

  • Vad roligt! Ja, lite som kyckling (eh, nu kommer jag inte riktigt ihåg hur kyckling smakar men jag vill minnas att det är något ditåt) 😀

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s