Tankar efter gårdagens långsamspring

fötter

körsbärskvist

Jag gav mej ju ut med intentionen att springa långsamt igår och det gjorde jag också! Det var lite knepigt att hitta tempot, jag fick snegla på klockan ganska mycket i början för när jag trodde att jag sprang tillräckligt sakta så behövde jag sakta in ännu lite mer. Det är liksom en omställning det där, när en börjar springa så handlar ju allt om förbättring och förbättring för en nybörjarlöpare är i många fall fart, det är så en ser att en utvecklas tydligast. Därför kändes det lite konstigt att frivilligt springa i mitt ”nybörjartempo”. Men vet ni, när jag väl hittat lunken så var det så himla skönt, nästan meditativt. Och jag hann se saker, lyssna på fåglar, titta på naturen. Alltså, nu låter det som jag är någon snabbis annars men så är ju inte fallet. Det handlar väl mer om att jag springer nära max jämt och därför inte har tid med så mycket mer än att andas och ta mej framåt.

En insikt som också kom var: Men ja! Det är ju exakt det här jag behöver just nu! Att sakta bygga upp kroppen, låta det ta tid. På så sätt kan jag springa så ofta jag vill utan att bli helt sliten och vänta flera dagar innan jag kan springa igen. Jamen, så får det blir! Lite lunk/njutspring ett par veckor framöver innan jag börjar lägga in fartpass. Förresten, att springa sakta behöver tydligen inte göra att utvecklingen står stilla. Åsa/Milen under 50 (mycket bra nystartad blogg) tipsade om denna bok igår: ”80/20 Running” som jag blev mycket sugen på att bläddra i. I kort handlar den om att 80% lågintensiv träning och 20% hög ska ge en bättre löputveckling. Låter lovande!

10 tankar om “Tankar efter gårdagens långsamspring

 1. Låter väldigt klokt alltihopa tycker jag! Jag har också gjort så det senaste halvåret, att våga springa långsamt och låta tempot få komma när det vill istället. Jag har också jagat så himla mycket förr, men fick bara ont i kroppen till slut. Njuta och lyssna på kroppen, det är bra grejer det 😀

  Gilla

  • Ja, det är ju så himla glasklart egentligen men när det kommer till min löpning så kan jag ibland vara rätt dum i huvudet..haha Nu känner jag bara: Det är ju klart att jag ska satsa på att bygga upp kroppen i lugnt tempo, inte slita sönder den i hastigt. Varför har jag inte fattat det förr? 😀

   Gilla

 2. Jag kommer ihåg att jag tyckte det var helt galet att jag skulle springa mina långa pass sååååååå sakta! Kändes nästan pinsamt. Sen upptäckte jag hur skönt det faktiskt var, bara lunka på och lyssna på podd. Ett till tips är att du bestämmer hur länge du ska springa istället för hur långt. Spring en timme men strunta i hur långt det blir!

  Gilla

  • Kan känna igen pinsamhetskänslan..haha. Så himla okonstruktiv känsla, varför tänker en så? Absolut ingen bryr sej ju om hur fort eller sakta jag springer.
   Tack för tips! Det ska jag tänka på tills nästa gång 🙂

   Gilla

 3. För de som är prestationsprinsessor (som jag) är det nog väldigt bra att göra tvärtom från hur man brukar. Jag tenderar att analysera RK-resultaten så där ingående, varje sekund är viktig. Då tror jag att det är galet bra att tänka tvärtom. Att göra det tillåtet. Det är ändå väldigt BRA att jobba långsamt! Då blir också de snabba passen så mycket snabbare!
  Tack också för dina fina ord!!!
  Kram/ Åsa

  Gilla

  • Ja, åh, vad smart! Det är nog verkligen så jag också ska tänka. Jag har väldigt lätt att känna mej sämst om jag inte är jäkligt duktig hela tiden.

   Gilla

 4. Klokt tänkt! Tror ibland att en kan stirra sig blind på hastigheten och tider istället för att hinna njuta. Jag springer oftast på löpbandet på gymmet och jagar alltid efter en bättre tid. Så i helgen var jag på kurs och sprang längs en slinga i skogen om morgonen. Så fullkomligt ljuvligt att springa i lugnt tempo och ta in morgonen. Kramar Liza

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s