Recept: Ekko Gourmet jordnötsbiffar med shiratakinudlar i jordnöts, kokos och koriandersås

helbild

I samarbete med Ekko Gourmet har jag fått uppdraget och äran att ta fram två recept baserade på deras produkter, det första publiceras idag, nästa dyker upp nästa torsdag. Ekko Gourmet är ett litet företag som tar fram olika veganska produkter med ekologiska ingredienser. De tillverkar bland annat biffar av olika slag, nuggets, falafel och pasta, alla med en egen liten twist. Nästan allt är dessutom glutenfritt förutom pastan.

Företaget grundades 2006 av kocken Jared Christensen, ursprungligen från Nya Zealand. Han hittade inte riktigt de vegetariska produkterna han ville ha i den svenska handeln och bestämde sej därför för att göra något eget. Ekko Gourmet startade därför sin bana med jordnötsbiffar i ett tält på Malmöfestivalen där det blev väl emottaget. Idag har företaget växt och du hittar Ekko Gourmets produkter i många av de större matvarukedjorna (HÄR hittar du inköpsställen nära dej).

Okej, då var det dags för mej att sätta tänderna i en av Ekko Gourmets produkter och laga något gott. Valet var inte speciellt svårt, jag ville starta med den ursprungliga produkten: Jordnötsbiffarna.

Jordnötsbiffarna är bl.a kryddade med spiskummin och chili, innehåller hela jordnötter och morotsbitar vilket ger ett gott ”tugg”. När du steker biffarna blir de härligt krispiga på utsidan. Jag bestämde mej för att jag ville ta upp jordnötterna i rätten och så ville jag ha en asiatisk touch. Låt mej därför presentera:

biff

Jordnötsbiffar med shiratakienudlar i jordnöts, kokos och koriandersås

Du behöver (till 4 pers)

 • 1 pkt jordnötsbiffar från Ekko Gourmet
 • 2 pkt shiratakinudlar a 200 gram (dessa går också att byta ut mot exempelvis glas eller risnudlar)
 • 3 vårlökar
 • 1 vitlöksklyfta
 • färsk röd chili efter smak (jag tog en halv röd chili)
 • 1-2 msk olja till stekning
 • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
 • 3 msk jordnötssmör
 • 1 tsk kinesisk soja
 • 1/2 lime
 • 75 gram sockerärtor (ca 15 st)
 • salt att smaka av med, ca 1/2 tsk
 • 1/2 kruka färsk koriander

Gör så här:

Vi börjar med såsen: Hacka vitlök, chili och vårlökar och fräs i en panna med olja tills de är lite mjuka och glansiga. Tillsätt kokosmjölken och blanda i jordnötssmör, lime, soja och salt. Låt puttra tills det tjocknar något (i 2-3 minuter) Ta av från spisen.

Skölj shiratakinudlarna enligt anvisningarna på förpackningen och låt dem rinna av i ett durkslag.

Stek jordnötsbiffarna efter anvisningarna på förpackningen.  Dela sockerärtorna på mitten och ställ sedan tillbaka såsen på spisen. Tillsätt sockerärtor och nudlar och låt värmas en kort stund (sockerärtorna ska behålla sitt krisp). Ta plattan från värmen igen, hacka koriander och vänd i nudelblandningen.

Nu är rätten klar! Servera med en limeklyfta, lite extra koriander, chili och vårlök på toppen (på bilden har jag delat biffen på mitten)

närbild

 

 

 

11 tankar om “Recept: Ekko Gourmet jordnötsbiffar med shiratakinudlar i jordnöts, kokos och koriandersås

  • Jamen visst är det! Koriander är en sån sak jag inte alls gillade förut men som jag nu är besatt av. Så himla gott!

   Gilla

 1. Ping: Ekko Gourmet Mexicali nuggetsCharlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s