Recept: Glutenfritt bröd med bovete, rismjöl och banan

När jag fick syn på det här brödet hos Atilio kom jag att tänka på och längta efter min barndoms filmjölkslimpor. Vi hade rätt ofta den här typen av bröd hemma hos oss, ofta fyllda med nötter och fröer. Jag har tänkt ibland att jag borde göra sånt där bröd eftersom det är väldigt smidigit och väldigt gott men det har stupat på att jag inte haft någon bakform, men i helgen köpte jag äntligen en och dessutom ett gäng glutenfria mjöl. Sen var det bara att skrida till verket och baka!

bröd2

Det där med glutenfritt förresten: Jag är inte glutenallergiker och är inte på något sätt rädd för gluten – Det känns som att det är lite av en trend just nu? Däremot märker jag att magkänslan blir bättre med glutenfritt, därför sparar jag oftast bröd med gluten till helgen. Dessutom tycker jag att det är spännande med alla olika glutenfria mjöl som nu finns att få tag på i varje matbutik. Jag minns hur det var för bara några år sedan, då fick en söka med ljus och lykta för att ens få tag på mandel eller kokosmjöl.

bröd1

Såna här filmjölkslimpor innehåller oftast sirap men jag testade att plocka sötman från banan istället. Jag har också testat att byta ut bananen mot två rivna äpplen och även det fungerade jättebra. Själva limpan smakar inte banan eller äpple sen men den får den där mjuka sötningen som är god.

Detta behöver du till en limpa

  • 1/2 banan
  • 4 dl filmjölk
  • 2 msk chiafrön
  • 1 dl solrosfrö
  • 2 dl bovetemjöl
  • 3 dl rismjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk fiberhusk

Gör så här: Mosa bananen noga så att inga klumpar finns kvar. Blanda sedan ned övriga ingredienser så att det blir en kladdig smet och häll i en bakform insmord med olja. Grädda limpan i 175 grader i 60 minuter. Svep sedan in den i en handduk och låt den svalna helt innan du skär den i tunna skivor.

bröd3

Jomenvissja! Ett litet OBS också: Jag blev lite brydd när jag såg att mina solrosfrön blivit illgröna i den gräddade limpan men efter lite googlande insåg jag att det inte var farligt utan bara fettet i fröna som reagerade med bikarbonatet (Här har förresten Baka Sockerfritt förklarat fenomenet lite närmare)

 

 

10 tankar om “Recept: Glutenfritt bröd med bovete, rismjöl och banan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s