Stillasittande och vardagsmotion

Det där med stillasittande är något jag tänker på dagligen faktiskt. Så här: Jag springer ju visserligen relativt ofta men om en ska tro viss forskning så hjälper det inte fullt ut med träning om en är stillasittande resten av tiden. Rätt logiskt kan jag tycka egentligen, den där träningen kanske pågår en timme eller två av dygnets vakna timmar, sedan sover en kanske åtta/nio vilket då betyder att merparten av tiden spenderas i stillhet. Min övertygelse är att kroppen trots allt är gjort för rörelse. Fast på samma gång blir jag avigt inställd till skrämselpropaganda, typ rubriker som skriker ut: ”Stillasittande är LIVSFARLIGT”. Jag tror nämligen inte att det är någon idé att försöka skrämma folk till rörelse, där har jag ungefär samma tankegångar som till viktnedgång -En kan inte motivera människor genom skräck. Bättre då att hitta enkla, sköna grejer att göra som en kan få mersmak på. Sånt som tar kort tid men ändå gör skillnad. Men hur gör en då, för att röra sej mer i vardagen? Om jag utgår från hur mitt liv ser ut: Jag befinner ju mej hemma om dagarna vilket inte ger några naturliga promenader till och från jobbet (annars är det ju superbra om en kan få till), ska jag ingenstans så är det sällan jag går ut på en promenad bara så där, då springer jag hellre. Men säj att det är vilodag och jag inte behöver gå någonstans?På något sätt vill jag ju ändå få in rörelse. Mina lösningar är:

 • Att försöka resa mej någon gång i halvtimmen och göra något mer fysiskt. Det behöver inte vara något jätteavancerat: Kanske bara en sån sak som att hänga lite tvätt, gå ut med soporna eller dammsuga, liksom kombinera sådantsom är rätt tråkigt med nytta.

 

 • När jag inte känner för hushållssysslor brukar jag försöka slänga in lite yoga. Inte heller här behöver det vara något avancerat eller något som kräver ombyte: Jag har ett superkort flow av kobra, child’s pose och hunden som jag kör flera gånger om dagen för att sträcka ut kroppen och pigga upp mej.

 

 • Ibland avbryter jag bara det jag gör, reser mej upp och gör några knäböj eller lägger mej i en planka  en stund.

Det låter inte så svårt eller betungande va? Bara upp, en gång i halvtimmen och gör något fysiskt!

Och så lite lästips! Här har Clara, Ida, Maria, Annika, Camilla och Malin skrivit om det här med stillasittande utifrån lite olika perspektiv.hemmakontor Ett av de ställen hemma där det kan hända att jag ”fastnar” i stillasittande väl länge.

9 tankar om “Stillasittande och vardagsmotion

 1. Håller med om att skrämsel inte är en bra taktik för att öka motivationen. Att försöka göra något i 5 minuter varje timme är ju teorin inte svårt men ändå för många svårt att få till i praktiken. Då är det bra att förstå nyttan av vardagsmotion. Bra tips!!

  Gilla

 2. Ping: Det är inte dumt att vara rastlös – om den viktiga vardagsmotionen | Helena Enqvist - hon som cyklar lite

 3. Ja alltså visst är det svårt att inte bli stillasittande när man jobbar hemifrån. Man har oftast allt så otroligt lättillgängligt att man bara kan sitta på samma ställe hela dagarna. Så är det för mig i alla fall, men att tvätta är ett riktigt bra tips. Det brukar även jag göra för att få ställa mig upp någon gång om dagen. Förra året hade jag som mål att ge kroppen frisk luft i 365 dagar, det var lite tufft vissa dagar men när man var på 200-nånting kunde man ju inte ge upp!

  Gilla

 4. Ping: Vi är gjorda för vardagsmotion - FIT by Emma Hå

 5. Ping: Vad är hälsa för mej? - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar

 6. Ping: Mellanmål, tips och trix - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s