Vad är hälsa för mej?

Tillsammans med ett gäng andra finfina tränings och hälsobloggar skriver jag varje vecka ett inlägg på ett i förväg utvalt tema, förra veckan var temat ”stillasittande” (mitt inlägg om det hittar du här), denna vecka är det: ”Vad är hälsa för dej?”. Längst ned i detta inlägg hittar du länkar till ett helt gäng tänkvärda inlägg på ämnet. Jag råder dej starkt att klicka på dem för att hitta nya bloggfavoriter och smarta tankar.

löv

Men vad är hälsa för mej? Alltså detta ämne! Så många infallsvinklar, tankar och funderingar. Går det ens att definiera hälsa? För jag tänker så här: Du kan göra alla rätt, äta perfekt, träna perfekt men ändå inte vara hälsosam. Jo, jag tror faktiskt det! För ofta, när vi talar om hälsa, talar vi om kroppen, kosten och träningen men glömmer bort det som är en enorm del av allt: Psyket, alltså måendet. Det jag menar är att även om du sköter allt så där perfekt men egentligen mår rätt dåligt av det, känner dej stressad, då blir det ändå inte hälsosamt.

Om jag ska säja något som jag tror spelar enorm roll för hälsan så är det att vara trygg och nöjd i sina val, att känna sej tillfreds. Sen är det ju så klart så att kroppen gärna vill ha rörelse, den är ju liksom konstruerad för det, det kan vi inte komma ifrån. Men om det är så att träningen känns jobbig (på det dåliga sättet), som ett krav och om som en stress, då är den ändå inte hälsosam. För mej är det t.ex. otroligt hälsosamt att springa eftersom jag älskar det, men just det kanske inte är allas grej. Kanske är en en sån som älskar promenader istället, eller bergsklättring, simning, golf, hästpolo…ja, ni fattar. Det gäller liksom att hitta sin grej. Något som en vill hålla på med länge, eller förresten, en behöver ju inte vilja hålla på med det länge heller, en kanske är den ombytliga typen och då är det ju också toppen!

Nu menar jag så klart inte att en ska lägga ned om en stöter på minsta motstånd för ibland är träningen bara jobbig, så är det. Det är snarare så att en kanske borde börja se sej om efter annat om det ALDRIG känns kul.

Och kosten då? Jag tror nästan det är här som flest trampar snett i jakten på hälsa, att en vill så mycket att en fastnar i skadlig perfektion istället. Jag tror att det kan vara lika mycket hälsa att äta äppelkaka i höstsolen på en förstukvist (det gjorde jag i veckan) som det kan vara att blanda en smoothie på grönkål och chia. Allt beror liksom på tillfället och på vad en vill njuta av just då.

fika

Men om jag ska komma fram till något då? Jo, jag tror att hälsa är att göra det du mår bra av, att känna dej trygg i dina val, att inte ha något som skaver och stressar, som gör dej olycklig (sånt bjuder ju liksom livet på ibland ändå och då är det ju skitdumt att hålla på och noja över maten och träningen också).

Ja, och så ska ni ju så klart få de där braiga länkarna jag pratade om i början! Här:

löv2

 

 

 

9 tankar om “Vad är hälsa för mej?

  1. Det där med maten kan vara riktigt sant. Att det inte enbart är maten i sig som är det ”nyttiga” utan helheten, i sammanhanget. För en bit äppelkaka på trappan i solen slår en grön smoothie många gånger om man ändå inte gillar smoothien…

    Gilla

  2. Ping: Mellanmål, tips och trix - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s