Vinterträning -Löpning på vintern

Jag fortsätter att med ett gäng andra hälso och träningsbloggar skriva ett inlägg på tema, dagens är ”Vinterträning” och jag, jag inriktar mej så klart på vinterlöpning! Redan? Du skrev ju just ett sånt temainlägg?” kanske ni tänker? Jo, fast turordningen är olika varje gång och nu är jag först ut, yay!

vinterlöpning

Okej, då sätter vi tänderna i det här med vinterlöpningen då! Jag ska börja med att erkänna en sak: När jag började springa för två år sedan så var jag inte ens säker på att en kunde springa på vintern…? *insert generad emoji* Jo, men jag tänkte faktiskt så: Att det skulle vara för kallt, farligt att andas, att en skulle frysa, att det kanske var dåligt när musklerna skulle jobba i kyla och inte minst: Halkan? För mej var det liksom självklart att jag skulle börja springa på sommaren, jag trodde det var då….en…ja, sprang? Det tog inte lång stund dock, innan jag blev visare och insåg att folk sprang hela vintrarna. Ja, och sen upplevde jag min första löparhöst och insåg fördelarna med att springa i svalare väder, att det t.o.m många gånger är bättre.

Nu har jag kommit att njuta av vinterlöpning och tänkte därför först lista några saker som är oumbärliga att ha då (förutom de vanliga löparkläderna som tajts och skor o.s.v):

 • Skor med dubb eller dubbar som en trär på skorna. Jag har det sistnämnda och är mycket nöjd, har inte halkat en endaste gång.
 • Ett skönt underställ, alternativt tajts med foder, ex såna här från Craft Jag kör dock med underställ under tajtsen och tycker det fungerar toppen, inte alls korvigt och jobbigt som en kanske kan tro (mitt bästa underställ kommer härifrån).
 • En tunn vindjacka. Jag trodde att jag skulle behöva något tjockare men det har visat sej räcka bra med jackan för att hålla värmen. Jag har också en tunn tröja i fleecematerial som jag ibland sätter som mellanlager om det är mycket kallt men oftast behövs inte det.
 • Mössa och vantar, helst i funktionsmaterial då en tenderar att svettas om både huvud och händer även om det är kallt.

Det var allt tror jag?

brodd

löparmössavantar

Men hur var det nu? Blir det inte kallt och obehagligt att springa i kylan? Nej, jag tycker inte det! Nu ger jag mej i och för sej inte ut och springer i tjugo minus, men jag har nog varit ute vid minus 12-15 i alla fall utan att lida. Det enda obehaget jag upplevt, är att jag, de första gångerna för säsongen jag vinterspringer, får en lite obehaglig känsla i halsen, typ som om jag svalt en påse Vicks blå, en kall känsla liksom – Förstår ni hur jag menar? Det går dock över efter någon gång när kroppen vant sej. Och själva kroppen: Jag har aldrig frusit under en vinterlöprunda tror jag? Nu är jag i och för sej en ganska varm person men jag tror ändå att det är rätt svårt att frysa när en springer om en inte klätt sej allt för svalt då. Stanna inte ute i kalla och svettiga kläder efter löprundan bara!

Slutord då: Var inte rädd för vinterlöpning, det är härligt och dessutom ger det extra styrka att springa i snömodd, det kommer du att märka när du tar din första runda på barmark till våren.

träd1

29 tankar om “Vinterträning -Löpning på vintern

 1. LÄNGTAR efter vinter. Kan ta snön nu tack!!

  De senaste två vintrarna har jag börjat springa med dubb; innan sprang jag med mina terrängskor som hade bra fäste. Jag tycker det gick fint att springa ändå, men tror jag har ett ganska trippande steg och landar liksom rätt under kroppen så det blir inte så halt då. Men dubb är ju säkert – förutom när det inte är is för då blir det hårt och stumt med dubb eftersom man springer med metall rätt på asfalt, så har man benhinneproblem ska man vara lite aktsam med det där. Håller helt med angående jackan, är det en mild vinter så funkar vanlig jacka – men då kan man t.ex. ta dubbla underställ om det är kallt ute. Jacka med bra vindskydd är bra oavsett årstid! Happy running! 🙂

  Gilla

  • Känner lite samma, det skulle inte vara så farligt med lite snö nu faktiskt. 🙂

   Ja, det har du ju rätt i angående dubbarna, att det blir lite knivigt om det är fläckvis isigt.

   Men ja, dubbla underställströjor är ju smart! Hade inte ens tänkt tanken. Tack för tips! 🙂

   Gilla

 2. Sen kan jag ännu tipsa om en buff att ha runt halsen när det blir kyligt, fast det beror ju förstås på hurudan jacka man springer i, och ifall man vill ha nåt om halsen eller inte. Buffen går ju även att ha om munnen/kinderna ifall det är kallt och blåsigt. Hmm… Nu lät det här kanske jättesponsrat, det var inte alls tanken med min kommentar, gillar den helt enkelt. 🙂

  Gilla

 3. Ping: Att springa på vintern – Träningsblogga

 4. Ping: Längtan till vinter | Lite Längre

 5. Blev helt plöstligt väldigt sugen på vinterlöpning! Bra tips, tips som funkar lika bra för vinterträning överlag, lager-på-lager.
  Jag kan tipsa vidare om sk gundekallingar eller varför inte långa underställsbyxor med vindstopper fram, fantatiskt skönt när det blåser lite! Ett annat tips som kanske inte är det vackraste men som gör att det funkar att träna i riktigt kalla förhållanden är andningsmask, typ air-trim. Med den åker jag skidor i temperaturer runt 20 minus. Andningsluften värmer kroppen dessutom. Men det ser lite roligt ut.

  Gilla

  • Haha, måste googla på en sån där andningsmask för att se hur de ser ut. Och ja, ibland skulle det faktisk vara skönt att ha vindskydd fram på benen där det lätt blåser rakt på. Tack för tips!

   Gilla

 6. Ping: Pannlampetips och värmeväxlare- två saker som gör vinterträningen lite trevligare | Helena Enqvist - hon som cyklar lite

 7. Ping: Träning på vintern - FIT by Emma Hå

 8. Ping: tips på löparjackaCharlotta Sofia springer och trimmar

 9. Ping: Vinterträning | Mitt Aktiva Liv

 10. Ping: Mellanmål, tips och trix - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar

 11. Ping: Hur börjar man springaCharlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s