Hur börjar en springa?

Ja, hur gör en egentligen för att börja springa? När en ställer den frågan så kan en räkna med att få tusen svar, det är ett som är säkert. Till exempel fick jag frågan för ett tag sedan och började glatt berätta hur just jag hade gjort. Jag är ju ingen expert men jag delar absolut med mej av mitt tillvägagångssätt till den som vill veta.

Just denna gången hann jag inte så långt dock p.g.a blev abrupt avbruten av en kille som mansplain:ade högljutt hur det egentligen skulle gå till (så klart inte enligt min modell..go figure). Grejen var att han också var en helt vanlig motionär vad jag förstod, ingen som satt på superkunskap alls. Nåja, nu skulle det här inte handla om den där typen av bufflig mansperson utan om hur en faktiskt kan göra för att börja springa. Tycker dock att den lilla anekdoten ovan bekräftar att det finns många experter som vet exakt hur DU ska göra men jag tror du gör bäst i att göra som du vill!

löparskor

Så hur gör en då? Jag har verkligen inget exakt svar men kan berätta hur jag gjorde eftersom det ju fungerade. Tänker också att det är lite beroende på vilken typ av person en är, vilken metod som fungerar. Jag är en person som kan själv (på gott och ont). Någon annan kanske vill ha mer struktur och regler och då är det helt okej så klart!

börjaspringa3

Men i alla fall, så här gjorde jag: En dag fick jag feeling och tänkte att det var rätt dag att börja. Då satte jag på mej bomullstights, en ganska tunn men stor t-shirt och löparskor. Sen gick jag utanför dörren och sprang -Bara så.  Första gången kom jag 200 m innan jag drabbades av akut andnöd. Då stannande jag och gick lite och sen sprang jag igen tills jag inte orkade mer. Jag sprang så klart inte allt vad jag hade utan tog det riktigt lugnt men det var verkligen nog jobbigt ändå.

börjaspringa1

Jo, just ja: jag hade ett riktmärke som ligger ungefär 1,5 kilometer hemifrån (det kan hända att jag ljuger nu, kommer inte ihåg exakt sträcka). Riktmärket var ett elskåp mitt på en raksträcka. Dit tog jag mej och sen vände jag igen och påbörjade mitt gå-springa-gå hemåt. Jag blev lite besatt i början och sprang nog oftare än vad som är rekommenderat, ibland t.o.m varje dag vilket kanske egentligen mer stjälper än hjälper -Vila är också viktig. En dag orkade jag plötsligt springa hela vägen till elskåpet utan att ta gångpaus och ytterligare en tid senare orkade jag springa både fram och tillbaka. När jag harvat den sträckan ett tag började jag lägga på några hundra meter i taget. Jag började springa precis i början av  sommaren och i Augusti tog jag mej äntligen mina fem kilometer. Det var mitt mål för sommaren och att klara det var helt grymt fantastiskt.

Det var alltså mitt lilla upplägg, det som fungerade för mej. Just jag hade nog inte riktigt klarat av att springa efter någon app som talade om när jag skulle springa och när jag skulle gå eftersom jag inte gillar när det blir för inrutat, det betyder dock inte att det inte är exakt vad som passar dej.

Om du är sugen på mer struktur i din nybörjarlöpning så finns det så klart massor med program och appar att tillgå. Jag har letat reda på några som följer här nedan:

 

 • I Runner’s world hittade jag t.ex. både massor med bra information för nybörjarlöparen samt ett litet träningsprogram, HÄR hittar du det.

 

 

 • Appar för att komma igång finns i massor. Jag har bara testat Runkeeper och Endomondo (gillar båda), dock bara för att mäta tid och distans. Kanske har någon annan något tips på grym börja-springa-app?

börjaspringa2

Och så till sist: Börja springa inlägg när vintern står för knuten? Ja, absolut! Det går alldeles utmärkt att springa på vintern. Tänkte att det var bäst att berätta det, det var nämligen inte något jag fattade själv på en gång. Här har jag skrivit om att börja springa på vintern och här har jag skrivit om vinterlöpning mer generellt.

 

9 tankar om “Hur börjar en springa?

 1. Så himla bra inspirationsinlägg, det behöver liksom inte vara mer komplicerat än så! Nog för att det är en rätt hög tröskel för att jag ska bli ”En sån som springer”, men jag gillar dina peppande ord 🙂

  Gilla

  • Haha, du, jag vet inte? Jag zonade liksom ut. Det var betydligt mer komplicerat i alla fall och så kommer jag ihåg att jag tyckte att han inte utgick ifrån någon som aldrig sprungit förut, det är liksom inte säkert att en tar sej en kilometer första gången (jag gjorde det inte).
   Kram!

   Gilla

 2. Jag blev superpepp av det här inlägget, Charlotta! Vanligtvis springer jag aldrig den här tiden på året utan börjar någon gång fram i april och springer sedan fram till sommaren är slut. Men nu blev jag allt sugen på att ge mig ut i spåret och lunka lite! Mitt bästa tips för att komma igång är appen ”Get Running” den kostar lite men du får ett bra program som tar dig från noll till att springa 30 minuter i sträck på några veckor. Dessutom har du en röst i öronen som peppar och säger när du ska stanna och när det är dags att börja igen 🙂

  Gilla

 3. Ping: Min träningsresa, eller: Jag är väl ingen sportig typ? - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s