WHO, processat kött och vegopepp

Eftersom Världshälsoorganisationen (WHO) gått ut med en varning kring processat kött då det ökar risken för vissa typer av cancer, har vi i vårt bloggnätverk bestämt oss för att ägna våra inlägg åt det den här veckan.

Precis som Anna beskriver i sitt inlägg: ”Ett blogginlägg jag var tveksam till att skriva  så kan också jag känna en viss oro för att skriva ett inlägg om detta. Missförstå mej rätt: Jag älskar att vara vegetarian, jag är stolt över det och berättar gärna om det för den som är nyfiken. Dock har jag märkt att det också, förvånansvärt lätt, kan väcka upprörda känslor. Ibland är det som om endast det faktum att jag är vegetarian blir som att jag sätter mej på höga hästar och speciellt när en ska skriva om det i detta kontext, att det faktiskt ÄR så att processat kött ökar risken för viss typer av cancer. Jag menar, det kan lätt låta anklagande.

Men så tänker jag så här istället: Vi snöar inte in oss på det! Jag använder istället det här inlägget till att peppa för mera vego, ok! För faktum är, att jag märker en trend, fler och fler intresserar sej för att ha i alla fall en grön dag i veckan, i frysdisken i min lokala affär har vegoprodukterna ökat kraftigt. Förresten, det finns inte längre bara frysta sådana, det börjar även dyka upp färska i hyllorna.

Det första jag kommer att tänka på är att en av de vanligaste sakerna jag hör i samband med min vegetarianism är: Åh, jag skulle verkligen vilja äta mer vegetariskt men jag vet inte vad jag ska äta?” Som att det vore otroligt komplicerat att laga vegetariskt? Det är det inte, det är superlätt! Du behöver verkligen inte krångla till det för dej. Tänk på något du vanligen äter och sen byter du bara ut proteinet mot exempelvis bönor, kikärtor, sojabitar eller quorn. På så vis kan den maffigaste köttgryta bli en vegogryta (byt bara ut köttbuljong mot grönsaksdito också).

Några plättlätta rätter från mitt arkiv är exmepelvis:

Det är verkligen inte svårt alls, inte konstigt och du behöver inte en massa speciella ingredienser. 

Men varför ska en äta mer vegetriskt då, om en bortser från cancerlarmen? Om jag utgår från mej själv och varför jag är vegetarian så beror det först och främst på den i många fall hemska djurindustrin, det faktum att djur plågas och att djur dödas för att i vissa fall sedan slängas (matsvinnet). Sen har vi också miljöaspekten, även om en struntar i djuren så utgår jag från att en bryr sej om miljön. Djurindustrin är en riktigt, riktigt stor miljöbov. Som Emma så klokt skrev: Din kropp är din ensak, men miljön är allas business”. Emma skriver också bra om hur en gör om en inte är beredd att ge upp kött helt, go flexi helt enkelt!

vego1

 

 

 

 

23 tankar om “WHO, processat kött och vegopepp

  • Jag tror att det är lätt hänt om en tänker att en måste laga något komplicerat och helt olikt det en brukar laga. När jag blev vegetarian så åt jag som vanligt, bytte bara ut proteinkällan till vegetariskt alternativ 🙂

   Gilla

 1. Det är faktiskt lite svårt att komma på vad man skall äta varje dag, vare sig man är vegetarian eller inte. Knepet är bara att komma på två eller tre standardrecept som man lätt kan svänga ihop med sånt man har i skafferiet – tex en pastasås (tex svamp och grädde, tomatkross och aubergine, ärtor och parmesan), lära sig göra en god grönsaksgryta/thaicurry eller bli ace på att rosta grönsaker och äta med en god creme fraiche-röra. De flesta tänker köttfärssås när de inte orkar tänka och det är nog där problemet uppstår för många.

  Jag har själv varit vegetarian i 15 år och lägger inte mer tid eller pengar på matlagning än mina vänner – tvärt om! Dessutom fungerar det utmärkt i kombination med träning, det är många duktiga ultralöpare som är veganer (tex Scott Jurek).

  Gilla

  • Himla bra råd! Har jag typ krossade tomater, kokosmjölk, olika grönsaker och linser/bönor/kikärtor hemma är jag safe 🙂 Då kan en göra en gryta i sömnen 🙂

   Gilla

 2. Tycker det är märkligt hur WHO först gick ut med en varningsrapport för att ett par dagar senare gå ut och säga: ”Det var så här vi menade – förtydligande”.
  Jag tror (som alltid) att det handlar om rimliga och orimliga mängder. Det är klart det inte är bra att äta regelbundet och jättemycket. Men äter man en skinkbit på mackan om dagen, tror jag inte man behöver oroa sig om särskilt förhöjd risk…

  Sedan: Absolut mer vegetariskt! Jag har börjat äta mer, sen min bror blev vegetarian. Finns ju mycket gott! 🙂

  Kram M

  Gilla

  • Jag håller med, skräcklarm är inte så himla bra. Tror också att det handlar om mängder, att balansera och att inte äta ensidigt av något.

   Heja för mer vego! 🙂

   Kram!

   Gilla

 3. Ping: Vegetariska veckan – dag två – Träningsblogga

 4. Jag till också de som tycker det är svårt att hitta inspiration till vegetarisk mat. Jag är också väldigt lat när det kommer till matlagning så det måste gå snabbt och inte vara krångligt. Men har bestämt mig att införa en köttfri dag i veckan.

  Gilla

  • En köttfri dag är ju jättebra! Tror du kommer att märka att vegetariskt ofta kan vara enklare och snabbare än en tror 🙂

   Gilla

 5. Ping: Debatten kring farorna med processat kött |

  • Mmm, falafel är så himla gott! Dessutom är det väldigt billig mat, speciellt om en köper torkade kikärtor och kokar själv. Plus att en kan göra massor och ha i frysen 🙂

   Gilla

 6. Ping: Smarta val gällande kött - Anna Jansson

 7. Ping: Processat kött och larmrapporter  - Fröken Vem

 8. Fantastiskt inspirerande! Jag kan ställa mig bakom frågan ”jag äter gärna mer veg men jag vet inte vad?” så det var kul att du ger lite tips på hur, för själv är jag emot att vara vegetarian och byta ut köttet mot ”vegetariskt kött”. Då känns det nästan som same same but different. Men så verkar inte du göra, inte utifrån tipsen i alla fall…

  Gilla

  • Tack, vad glad jag blir! 🙂 Nej, jag har absolut inget emot att byta ut köttet mot veg-kött även om jag äter mycket annat också. Poängen för mej är helt enkelt att jag inte vill äta djur och då gör jag inte det. Substitut kan för mej, precis som för köttätare underlätta vardagen och jag ser ingen anledning att jag inte skulle äta det 🙂

   Gilla

 9. Ping: Recept: vegetarisk pyttipanna-Charlotta Sofia springer och trimmar

 10. Ping: Victoria Karlsson - Processat kött och larmrapporter 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s