Mörkerpepp!

Som ni säkert märker är jag rätt fixerad vid väder, mörker, ljus och såna grejer. Jag är en sån människa som verkligen tycker att jag mår olika beroende på hur utomhus beter sej för tillfället (ja, jag är även en sån som säjer sej bli påverkad av månen). Det känns tydligt nu, att det blivit väldigt mörkt, att de ljusa timmarna blir färre. Jag går in i en lugnare lunk, är mer beroende av att pyssla om mej själv och ha det mysigt. Där med inte sagt att jag ogillar mörkret. Visst är det skönt med sommar och sol som ger energi, men mörkret har sin charm det med. För att peppa lite för det mörka vinterhalvåret har jag sammanställt det som jag gillar bäst med mörkret. Varsågoda:

 • Kravlösheten. Inte så att vintern och hösten är helt befriade från krav (det vore ju superhärligt i och för sej) men den där upplevelsestressen är inte lika påtaglig. För ibland händer det på sommaren, att jag blir superstressad över vad jag borde göra och uppleva. Får panik av en endaste solig dag som går förlorad inomhus. Hösten och vintern gör att det är mer förlåtande med det där. Ingen (jag) begär att jag ska bege mej ut för att ta vara på vädret en regnig novemberdag. En brasklapp bara: Lite dagsljus behöver en allt, att sticka ut näsan mitt på dagen är inte en dum idé. Idag har jag inte gjort det och känner mej så, så trött.
 • Myset. Någonstans i slutet av augusti dyker värmeljusen, doftljusen och allehanda ljuskoppar fram för att sedan lysa varje dag fram till april någon gång. Jag tycker helt ärligt att levande ljus höjer min livskvalité under vinterhalvåret med rätt många procent. Dessutom börjar jag dricka te uppkrupen i soffan, det där med att vara uppkrupen i soffan är ju nästan som ett skällsord på sommaren. Tänk någon som i juli säjer: ”Åh, hade en sån härlig dag! Satt inne och hade seriemarathon precis hela dagen!”. Den personen kan garanterat räkna med mer förståelse på hösten än på våren och sommaren.
 • Höst och vinterspringet. Att äntligen kunna springa utan att oroa sej för överhettning eller vätskebrist är rätt fint faktiskt. Att springa i ett glödande höstlandskap eller på knarrig snö är en njutning. Ok, jag vet, det bjuds på slask och regn också men nu väljer vi glädje *ropar hurtigt*!
 • Julen i antågande (i alla fall halva tiden). Jag vet att inte alla gillar julen och det har jag full förståelse för. Jag är dock barnsligt förtjust i den och tycker att den skänker ett magiskt skimmer till tillvaron med början redan i oktober (då började jag elda doftljus med kaneldoft). Egentligen är det inte själva julafton som är grejen, det är att förbereda, pyssla, vänta och längta som är härligast.
 • Bakning och matlagning. Jag tycker att det blir hundra gånger roligare att fixa i köket när temperaturen inte är så hög. En vill inte få värmeslag bara för att en satt på ugnen. Sen är det dessutom otroligt mysigt att fika i skenet av ljus på kvällskvisten.

mörker1

mörker3

mörker2

6 tankar om “Mörkerpepp!

 1. Hög igenkänning på en massa saker här. Har svårt för mörka november men tänder ljus och försöker få lite dagsljus. Och jag påverkas också av månen… Då ligger jag sömnlös!

  Gilla

  • Ja, den där månen alltså! Såg ett program för något år sedan där de undersökte det där och kom fram till att människor inte påverkades av fullmåne? Jag håller verkligen inte med där.

   Gilla

 2. Visst finns det mycket mysigt och härligt att göra under den mörka årstiden. Men jag behöver ta till knep för att hålla energin uppe, som att vara ute i dagsljus, träna och sova lite mer än annars. Imorgon kommer jag tipsa om en smart energiguide som handlar om just detta!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s