Hur håller en träningsmotivationen uppe?

Veckans temainlägg i vårt träningsbloggsnätverk är:Mina bästa tips för att hålla träningsmotivationen uppe” – Ett ämne som både är roligt, spännande och samtidigt en hård nöt att knäcka. Hur gör en egentligen, hur gör en för att komma igång och sedan också fortsätta? Jag har ju bara för några dagar sedan tipsat om små tankeknep jag använder mej av när det känns motigt, så som att lura fram löpsuget och att lämna klockan hemma ibland för att slippa prestationsångest. Men sen då? Hur håller en egentligen uppe motivationen?

Jag tänker vara ärlig: Det är inte alltid motivationen är på topp här, ibland är jag inte alls sugen på träning, det har t.o.m gått perioder då jag inte tränat så frekvent. En sak är dock säker: Jag vill absolut inte sluta springa! Jag vill inte sluta springa eftersom jag hittat en träningsform jag älskar, något som gör mej lycklig och lyfter mej som person. Det är nog lite där nyckeln ligger? Att hitta något en verkligen tycker om. Jag vet, det är lite utslitet.. Det rådet har en läst i tusen veckotidningar vid det här laget, men anledningen till det är kanske att det är för att det är sant? Det går liksom inte att harva på med saker en tycker är urtråkiga, sånt bryter bara ned själen.

Hur hittar en något en älskar då? Genom att testa olika saker! Eller så är du som mej, att du närt en dröm om en viss träningsform i flera år? När du väl testar så är det en viktig grej att ge det lite tid. Alltså, det var inte jättekul att springa med blodsmak i munnen den där första gången, men jag gjorde det för att jag kände så passionerat att jag ville kunna springa. Det jag vill säja är att, fast det inte går som på räls i början så kan det vara värt att hålla i ett tag, för chansen finns att det är det som kommer att bli ens stora träningskärlek, det som du kämpar med just nu. Inget ger förresten så stor motivation och pepp som framsteg, och framsteg brukar en göra i kubik när en precis börjat med något.

Sen tänker jag också, att även om motivation är bra så är det inte alltid en känner den. Det spelar liksom ingen roll hur mycket knep en försöker använda sej av för att hitta den, den vill inte ge sej till känna ändå, det är helt enkelt bara en sån period. Då tycker jag det bästa är att bara göra det ändå, först då brukar motivationen titta fram igen. Det är liksom lönlöst att tänka att den bara ska hoppa fram och slå en i huvudet, sånt händer sällan. O.B.S Detta gäller så klart inte om en är trött, sliten och verkligen behöver vila. Då ska en vila. Så klart!

Men om vi nu ska sammanfatta:

IMG_5184

Vill du ha ännu mer smarta tips på hur du håller träningsmotivationen uppe? Då tycker jag att du ska kika in hos Annika som listar sina bästa knep  för att hitta tillbaka och hålla sej motiverad. Kika också in hos Reach your goal” som presenterar en hel lista med träningsmotivationstips!

16 tankar om “Hur håller en träningsmotivationen uppe?

 1. Kloka råd. Att hitta något man älskar kan vara klurigt men jag är övertygad om att alla kan hitta någon form av aktiv rörelse som de verkligen tycker är kul, tycker det låter så himla fint när du skriver att du närt en dröm om en viss träningsform i flera år och att du såg till att det blev av. Grymt gjort!

  Gilla

  • Tack snälla! Ja, jag tror också det, att alla kan hitta något att älska. Det behöver ju inte vara någon superkrävande idrott, någon kanske känner stark passion för promenader t.ex. 🙂

   Gilla

 2. Många bra tips! Allra bästa är nog just det där rådet att träna fast du inte känner dig motiverad. Har så många gånger känt att jag verkligen inte vill men tvingat mig själv att träna ändå. Känslan efteråt är ju oslagbar! Kramar Liza

  Gilla

  • Ja, det är faktiskt grymt bra. Tillämpade det senast idag faktiskt: Var totalt osugen på att springa i tråkvädret men gav mej ut ändå. Nu känns det ljuvligt 🙂
   Kram!

   Gilla

  • Nej, det gör det nog inte. Det skulle ju nästan vara lite tråkigt, då skulle en ju inte känna de där härliga vågorna av motivation som kommer ibland 🙂

   Gilla

 3. Ping: Mörkerspring mitt på dagen - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar

 4. Bra tips!

  Sen får man nog inte glömma att man ibland bara får tvinga sig.
  Det är ju inte alltid man är motiverad att ge sig ut. Att bara sitta och vänta på motivation funkar sällan heller. Bara man kommer utanför tröskeln (ja den klyschan, men det är sant)! 🙂

  Kram M

  Gilla

 5. Vilken bra sammanfattande bild på slutet! En sån man skulle ha med sig i fickan, eller sittandes på kontorsstolen när man har svårt att lyfta på rumpan 🙂

  Gilla

 6. Ping: Hur håller man träningsmotivationen uppe? - Helena Enqvist - hon som cyklar lite

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s