En jullista

Idag traskade vi in i December, julmånaden! Jag älskar ju jul, det har jag nog rantat om tidigare? Det är något magiskt, varmt och härligt med julen för mej. Den känslan har jag nog underbara jular i min barndom att tacka för. Alltså, mina föräldrar och morföräldrar gjorde ju verkligen julen magisk för mej, så pass att jag satt i fönstret som liten, redan tidigt i november och spanade efter tomtenissar, helt övertygad om att de fanns. Det säjs ju att en inte ska ljuga för barn, men just om såna saker, som ger pirriga minnen, där tycker jag verkligen att en kan kosta på sej att tumma lite på sanningen.

tomte

Ehm.. vi kanske inte har släppt det där magiska riktigt än heller? Har en det om en tvingar sin bror att posera som tomte i skogen?

Hur som helst, för att inleda december månad riktigt värdigt tänkte jag att vi kunde starta med en jullista! Denna hittade jag hos Malin/Rund är också en form.

Pepparkakor eller lussebullar? Lussebullar! Helst sådana som är fyllda med mandelmassa och har nötter på toppen.

Skumtomtar eller knäck? Knäck.

Köttbullar eller prinskorvar? Mina hemmagjorda quornfärsbullar.

Julkorv eller julskinka? Äter varken eller eftersom jag är vegetarian.

Lax eller sill? Se ovan. Funderar dock på att göra vegetarisk sill på äggplanta eller något.

Sylta eller pastej? Båda! Visste ni att en kan göra en väldigt god sylta på bovete? Vegetariskt ”lever”pastej har jag också gjort. Jag gjorde på samma sätt som en gör vanlig med bytte ut lever, späck och ansjovis mot quorn (istället för ansjovis kan en ta några svarta oliver).

Paradis eller Alladin? Paradis. Det är den ljusa va?

Revbensspjäll eller Jansson? Jansson. Vi gör en variant utan ansjovis.

Glögg eller julmust? Julmust. När allt är klart på kvällen före julafton, granen är klädd och allt sånt, då vill jag bara sätta mej i soffan och dricka en julmust direkt ur flaskan. Det har blivit lite av en tradition.

Rödbetssallad eller dopp i grytan? Älskar rödbetssallad!

Ris ala Malta eller gröt? Vi äter gröt på julaftonsmorgon men jag är egentligen inte jätteförtjust i något av dem.

Hemma eller borta? Vi firar hemma i Dalarna men borta eftersom vi är hos min lillebrors frus familj -Supermysigt!

hemma

Utomlands eller Sverige?  Haha, jag har alltid tyckt lite synd om dem som ska åka bort till solen över jul. Tror inte de håller med dock…

Ge eller få? Tycker ju båda är så himla kul, men finns det något som går upp emot att se någon öppna en present som blev precis rätt?

Mysteriet på Greveholm eller Sunes jul? Det här har förvirrat mej så mycket! Har läst den här listan på lite olika ställen och insett att de flesta svarar ”Mysteriet på Greveholm”? Hur är det möjligt? ”Sunes jul” är ju världens bästa julkalender!

Chokladkalender eller paketkalender? Ehm.. det här är ju lite som att svära i kyrkan men jag tycker inte choklad är megagott -Gott, javisst,  men inte så där gott som många andra tycker. Därför: Paketkalender.

Plastgran eller äkta? Äkta. Doften: Mmmmmmm

gran

Arne Weise eller Ernst? Som julvärd? Arne Weise p.g.a allt det där om härliga jular i barndomen.

När vill du att första snön ska falla? Någon gång i mitten av November.

Har du haft en grön gräsmatta på julen? Ja, massor av gånger.

När är det dags att pynta? Adventsprylar och så: Någon dag innan första advent. Julgran och tomtar: Dagen före julafton.

Kan du komma på något negativt med julen? Att många är ensamma och att många barn nog inte alls har den där pirriga förväntan som jag hade som barn, snarare en stor klump i magen.

Favorit julfilm: Har ett gäng som jag ser varje jul: ”Ett päron till farsa firar jul”, ”Tomten är far till alla barnen” och så brukar jag titta på några valda avsnitt av ”Sunes jul”.

Favorit julkalender: Sunes jul!

Blir du mättad av julen när den är slut eller vill du ha mer jul? Jag drabbas av lite vemodighet i några dagar. Är absolut inte en sån där som kastar ut julen vid nyår.

När öppnar du dina julklappar? Vi brukar byta några mindre på morgonen och sedan delar vi ut resten av klapparna efter Kalle Anka och julmat.

Favorit juldoft: Gran, stearin och apelsiner.

Vad framkallar mest julstämmning? Att ha familjen samlad och att tända granen för första gången.

Vad är viktigast med julen? Att vara tillsammans.

jag

 

 

4 tankar om “En jullista

    • Men så klart! 🙂 Fast listan är inte min från början, jag vet inte vem den ursprungliga upphovskvinnan/mannen är. Den har dock cirkulerat massor på bloggar så det är bara att köra 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s