Snabb och nyttig vegetarisk mat

Ja..jag vet. Jag har tjatat om mina älskade röda linser förut. Men… Jag tänkte ändå göra det lite igen, dels för att jag åt jättegod linsgryta till middag idag och dels för att jag ofta hör att människor vill äta mer vegetariskt men att det verkar svårt och krångligt. En vet inte vad en ska laga, speciellt inte om en är ute efter snabb och nyttig vegetarisk mat. Då är linsgryta på röda linser en av de smidigaste sakerna en kan göra (billigt är det också)!

linsgryta1

En kunde ju tro att det skulle bli recept nu? Sanningen är att jag aldrig gör denna efter recept utan höftar hej vilt. Men en kan säja att grunden är så här: 1 gul lök, någon klyfta vitlök, 2-3 dl röda linser, 2 burkar eller tetror krossade tomater, salt, peppar och eventuellt en grönsaksbuljongtärning. Det roliga med den här grytan är är nämligen att en kan slänga i och krydda lite hur en vill: Byt ut en förpackning tomater mot en förpackning kokosmjölk, släng i en näve spenat, hacka i en morot eller som jag gjorde idag: Ett äpple! Krydda kan en också göra olika. Jag brukar ofta landa i en het gryta med massor av Garam Masala och chili men en skulle lika gärna kunna vara lite italiensk med basilika…eller asiatisk med ingefära. Gul curry är också gott!

linsgryta2

Jag kanske skulle berätta hur en gör också? Fräs hackad lök, vitlök och eventuella hårda grönsaker (typ morot) i en gryta med olja, släng ned linserna och kryddorna och låt dem fräsa med lite. Sen häller en på tomaterna (eller kokosmjölken) och kokar tills linserna är klara (ca 7-10 min). Eventuellt kan en behöva tillsätta lite vatten under kokning om det börjar se torrt ut. Sen är det klart att servera! Eftersom jag gärna gör stark gryta så brukar jag klicka på creme fraishe eller havre fraishe. På bilden ser ni också att jag strött över selleri. Egentligen skulle den ligga i grytan men jag glömde… Fast det gjorde inte så mycket. Det var himla gott med lite krisp ovanpå!

12 tankar om “Snabb och nyttig vegetarisk mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s