Minska julstressen: Gamla traditioner och boven Ernst

IMG_7357

Denna vecka är temat i vårt bloggnätverk passande nog: ”Minska Julstressen”. Jag kan tänka mej att det är många som känner en stress inför julen krypa på nu när det plötsligt är mindre än en vecka kvar. Jag kan erkänna att jag känner mej aningen stressad, mest för att jag inte är klar med alla julklappar än, åker till Dalarna i morgon och har absolut noll rena kläder att ta med mej (plus några tusen saker till…) Så nej, jag är verkligen ingen expert själv på att minska julstressen, men några vettiga tankar har jag faktiskt tänkt (jo, det är sant):

Till exempel har jag tänkt på varför just julen kan ge upphov till så enormt stressade känslor hos många? Jag tror lite av svaret ligger i att den vilar på gamla traditioner, traditioner från en annan tid som vi krampaktigt håller fast vid. Plötsligt tror vi nutidismänniskor att vi måste hinna så otroligt många saker vi aldrig gör annars i våra ofta redan fullspäckade liv, sånt som hemmafruar hann för att de var just det: hemmafruar: stöpa ljus, hugga egen gran, komma på personliga julklappar, göra julgodis, baka, stoppa korv, städa som om det inte fanns någon morgondag o.s.v, o.s.v -Allt detta inklämt på en och samma lilla fjuttiga månad. News flash: DET GÅR INTE!  Ja, jag vet, alla har någon i sin bekantskapskrets som verkar hinna allt det där och ger upphov till otillräcklighetskänslor hos andra. News flash två: Den personen andas i en påse när ingen ser.

IMG_7374

Dessutom tittar folk på ”Jul med Ernst”!! Absolut inget ont om Ernst, men jag råder er ändå att titta med viss försiktighet p.g.a detta, lyssna noga nu: Ernst lullar runt i ett stylat och välstädat hus, när han ska lägga in sill så har troligen någon i produktionsteamet ställt fram alla ingredienser prydligt, likadant när han gör en ljusstake av kvistar: Det är säkert någon praktikant som fått klättra upp i en gammal ek… Hur som helst: Han får hjälp på ett eller annat sätt, dessutom har han inte ivriga husdjur alternativt små barn som snor runt fötterna och vill ”hjälpa till”. Jag har egentligen bara tre ord om detta: Back away slowly! Du kommer INTE att hinna svarva din egen gran, ysta ost och trycka ditt eget julpapper med egengjorda stämplar av bark. Släpp det!

Jag kommer faktiskt att dra detta urgamla råd, jo faktiskt, det behövs säjas igen (inte minst till mej själv): Sänk kraven! Om du inte hinner stoppa korv i veckorna i vanliga fall så kommer du troligen inte hinna det bara för att det är December. Apropå December förresten: Mörk månad = Damm syns inte och det är superlätt att skapa stämning med ljus och dofter. Häpp!

IMG_7364

Vill du ha mer adekvata tips om hur du minskar julstressen? Kolla då in hos Camilla som är inne på lite samma spår som jag. Titta också in hos Emma som bland annat tipsar om ”att våga välja inget istället för allt” -Intressant tanke va?

19 tankar om “Minska julstressen: Gamla traditioner och boven Ernst

 1. Underbart, ett av de klokaste och utan tvekan roligaste inläggen på ämnet. Äääälskar dina bilder också! Tittade själv på Ernst igår, mysig den där herrn men undrar hur han är när kamerorna stängs av? Kanske andas i en påse 😉

  Gilla

 2. Ping: Julstress? - Träningsblogga

 3. Min filosofi kring julstädning är att eftersom jag inte kommer att spendera tid i garderoben under julen, så behöver jag inte storstäda den heller. Bara för att det är jul liksom…

  Gilla

 4. Ping: Det här med julstressen igen | Ida Johansson

 5. Åh, vilket härligt inlägg! Även om jag slutat stressa över julen så ser man ju allt framför sig. Den skållade råttan som far från vrå till vrå och sedan knappt minns något av själva firandet pga all stress. Tragikomiskt på något sätt.

  Gilla

 6. När jag kommer hem till mamma så ska vi stoppa korv,stöpa ljus, julbada i traditionsordning jag först, mamma sen du sist, sedan ska vi svabba taket,gå ut till rådjuren i skogen och ge dom äpplen björnarna och vargarna ska vi göra köttbullar till. Vi ska baka pepparkakor, göra eget pepparkakshus, laga julbord, sedan på julafton ska vi bara ta det lugnt, eller ja vi ska kolla kalle anka, gå julpromenad, hälsa på släktingar, vara tomte, vi ska se kan du vissla johanna och karl bertil. Sen ska vi ta de lugnt. Eller på juldagen ska vi gå i julotta komma hem och sedan tillreda mysig frukost. Jag kommer hem på tisdag.
  MVH
  Din bästa lillebror.

  Gilla

 7. Ping: Chokladdoppade nötter - Victoria Karlsson

  • Vad kul, välkommen hit! 🙂 Vad härligt det låter, och exakt, precis så som julen egentligen alltid borde vara.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s