Räkna steg

Idag dammade jag av den gamla kompisen stegräknaren. Eller, det stämmer inte riktigt, men jag laddade i alla fall ned en stegräknar-app till min mobil. Varför då då? Jo, kanske är det nyåret  som gör det? En känsla av att vilja förbättra och putsa, gå in i det nya året med bra rutiner. Mest av allt ville jag se hur mycket (lite) jag rör mej på en typisk hemmadag när jag inte har några ärenden och när jag inte springer, det blir ju i ärlighetens namn ganska många sådana dagar på ett år. Jag hade en känsla av att det skulle bli oerhört få steg, och javisst, det blev det. Klockan är nu tio i åtta och jag har inte ens tagit mej 3 000 steg? Jag mellandagssov i och för sej länge i morse, men ändå… 5000 steg är enligt Vårdguiden att räkna som stillasittande, mellan 5000 och 7499 är att vara lågaktiv. Det är inte riktigt där jag vill vara om en säjer….

Okej, nu ser ju verkligen inte alla dagar ut så här för mej, jag har inte dålig kondition och jag tränar ju annat som en inte kan räkna i steg, dessutom är jag noga med att resa mej och göra något när jag suttit ned för länge, men som sagt, det känns ändå inte optimalt. Den där vardagsmotionen är ju faktiskt den allra viktigaste motionen och 10 000 steg per dag vill jag ändå komma upp i, helt enkelt för att ta hand om min kropp på bästa sätt. Lösningen får bli att se till att komma ut på någon promenad per dag, speciellt de dagar jag inte springer. Känner mej taggad på att öka den där stegmängden nu, redan imorgon tänkte jag börja fila på det!

Hur har du det med vardagsmotionen och stegmängden? Tror du att du får till så mycket som du behöver?

IMG_6851

22 tankar om “Räkna steg

 1. Det kan vara svårt det där med vardagsmotionen, man går och rör sig kanske mindre än vad man tror! Jag har ett stående, gående och rörligt jobb. När jag för många herrans år sedan mätte mina steg under en dag så kom jag upp till 10000 steg. Jag kanske skulle kolla det igen 🙂

  Gilla

  • Det är lite det där jag saknar, att antingen ha ett jobb där jag rör mej mycket eller i alla fall kunna transportera mej hela eller delar av vägen till och från jobbet gående. Sen fattar jag så klart att det kan vara slitigt att behöva knata i jobbet hela tiden också.

   Gilla

 2. Jag tror nog att jag kommer upp i en bra mängd steg på en dag. Jag jobbar på cafe, så de dagar jag jobbar blir det att gå väldigt mycket… De dagar jag är ledig blir det nog betydligt färre steg. Det skulle vara intressant egentligen att kolla upp det, hur många steg det blir på en dag.

  Gilla

  • Kan tänka mej att det blir riktigt mycket knatande på ett caféjobb. Ja, det är spännande att få svart på vitt tycker jag 🙂

   Gilla

  • Haha, ja, men så är nog jag lite också. Blir irriterad på mej själv när jag märker att jag jämt letar efter en sittplats typ när jag väntar på bussen, det sitter liksom i ryggmärgen 😀

   Gilla

 3. Jag vet att jag inte går så många steg man ska göra varje dag. Jag brukar köra allt eller inget, eller det brukar bli så automatiskt. Jag kanske går 20 000 steg en dag och nästa steg kommer jag knappt upp i 2000. Men jag räknar inte så ofta, för det är lite som en drog för mig (en sifferdrog) så då stressar jag bara upp mig om jag inte lyckas komma upp i dem där 10 000, eller 12 000 som är rekommenderat. Heja dig!

  Gilla

  • Det är lite som jag. Vissa dagar är jag jätteaktiv och vissa dagar nästan helt stilla. Smart av dej att avstå om det stressar dej, då mår en ju inte bra i alla fall.
   Tack 🙂

   Gilla

 4. Har precis också skaffat en stegräknarapp. Märkligt att det skall behövas en app för att en skall röra på sig mer. Känner så igen mig i det du skriver. Kramar Liza

  Gilla

 5. Åhh nu blev jag sugen på att mäta ju. Men en app funkar inte för mig. Då måste jag ju ha telefonen på mig hela tiden och det försöker jag undvika. Har blivit bra på att bara låta den ligga. Men jag har en gammal stegräknare jag kan damma av 🙂

  Gilla

  • Det är rätt spännande faktiskt 🙂 Jag skulle faktiskt hellre ha en vanlig stegräknare än mobilen, den är lite knepig att ha på sej hela tiden..

   Gilla

 6. Jag snittar 15000 steg per dag, och mina allra mest stillasittande dagar hamnar jag runt 7000 steg. Har ett kontorsjobb, men en hund som behöver gå ut några gånger per dag. Löpträning och hunden är vad som räddar mig från att sitta still för mycket!

  Gilla

 7. Usch, tror knappt att jag kommer upp över 5000 om jag är ledig eller har en skrivbordsdag på jobbet. Å andra sidan har jag svårt att komma under 10000 om jag jobbar ute i biblioteket. Men jag borde kanske också mäta en ”vanlig” dag…
  God fortsättning på dig!

  Gilla

  • Ja, det var intressant att mäta en inaktiv dag, jag trodde inte riktigt att det skulle vara SÅ lite. En ögonöppnare, helt klart! 🙂
   Detsamma till dej!

   Gilla

 8. jag tycker att det är bra att man blir uppmärksam på det där. många som tränar är ändå mer inaktiva än de som inte tränar just pga man väljer bort (glömmer bort) vardagsmotionen pga ”jag tränar ju”. men så blir det ändå inte så mycket som man tror. jag märker stoooor skillnad sedan jag skaffade hund! 😀

  Gilla

  • Ja, lite så har jag tänkt: ”Jag tränar ju” Det är bara det att en får träna för himla mycket om en ska kompensera för allt stillasittande. Ja, hund verkar vara grejen märker jag 🙂 Tyvärr tror jag katterna kanske skulle misstycka…

   Gilla

 9. Jag är nog sämre på vardagsmotion än ”vanlig” träning.
  Promenader är ju sååå jäkla tråkigt! 😛
  Däremot försöker jag verkligen gå på jobbet. Inte chatta eller maila när personer sitter 20 meter bort. Står minst halva dagen (höj- och sänkbart skrivbord) tar trappor (är ju förvisso hissrädd så…) osv. Lite gör det säkert. Men har aldrig haft stegräknare så jag vet inte…. 🙂

  Kram M

  Gilla

  • Jo, lite så är det för mej med: När jag började springa slutade jag gå. Nej, inte riktigt men lite så, det blev tråkigt. Jag tror att just såna där saker som du gör, stå på jobbet, gå i trappor, gör mycket 🙂
   Kram!

   Gilla

 10. Ping: Hur tänkte jag nu? - Charlotta Sofia springer och trimmarCharlotta Sofia springer och trimmar

 11. Ping: Det här med vardagsmotion och stegräkning - Träningsblogga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s