Allt om att börja springa/nybörjarlöpning

Så fort klockan slog en minut över tolv på nyårsafton (ja,ja, nästan) så ökade antalet besökare på min blogg avsevärt. Jag tänker att det kanske beror på nyårsfenomenet? Att en tänker: ”Detta år, då ska jag börja träna och löpning verkar ju häftigt att ägna sej åt!” Sen, när en tänkt den tanken, då kanske en sätter sej vid datorn och googlar på saker som: ”Hur börjar jag springa?”, ”Nybörjarlöpning”, ”Börja springa”, ”Hur långt springa nybörjarlöpare” o.s.v. Ja, och så hamnar en här, här hos mej, på älskade ”Springer och Trimmar”.  Jag tänker att det är så eftersom jag gjorde exakt det för lite mer än två år sedan (Googlade alltså, inte hamnade här, för här existerande inte då), inte vid nyår dock,  mer på vårkanten. I alla fall: Jag googlade och letade efter information som skulle göra mej lite tryggare i min nybörjarlöpning. Jag hittade så klart en del matnyttigt men också en hel del löparbloggar som bara: ”Var så SEG idag, milen gick i 5,20-tempo”. Där är det lätt att känna sej förvirrad som nybörjare. VAD exakt är 5.20 tempo? Hur räknar en ens tempo? Är en en snigel i lera, totalt konditionslös om en inte håller det tempot? Eller va? VAD egentligen??

höftböj3

Så ja, just därför har jag samlat en hög länkar till dej, du som hamnar här och tänker börja springa (och nej, du är ingen snigel -5,20 är supersnabbt). Den här högen med länkar innehåller inlägg som jag skrivit under mina två år som löpare och inte minst nybörjarlöpare. Här finns sånt som jag själv undrade över eller inte visste om (men gärna ville veta när jag startade)

 • Denna kan ju tyckas inaktuell ”Börja spring 2015” men byt bara ut 15 mot 16 så är den lika aktuell då som idag.

charlotta2

charlotta2

 • Fast nu är det ju kallt och mitt i vintern? Bäst att vänta med att börja springa till våren…Eller? Nej, det behöver du inte! Börja nu: ”Börja springa på vintern”

springer

 • Sist men inte minst: Här på bloggen finns ”Nybörjarlöparsidan”. Här har jag samlat mina och andras nybörjarlöpning: tider, sträckor och känslor. Sånt som känns bra att läsa när en ligger i nybörjarlöparstartgroparna själv.
 • Bonustips! Min fina träningskompis och bloggkollega Ida/Träningsblogga körde för ett tag sedan en superbra temavecka för dej som vill börja springa. Ungefär allt du vill veta om nybörjarlöpning hittar du HÄR.

charlottaholding

Och du, om du hittat hit med ambitioner att börja springa, säj gärna ”Hej!” Säj förresten gärna ”Hej” ändå!

6 tankar om “Allt om att börja springa/nybörjarlöpning

 1. Superbra inlägg! Tror många blir väldigt förvirrade.
  Tycker själv jag blir smått frustrerad när jag läser om 5,20-tempo, eftersom jag har sprungit i flera år, men sällan kommer ner i den hastigheten förutom på intervaller.
  Alla springer inte snabbt och det är ok att springa långsamt (också)! Eller ja, inte långsamt för en själv egentligen. Ganska snabbt då, ju! 😀

  Gilla

  • Tack!Ja, jag var grymt förvirrad och letade efter vad som var ”normalt”, något att ha som utgångspunkt liksom. Det var inte helt lätt, därför tänker jag att jag kan bidra med mina funderingar och ihopgnetade erfarenheter 😀 Om det är något jag har fattat så är det att det där med farten inte är så jäkla viktigt, en är löpare oavsett 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s